Ilısu Barajı'nda Haziranda Su Tutulmaya Başlanacak - Son Dakika
Ekonomi

Ilısu Barajı'nda Haziranda Su Tutulmaya Başlanacak

GAP'ın vizyon projesi ve can damarı olan, kendi tipinde gövde dolgusu bakımından dünyanın en büyük barajı olma özelliğine sahip Ilısu Barajı'nda haziran ayında su tutulmaya başlanacak.

20.02.2018 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELMAN TÜR - GAP'ın vizyon projesi ve can damarı olan, kendi tipinde gövde dolgusu bakımından dünyanın en büyük barajı olma özelliğine sahip Ilısu Barajı'nda haziran ayında su tutulmaya başlanacak.

Türkiye'nin, dolgu hacmi bakımından 2'nci, kurulu güç bakımından 4'üncü büyük barajı olan, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olma özelliğine sahip Ilısu Barajı ve HES'te fiziki gerçekleşme yüzde 97'ye ulaştı.

Temelden yüksekliği 135 metre, kurulu gücü bin 200 megavat, yıllık ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecek Ilısu Barajı'nda 6 üniteden oluşan enerji santral binasında şu ana kadar 5 rotorun yerleştirilme işlemi tamamlandı.

Nisan ayında son rotorun da yerleştirilmesiyle enerji üretimine de hazır hale gelecek baraj, 3 kapağın montaj işlemlerinin tamamlanmasıyla su tutulmaya hazır hale getirilecek.

Başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı ile 10,4 milyar metreküp su depolanacak.

Ilısu Barajı aynı zamanda Cizre Barajı'nın yapımına da imkan sağlayacak. Ilısu Barajı tamamlandığında 500 bini aşkın dekar, her iki baraj tamamlandığında ise 1 milyon 200 bin dekar arazi sulamaya açılacak.

Toplam maliyeti 8,5 milyar lira olan Ilısu Barajı, sadece elektrik enerjisi üretimiyle ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak.

"Ekonomiye katkı işsizlik sorununa çare"

DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilısu Barajı ve HES Projesi'nin bölgenin uzun vadeli bölgesel kalkınma planının temel unsuru olarak DSİ Genel Müdürlüğü tarafından geliştirildiğini söyledi.

Başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı ile 10,4 milyar metreküp su depolanacağını dile getiren Kösalı, barajın kendi tipinde gövde dolgusu bakımından dünyanın en büyüğü olduğunu vurguladı.

Kösalı, gövde dolgusu 24 milyon metreküp olan barajın, bu özelliğiyle Atatürk Barajı'ndan sonra geldiğini ifade ederek, "Ilısu Barajı elektrik üretimi bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra ülkemizin en büyük dördüncü barajı olacak. Ilısu Barajı milli ekonomiye yılda 1,5 milyar lira katkı sağlayacak." dedi.

Kamulaştırma, yeniden yerleşim, anıt eserlerin taşınması, yollar dahil barajın toplam maliyetinin 8,5 milyar lira olduğunu dile getiren Kösalı, barajın faaliyete girmesiyle 6 yılda kendisini amorti edip, kara geçileceğini aktardı.

Kösalı, Ilısu Barajı ve HES Projesi'nin Dicle Nehri üzerinde yapılmış en büyük baraj ve HES olduğunu kaydetti.

Cizre Barajı ile 662 bin dekar arazinin sulanacağını, ilçenin içme suyu ihtiyacı için yıllık 35 milyon metreküp su temin edileceğini ve yıllık 1 milyar 208 milyon kilovatsaat enerji üretileceğine dikkati çeken Kösalı, bu açıdan değerlendirildiğinde Ilısu Barajı'nın Dicle Nehri üzerinde bulunan çok maksatlı projeler zincirinin en önemli ayağını oluşturduğunu belirtti.

Bölge insanının yaşam kalitesi yükseliyor

Kösalı, Ilısu Barajı'nın gövde inşaatının tamamlandığını, fiziki gerçekleşmenin yüzde 97 olduğunu anlatarak, haziran ayında su tutulmaya başlanacağını, bununla ilgili tüm hazırlıkların yapıldığını kaydetti.

Ilısu Barajı'nın yöre halkının hayat kalitesini de artıracağına dikkati çeken Kösalı, şöyle devam etti:

"Örneğin daha önce araçların güçlükle geçtiği Midyat- Dargeçit Karayolu baraj inşaatı kapsamında yapılmıştır. Bu kapsamda 52 kilometre yol ve Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluğunda köprü yapılmıştır. Daha önce sallarla geçilen Dicle Nehri artık köprü ile geçilmektedir. İnşaat kapsamında yine Batman-Siirt-Şırnak ve Diyarbakır'a bağlı köylerde de 237 kilometre asfalt kaplı yol yapılmaktadır. Böylece baraj etrafındaki köylerin ulaşımı daha kolay ve modern hale getirilmektedir."

Projenin bölgede istihdama da katkı sağlayacağını ifade ederek, "Proje, bölgedeki işsizlik sorununa da çare olacak. 4 bin kişiye istihdam alanı, aileleriyle düşünüldüğünde 28 bin kişiye geçim imkanı sunacak." diye konuştu.

Kösalı, Ilısu Barajı'nın tarım ve enerjiye yönelik bir proje olmasının yanı sıra bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal gelişmesine de çok ciddi katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ilısu Barajı'nda Haziranda Su Tutulmaya Başlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement