İlçenin Kaderi "Kiraz"La Değişti - Son Dakika
Güncel

İlçenin Kaderi "Kiraz"La Değişti

Karaman'ın Toroslar'ın üzerindeki 3 bin 662 nüfuslu Başyayla ilçesinde yılda 7 bin ton kiraz üretilirken, bu kirazın tamamına yakını ihraç ediliyor.

18.06.2017 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET ÇETİN - Karaman'ın Toroslar'ın üzerindeki 3 bin 662 nüfuslu Başyayla ilçesinde yılda 7 bin ton kiraz üretilirken, bu kirazın tamamına yakını ihraç ediliyor.

Toroslar'ın üzerinde kurulu Başyayla ilçesinin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ancak dağlık arazi yapısı nedeniyle tarım alanlarının oldukça az olduğu ilçe, çalışmak için büyük şehirlere gidenlerle yıllarca göç vermiş.

İlçede yaşayanların 1985 yılında modern meyvecilikle tanışmasında sonra, kiraz üretimi ön plana çıkmaya başlamış. Bugün ilçede tarım yapılabilecek her alanda kiraz bahçeleri var. 3 bin 662 nüfuslu ilçede yılda yaklaşık 7 bin ton kiraz üretilerek yurt dışına gönderiliyor.

Kaymakam Fatih Kaşıkcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başyayla'nın henüz keşfedilmemiş doğasıyla, Torosların eteklerinde kurulu şirin bir ilçe olduğunu söyledi.

İlçe halkının meyvecilikle geçimini sağladığını ifade eden Kaşıkcı, "Meyvecilikte de kiraz ön planda. Yıllık üretim 7 bin ton civarında. Bu sene mevsimsel etkilerden dolayı rekolte düşük. Fakat kalite çok yüksek. Yani yüksek kalite, ürün düşüklüğünü telafi edecek." diye konuştu.

"Bu merkez mini bir kiraz borsası gibi olacak"

Üretilen kirazın yurt dışına ihraç edildiğini belirten Kaşıkcı, şöyle devam etti:

"Bölge kiraz üretimi için oldukça uygun bir yer. Birçok yerde kiraz sezonu 15 günde biterken, Başyayla'da 2 ay sürebiliyor. Bugünlerde bazı bahçelerde kirazlar olgunlaşırken, yaylalardaki bahçelerde henüz olgunlaşmadı. Bu bir avantaj. Hiçbir yerde kiraz yokken burada olabiliyor. Burada yetişen kirazın kendine has kalitesi ve aroması var. Üretilen Napolyon cinsi kirazın tamamına yakını ihraç ediliyor. En çok Ortadoğu ülkelerine gönderiliyor. Kiraz, raf ömrü çok fazla olmayan bir meyve. Toplanmasından ihracatçıya ulaşıncaya kadar bir zaman geçiyor. İhracatçı ise en yakın yere gönderiyor. Bu yıl fiyatı 9-10 liradan başladı. En büyük sorun pazarlama. Kirazla ilgili bir birlik, kooperatif yok. Bir alım merkezi yok. Üreticiler ürünlerini bireysel olarak satmaya çalışıyor. Bu durumda da tüccarın insafına kalıyor. Rekabet şansı, pazarlık imkanı kısıtlanıyor. Bu sorunun çözümü için bir alım merkezi kurma çalışmamız var. Bu merkez mini bir kiraz borsası gibi olacak. Üreticinin eli rahatlayacak."

Kaşıkcı, ilçede yeni kiraz bahçeleri kurulma çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yoğun kiraz fidanı ekimi var. İnsanımız uygun olan her yere kiraz fidanı dikiyor. Kaymakamlık kanalıyla destekler veriyoruz. İlçe sınırları içerisinde yapımı devam eden gölet ve sulama projeleri var. Bu projeler bittiğinde sulama imkanı olmayan yerlerdeki tarım arazileri de kiraz bahçesi alacak. Henüz meyve vermeye başlamamış binlerce fidan var. Yeni yapılacak bahçeler var. İnanıyorum ki çok yakın zamanda kiraz üretimi 10 bin ton sınırına yaklaşacaktır. İlçemiz kiraz üretiminde Türkiye'de ve dünyada söz sahibi olacak. Bugünler çok uzak değil."

"Artık göç durdu"

Yenimahalle Muhtarı ve kiraz üreticisi Ahmet Kalaycı da ilçede meyve üretimi yaygınlaşmadan önce büyük kentlere göçün olduğunu anlattı.

Başyayla'da daha önce bahçe kenarlarında bir kaç kiraz ağacı bulunduğuna işaret eden Kalaycı, şunları kaydetti:

"İhracatlık kirazla 1985 yılında tanıştık. Ondan önce Sultani denilen bir kiraz çeşidi vardı. Bu da sadece kendi ihtiyacımız içindi. Piyasası olan, gelir getiren kiraz bahçeleri yapılmaya başlandıktan sonra hayatımız değişti. Artık göç durdu. İnsanlar çalışmak için başka yerlere gitmiyor. Kendi bahçelerinde çalışıyor. İlçeye geri dönenler var fakat sorunlarımız yok değil. Kiraz alım merkezi ve şoklama tesisimiz yok. Tüccar ne derse o fiyattan satmak zorunda kalıyoruz. Sulama imkanlarımızın da arttırılması lazım."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İlçenin Kaderi 'Kiraz'La Değişti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Seyir halindeki tır alev aldı
    09:34 Seyir halindeki tır alev aldı

    Şanlıurfa-Mardin kara yolunda seyir halindeki bir tır alev aldı. Tırın dorse kısmının yandığını fark eden sürücü, aracı yol kenarına park etti. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü. Yangının çıkış nedeniyle ilgili araştırma devam ediyor.

  • Vezirköprü'de nişan merasiminde çıkan kavgada 4 kişi bıçaklandı, 2 kişi tutuklandı
    09:33 Vezirköprü'de nişan merasiminde çıkan kavgada 4 kişi bıçaklandı, 2 kişi tutuklandı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bir nişan merasiminde çıkan kavgada 4 kişi bıçaklanarak yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, olayla ilgili 2 kişi tutuklandı.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyesi yakalandı
    09:30 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyesi yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-27' operasyonuyla kırmızı ve sarı bültenle aranan Kazakistan uyruklu Nurlan Zharımbetov'un yakalandığını açıkladı. Zharımbetov, dolandırıcılık ve hırsızlık suçlarından aranıyordu.

  • Şanlıurfa-Mardin kara yolunda seyir halindeki bir tır alev aldı
    09:29 Şanlıurfa-Mardin kara yolunda seyir halindeki bir tır alev aldı

    Şanlıurfa-Mardin kara yolunda seyir halindeki bir tırın dorse kısmı alev aldı. Sürücü aracı yol kenarına park ederek itfaiye ekiplerine haber verdi. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu
    09:28 Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu

    Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda mart ayında 29 bin 680 yolcu ağırlandı. Ayrıca, 255 uçak iniş-kalkışı gerçekleştirildi ve 207 ton kargo, posta ve bagaj yük trafiği oldu. Ocak-mart aylarında ise toplamda 90 bin 813 yolcu, 720 uçak trafiği ve 698 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor
    09:27 Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Termometrelerin 39 dereceyi gösterdiği Çukurova'da, kömür üreticileri haftalar süren mesailerini sürdürerek ekonomiye katkı sağlıyor. Mangal kömürü üretimi zorlu bir mesai gerektirirken, fiyatlar ise sabit kalmaktadır.


Advertisement