Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Töreni (2) - Son Dakika
Güncel

Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Töreni (2)

Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Töreni (2)

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Terör koridoruna dönüştürülmeye çalışılan hat, daha güvenli bir bölge seviyesine yükselerek, halkımızın hem sosyo-ekonomik, hem de güvenlik bakımdan refahı artırılmış olacaktır.

19.05.2020 19:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Terör koridoruna dönüştürülmeye çalışılan hat, daha güvenli bir bölge seviyesine yükselerek, halkımızın hem sosyo-ekonomik, hem de güvenlik bakımdan refahı artırılmış olacaktır." dedi.

Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı'nın altı türbininden ilkinin hizmete alınmasıyla dolayısıyla düzenlenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katıldığı törende konuşan Bakan Pakdemirli, suyu aziz bilen milleti böyle bir hizmetle buluşturmaktan mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi.

"Kurtuluş mücadelemizin başladığı bu anlamlı günde;

yurt içi ve yurt dışından tüm engellemelere rağmen

sizlerin ortaya koyduğu yüksek irade ile milletimizin 70 yıldır beklediği

Ilısu Barajı'mızın ilk ünitesini enerji üretimine başlatmaktan ve suyu aziz bilen aziz milletimizi böyle bir hizmetle buluşturmaktan dolayı

mutluyuz, gururluyuz. CenabıAllah'a şükran duyuyoruz." diyen Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, "Su akar, Türk bakar sözünün" sözünün artık tarih olduğunu belirtti.

Pakdemirli, "Son 18 yıldır Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetlerimizin halka hizmet hakka hizmettir düsturuyla ortaya koyduğu bu vizyon devletimiz ve milletimiz adına büyük eserlere ve kalıcı kazanımlara vesile olmuştur." diye konuştu.

DSİ'nin 2002 yılından bugüne tarım, hizmet ve enerji sektörlerinin can damarlarından olan su ve elektrik konusunda büyük misyonu sırtlayarak Cumhuriyet tarihine sayısız rekorda imza attığını kaydeden Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"48 yılda yapılan barajın 2 katı son 18 yılda yapılmıştır. 48 yılda yapılan hidroelektrik santralinin 6 katı son 18 yılda yapılmıştır. 48 yılda yapılan gölet sayının 2 katı son 18 yılda yapılmıştır. 48 yılda yapılan içme suyu tesisinin 3 katı da son 18 yılda yapılmıştır. 48 yılda yapılan toplulaştırmanın 22 katı son 18 yılda yapılmıştır. Bu da gösteriyor ki; hizmet imkan işi değil iman işidir. 3 tarafı denizlerle kaplı, 4 bir yanı ırmakla çevrili ülkemizin 7 bölgesi cennet olan vatanımızın en ezeli ve ebedi mirası olan sularımız Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizim de bütün politikalarımızı belirleyen en önemli faktör olmuştur."

"Ilısu Barajı'mızı yarınlarımızı aydınlatmak üzere hizmete alıyoruz"

Pakdemirli, enerji ve elektrik üretimi de dahil olmak üzere sudan en fazla verimi almak, su israfını engellemek su zengin olmayan ülkeyi yer üstü ve yer altı barajlarıyla adete bir su deposuna çevirmek adına proje ve programları hayata geçirmeye devam ettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"2023 yılına kadar depolama tesisi kapasitesinin 177 milyardan 200 milyar metreküpe, sulama alanının 66 milyon dekardan 85 milyon dekara, yerleşim yerlerine temin edilen içme suyu miktarının 4,5 milyardan 6 milyar metreküpe, taşkın kroma tesisi sayısının 10 bin 306 adede ve toplulaştırma yapılan alanının ise 85 milyon dekara çıkarılmasını sizin liderliğinizde hedefliyoruz. Bugün de hamdolsun tam 12 yıl boyunca sabırla, emekle büyüttüğümüz sevdamızı Ilısu Barajı'mızı yarınlarımızı aydınlatmak üzere hizmete alıyoruz."

"Ülkemizin güneydoğusunda ilk türbinini devreye aldığımız Ilısu Barajı ile enerjide dışa bağımlılığımızı ve cari açığımızı azaltacak, bölge huzurunu sağlayacak çok önemli hamle daha yapıyoruz." ifadesini kullanan Pakdemirli, Dicle Nehri üzerinde kurulan en büyük baraj olan Ilısu Barajı'nın GAP Projesi'nde Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük dolgu hacmindeki ikinci büyük baraj olduğunu vurguladı.

Bakan Pakdemirli, toplamda 6 türbini olan ve yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerjisi üretecek Ilısu Barajı'nın ilk türbininin hizmete alınmasıyla yıllık yaklaşık 700 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerjisi üretimi yapılarak yıllık 450 milyon lira ilave gelir artışı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

"Üreteceği bu büyük enerji ile 6 yılda kendini amorti edecek"

Bu üretim miktarının 1 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geldiğini aktaran Pakdemirli, "Bu ilk türbinin ardından her ay bir türbinin daha hizmete alınmasını ve Ilısu Barajı'nda yıl sonuna kadar tam kapasite üretime geçilmesini hedefliyoruz. Ilısu Barajı tam kapasite ile üretime başladığında, yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji üretecek. Ekonomimize yıllık 2,8 milyar lira katkı sağlayacak. Bu proje, üreteceği bu büyük enerji ile 6 yılda kendini amorti edecek. Bu üretim rakamı ise 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelecek." şeklinde konuştu.

Pakdemirli, bugüne kadar dev yatırımlarla, mega projelerle, iddialı projelerle ülkeye çok büyük kazanımlar sağladıklarını bildirerek, Ilısu Barajı'nın da bu önemli projelerden biri olduğunu kaydetti.

Ilısu Barajı'nın ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada 1. sırada yer aldığını, 10,6 milyar metreküp depolama hacmi ile Atatürk ve Keban Barajlarından sonra ülkenin 3. en büyük depolama hacmine sahip barajı olduğunu dile getiren Pakdemirli, bu büyük enerji üretiminin yanı sıra Ilısu Barajı'nda regüle edilen ve daha sonra inşa edilecek Cizre Barajı'na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi Ovalarında toplam 765 bin dekar alanın modern tekniklerle sulanacağını, yılda 1 milyar 168 milyon kilovatsaat enerji üretileceğini belirtti.

Pakdemirli, Cizre Barajı tamamlandığında, yıllık 1 milyar lira ilave gelir artışı sağlanmasının hedeflendiğini anlatarak, "İnanıyoruz ki; terör koridoruna dönüştürülmeye çalışılan hat, daha güvenli bir bölge seviyesine yükselerek, halkımızın hem sosyo-ekonomik, hem de güvenlik bakımdan refahı artırılmış olacaktır. Ilısu Barajı kapsamında yalnızca enerji üretimi değil, tarihi ve kültürel varlıkları korumak bakımından dünyaya örnek olacak nitelikte olağanüstü bir gayret, azami bir hassasiyet ortaya konuldu." ifadelerini kullandı.

Bilhassa Hasankeyf Yukarı Şehrin yeniden düzenlenerek, adeta bir açık hava müzesi haline getirildiğine değinen Pakdemirli, yepyeni bir şehir görünümüne kavuşan Hasankeyf'te toplam yerleşim alanının 6 kat, kamu binaları, yeşil alanlar ve sosyal donatıların alanının ise eskiye nazaran 10 kat arttığını aktardı.

"Ilısu Barajı'mızın yapım aşamasında çok sayıda şehit verdik"

Ilısu Barajı'nın yapımında emeği olan, alın teri döken ve destekleyen herkese teşekkür eden Pakdemirli, "70 yıllık rüyanın sonunda gerçeğe dönüşen Ilısu Barajı'mızın yapım aşamasında çok sayıda şehit verdik. Şantiye işçisinden, güvenlik görevlisine kadar hayatını kaybeden insanlarımızı, burada, bu mübarek günde rahmetle anıyorum. Allah onlardan razı olsun." dedi.

Bakan Pakdemirli, mübarek Kadir Gecesi'nin hayırlara vesile olmasını temenni ederek, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle de,

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve aziz şehitleri rahmet ve saygıyla andığını, gençlerin bayramını en kalbi duygularla kutladığını sözlerine ekledi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Bakanlar Pakdemirli ve Dönmez ile diğer ilgililerin butona basmasıyla ilk türbin hizmete alındı.

Törene, DSİ Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, Mardin Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Fuat Atik, Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, AK Parti milletvekilleri, yüklenici firma yetkilileri ve kurumların temsilcileri katıldı.

Ilısu Barajı Enerji Santrali

Dicle Nehri üzerine inşa edilen ve kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra Türkiye'nin dördüncü büyük barajı konumundaki Ilısu Barajı'nın, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alıyor.

Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine sahip olan baraj bin 820 metre kret uzunluğunda.

Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali, her biri 200 MW gücünde 6 türbinden oluşuyor. İlk türbinin hizmete girmesiyle yıllık 687 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek ve ekonomiye ilave 355 milyon lira katkı sağlanacak.

Her ay bir türbinin daha hizmete alınmasıyla yıl sonuna kadar barajın tam kapasiteyle üretime geçmesi hedefleniyor.

Toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral tam kapasite ile devreye girdiğinde, yılda ortalama 4 bin 120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek. Böylece sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlanacak.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Töreni (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi
    19:04 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi

    Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Eskişehir'de yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, 2024 senesinin Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'ndeki üreticiler için çok sıkıntılı olacağını belirtti. Çelikoğlu, yetersiz yağışlar nedeniyle üreticilerin tedirgin olduğunu ve bu durumun tüketiciye de fiyat anlamında sıkıntı yaratacağını ifade etti.

  • Gaziantep'te polisler kavga ihbarına gittiklerinde sürprizle karşılaştı
    19:03 Gaziantep'te polisler kavga ihbarına gittiklerinde sürprizle karşılaştı

    Nurdağı ilçesindeki bir apartmanda yaşayan Asya Akkaya, Türk Polis Teşkilatının kuruluş yıl dönümü ve Polis Haftası dolayısıyla polis ekiplerine pasta ve çiçek buketleriyle sürpriz yaparak teşekkür etti.

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan İçişleri Bakanı ile bir araya geldi
    18:58 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan İçişleri Bakanı ile bir araya geldi

    TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ve beraberindeki heyet, Gürcistan İçişleri Bakanı Vakhtang Gomelauri ile bir araya geldi. Taraflar, Gürcistan ile Türkiye arasındaki yakın ilişkilerin önemini vurgulayarak, işbirliğinin derinleşeceği umudunu dile getirdi.

  • Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL
    18:57 Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL

    Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, göreve başladığı ilk gün maaş ödemesinde zorlandıklarını ve kredi çekerek maaş ödemesi yaptıklarını açıkladı. Belediyenin toplam borcu ise 17 milyar 80 milyon 45 bin 700 TL olarak belirlendi.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor
    18:55 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönem ilk meclis toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması önergesi, değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe komisyonu ile Esnaf Komisyonuna sevk edildi.

  • Hakan Makar Artvin İl Genel Meclisi Başkanı Seçildi
    18:53 Hakan Makar Artvin İl Genel Meclisi Başkanı Seçildi

    Artvin İl Genel Meclisi Başkanlığına Hakan Makar seçildi. İl Özel İdaresi Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda, encümen ve ihtisas komisyonlarına üye seçildi. Hakan Makar'ın İl Genel Meclisi Başkanlığa getirildiği toplantıda, Sosyal Denge Sözleşmesi imzalanması için Vali Cengiz Ünsal'a yetki verilmesi de oylanarak onaylandı.

  • CHP'liler Antalya'da teleferik kazası sonrası tutuklanan belediye başkanını protesto etti
    18:49 CHP'liler Antalya'da teleferik kazası sonrası tutuklanan belediye başkanını protesto etti

    CHP'liler, Antalya'da meydana gelen teleferik kazasının ardından Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasını protesto etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, tutuklanan belediye başkanını cezaevinde ziyaret etti ve basına açıklama yaptı. Protesto sırasında yaşanan arbede sonucunda bir kişi fenalaştı.

  • Perinçek: Türkiye, İran ve Azerbaycan aynı cephededir
    18:48 Perinçek: Türkiye, İran ve Azerbaycan aynı cephededir

    Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İran ve İsrail arasındaki ilişkilere dair basın açıklaması yaptı. Perinçek, Türkiye'nin İran ve Azerbaycan ile aynı cephede olduğunu belirterek, Rusya, Suriye, Irak, Filistin, Yemen ve diğer Batı Asya ülkelerinin de bu cepheyle birlikte olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail'in stratejik hedefinin Kürdistan adı altında ikinci bir İsrail devleti kurmak olduğunu söyleyen Perinçek, Türkiye'nin bölünmesinin bu ülkelerin bölünmesine bağlı olduğunu vurguladı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.
    18:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

  • Çorum'da 14 yaşındaki genç kız üst geçitten atlayarak intihar girişiminde bulundu
    18:46 Çorum'da 14 yaşındaki genç kız üst geçitten atlayarak intihar girişiminde bulundu

    Çorum'un Alaca İlçesi'nde 14 yaşındaki Berra G. adlı genç kız, öğle saatlerinde Çorum caddesi Sakarya orta okulunun önünde bulunan üst geçidinden atlayarak intihar etmek istedi. İhbar üzerine olay yerine 112 sağlık, polis ekipleri sevk edildi. Genç kızın intihar girişimi güvenlik kamerasına yansıdı ve polis ekipleri nedenini araştırıyor.

  • Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç turizmcilerle şarkı söyledi
    18:46 Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç turizmcilerle şarkı söyledi

    Kayseri'de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Vali Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, turizmcilerle birlikte şarkılar söyledi. Program İncesu ve Yeşilhisar ilçelerinde düzenlendi.

  • Şanlıurfa'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Tutuklama
    18:43 Şanlıurfa'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Tutuklama

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlenen operasyonda 6 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 195 sentetik uyuşturucu ve 29 gram esrar ele geçirildi. 4 şüpheli tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Advertisement