İlk Yüz Naklini Gerçekleştiren Prof. Dr. Özkan: Bu Güzelliği Sağlayan Olumlu Hava Gitmesin - Son Dakika
Güncel

İlk Yüz Naklini Gerçekleştiren Prof. Dr. Özkan: Bu Güzelliği Sağlayan Olumlu Hava Gitmesin

Erhan GÖĞEM/Kırıkkale, (DHA) TÜRKİYE'de ilk yüz nakli operasyonunu yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.Ömer Özkan, yapılan bir ameliyatla olumlu bir hava yaratılıyorsa...

28.02.2012 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erhan GÖĞEM/ Kırıkkale, (DHA) TÜRKİYE'de ilk yüz nakli operasyonunu yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, yapılan bir ameliyatla olumlu bir hava yaratılıyorsa başka bir ameliyatla da olumsuz bir hava yaratılmaması gerektiğini belirterek, "Bu güzelliği sağlayan olumlu hava gitmesin. Bizim vereceğimiz mesaj bu. Çok güzel bir hava gidiyor. Bu şanssızlık o aile için sadece. Ne olur, toplum olumsuz olmasın" dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Anafartalar Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Kırıkkale Üniversitesi 11. Uygulamalı Mikrocerrahi Kursu"na Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunu yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ve Türk Rekonstrüktif Mikro Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferit Demirkan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Özkan, bir gazetecinin organ nakli ameliyatlarıyla ilgili sorusuna, organ nakillerinin Türkiye'de yapılıyor olmasının tesadüf olmadığını söyledi. Özkan, 'Mutlaka olumsuz şeyler olacaktır. Bunları kendi içerimizde çözeriz. Tabii ki üzüntüler var, bunlar da kendi içinde haklı olabilirler ama bunları kendi içimizde mutlaka çözebiliriz' dedi.

Bir gazetecinin "İlk nakilde olumlu bir gelişme yaşandı ancak ikinci nakilde olumsuzluk yaşandı? şeklindeki sözlerine Özkan, "Kısacası tedirgin olacak hiçbir şey yok, bu insanların başına gelen bir şey. Ufacık bir iğne yapıyorsunuz ve alerji olup hayatınızı kaybedebiliyorsunuz. Ufak tefek veya büyük sorunlar vardır. Bunları kendi içimizde çözeriz tıbbi olarak. En önemlisi budur" diye konuştu.

OLUMLU HAVA GİTMESİN

Yapılan bir ameliyatla olumlu bir hava yaratılıyorsa başka bir ameliyatla da olumsuz bir hava yaratılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Bu güzelliği sağlayan olumlu hava gitmesin. Bizim vereceğimiz mesaj bu. Çok güzel bir hava gidiyor. Bu şanssızlık o aile için sadece. Ne olur, toplum olumsuz olmasın. Kesinlikle çok ümitliyiz ki oralardan kalktık buralara gönüllü olarak geliyoruz insanlar daha iyi yetişsin diye. Mutlaka zaman her şeyin ilacı olacak. Olumsuz bakmamakta fayda var. İnsanlarımız çok iyi bakıyor, buna inanıyoruz" dedi.

Türk Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferit Demirkan da Türkiye'de son zamanlarda yapılan nakillerin tesadüf olmadığını, Türkiye'de deneysel anlamda bu işle uğraşan insanlar olduğunu belirterek, "?Bir alt kültür var mikrocerrahi konusunda. Bunların çoğu yurt dışında eğitim almış, orada araştırma yapmış, çeşitli faaliyetlerle bunları denemiş insanlar var? şeklinde konuştu.

Bu ameliyetlerin Türkiye'de yapılmasının tesadüf olmadığını ve çok büyük bir başarı olduğuna dikkat çeken Demirkan sözlereni şöyle sürdürdü:

"Bunu yapıp üstelik de olumlu sonuçlandırmak büyük bir başarı. Mevcut ülke şartları içerisinde bunu devlet, SGK ve Sağlık Bakanlığı ile beraber bir çerçeveye oturtmak çok büyük bir başarı ama sonuçta bu bir ekip işi. Hem ekip işi hem de belli bir grubun bunu istiyor olması lazım. Bunun devam etmesini sağlayan, yeni insanların çıkmasını sağlayan bir sistem olması lazım. Buna sahibiz. Bu anlamda Türkiye, işler olumlu giderse kompozit doku naklinde çok önemli merkezlerden biri olabilir. Birtakım sorunlar yaşanmış olabilir ama sonuçta bunu yapmak isteyen büyük bir kitle var ülkemizde. Bunun için buraya gelip kurs almaya çalışan, sırada bekleyen bazı arkadaşlarımız var, önlerinde çok güzel örnekler var, Ömer gibi. Başarıyı tanımlayan, onun çıtasını koyan, bunu yapılabileceğini gösteren, ilk olmak çok zor ama daha sonra takip etmek daha kolay. Çünkü size yol gösteren birileri oluyor o zaman. Bu anlamda önümüzdeki dönemin daha parlak olacağını düşünüyorum. Mutlaka önemli olan işin olumlu tarafından bakmak ve elde edilen başarıyı önemsemek, ortaya çıkan sorunlardan da ders almak."

EG(ÜK)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İlk Yüz Naklini Gerçekleştiren Prof. Dr. Özkan: Bu Güzelliği Sağlayan Olumlu Hava Gitmesin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement