Bursa'nın İlçe Oda ve Borsalarından Yeni OSB'ye Tam Destek - Son Dakika
Ekonomi

Bursa'nın İlçe Oda ve Borsalarından Yeni OSB'ye Tam Destek

Bursa\'nın İlçe Oda ve Borsalarından Yeni OSB\'ye Tam Destek

BTSO öncülüğünde düzenlenen 'Ortak Akıl Buluşması'nda bir araya gelen ilçe oda ve borsaların yönetim kurulu ve meclis başkanları, OSB'ye tam destek verdi.

04.02.2015 14:37  Güncelleme: 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde düzenlenen 'Ortak Akıl Buluşması'nda bir araya gelen ilçe oda ve borsaların yönetim kurulu ve meclis başkanları, Bursa'ya yapılması planlanan yüksek teknolojili yatırımların yer alacağı OSB'ye tam destek verdi.

BTSO'nun Altıparmak hizmet binasında yapılan toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, Yönetim Kurulu Üyeleri Şakir Umutkan ve İlker Duran, ilçe oda ve borsa yönetim kurulu ile meclis başkanları katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 1970'li yıllarda ABD'de her iki otomobilden bir tanesinin üretildiği Detroit Bölgesi'nin sektörel çeşitlilik yapamadığı için gündemden düştüğünü söyledi. Artık dünyada ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını kaydeden Başkan Burkay, sektörel çeşitliliğin şehirler için büyük önem taşıdığını kaydetti.

Stuttgart Baden Württemberg bölgesinin en güzel örneklerden birisi olduğunu ifade eden Başkan Burkay, bu bölge ile Bursa'nın nüfusunun aynı olmasına rağmen ihracat oranları arasında büyük farklar olduğunu kaydetti. Baden Württemberg bölgesinin ihracatının Bursa'dan 10 kat fazla olduğunu anlatan Başkan Burkay, "82 milyon Alman, 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. 1,5 milyar Çinli de 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. Almanya, GSYH'da Ar-Ge'ye ayırdığı payla Avrupa'nın lideri. Baden Württemberg'te teknoloji ve Ar-Ge merkezleri var. Burada müthiş bir sektörel çeşitlilik var. Biz de Bursa olarak sektörel çeşitliliğe önem vermeliyiz. Türkiye'de zenginlik üreten bir merkez olacaksa, burası da Bursa merkezindeki 1. bölge olmalıdır" dedi.

Türkiye'nin 2023 yılında 75 milyar doları hedeflediğini kaydeden Başkan Burkay, "Bunun için iyi bir oyun planı kurmamız lazım. Bursa, mutlaka orta ve ileri teknoloji alanlarda önemli adımlar atmak zorunda. Bursa'nın kilogram başı ihracat fiyatı 4 dolardır. Bu oranı iki kat artırmalıyız. Bu da ancak sektör çeşitlenmesi ile olacaktır" diye konuştu.

KİŞİ BAŞI OSB ALANLARI LİSTESİNDE BURSA İLK 20'DE YOK

Başkan Burkay, 1960 yılında kurulan Bursa OSB'nin 300 firma, 5,5 milyar dolarlık ihracat ve 46 bin istihdam ile şehir ekonomisinin dinamosu olduğunu vurguladı. Başkan Burkay, Bursa'da rekabetçiliği artıracak ileri teknoloji yeni nesil alanlarına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Eskişehir'in 32 metrekare, Gaziantep'in 27, Kayseri'nin 26 metrekare kişi başı OSB alanlarına sahip olduğunu ifade eden Burkay, Bursa'nın kişi başına düşen OSB alanının ise 11,4 metrekare olduğunu vurguladı.

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Bursa'nın gelecek hedefleri doğrultusunda uzay, havacılık, savunma, raylı sistemler, teknik tekstil gibi katma değerli sektörlere geçiş yapılması gerektiğini vurguladı. Remzi Topuk, "Ar-Ge ağırlıklı teknolojik sektörlere dönük olarak hızlı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması maksadıyla teknoloji geliştirme bölgesi, mükemmeliyet merkezi, lojistik merkez ve eğitim merkezleri olan üretim üslerine ihtiyacımız var" dedi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ ALANLARINA TAM DESTEK

Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan, ileri teknoloji sanayi bölgelerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu sanayi alanlarının Bursa ve ilçelerine önemli bir ivme kazandıracağını vurguladı.

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Üncü, Bursa'ya mutlaka çevreye zarar vermeden yüksek teknoloji sanayi bölgelerinin yapılması gerektiğini dile getirerek, "Biz yeni nesil sanayi alanlarına ihtiyaç duyuyoruz. Niye karşı çıkalım. İyi bir planlama ile bu hedef gerçekleştirilebilir. Çevreye saygılı sanayi bölgeleri Bursa için büyük bir kazanç olacaktır" dedi.

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan, ileri teknoloji yatırımların yer alacağı OSB'nin mekan ve bölgesel planlamanın uygun bir şekilde hazırlanması ile Bursa'ya güç katacağını söyledi.

"FOTOĞRAFA BÜYÜK BAKMALIYIZ"

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu, Bursa sanayisinin birçok şehre örnek olduğunu ifade ederek, "Bu projeyi değerlendirirken, fotoğrafa büyük bakmak lazım. Bu yeni ileri teknoloji OSB projesi de yeni Türkiye'ye örnek olacak niteliktedir. Biz bu projeyi destekliyoruz. Büyük bir proje olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

İTSO: "BURSA'NIN ATILIM PROJESİ OLACAK"

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, "Türkiye ekonomisinin ikinci büyük şehri olan Bursa'ya mutlaka yeni nesil sanayi bölgeleri yatırımı yapılmalı. Bursa için sıçrama taşı olacak bu proje çok heyecan verici. Bursa'yı yeniden Türkiye'nin yıldızı yapacak projelerden birisi. Biz bu projeye tam destek veriyoruz" açıklamalarında bulundu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bursa'nın İlçe Oda ve Borsalarından Yeni OSB'ye Tam Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement