Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk - Son Dakika
Güncel

Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk

Ordu'da evlerinin önüne ulaşım yolu olmayan evler, ilkel ve tehlikeli bir yöntemle yapılan 'teleferiği' kullanmak mecburiyetinde kalıyor. Cenazeyi dahi bu yöntemle taşıyan vatandaşlar, bu teleleferikte yaşanacak herhangi bir sorunda kurtuluşun olmadığını ifade etti.

17.08.2018 09:52  Güncelleme: 10:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Kabadüz ilçesi Özlükent Mahallesi'nde, evlerinin önüne ulaşım yolu olmayan haneler, ilkel ve tehlikeli bir yöntem olan 'teleferiği' kullanmak zorunda kalıyor. Mahalleli genellikle yük taşımak için teleferiği kullansada, eve ulaşım yolu olmadığı için de teleferiği kullanıyorlar. Yaşadığı zorlukları anlatan vatandaşlar, cenazelerini dahi bu yöntemle taşıdıklarını ifade etti.

MECBURİYETTEN KULLANIYORLAR

Ordu kent merkezinden yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alan ve yaklaşık 600 nüfusu olan mahallede, birçok hane yıllar önce kurdukları ilkel teleferik hattını kullanıyor. Hanelerden çoğu, teleferiği yük taşımak için kullansada, geriye kalan bazı hane sakinleri, yolları olmadığı için bu tehlikeli yöntemi ulaşım aracı olarak kullanmak zorunda kalıyor. Yıllar önce yapılan teleferikler, tehlikeli olduğu kadar, beraberinde getirdiği kullanım zorluğu ile vatandaşlara adeta işkence çektiriyor.

Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk

EVLERİNE TELEFERİKLE GİDİYORLAR

Kabadüz ilçesine bağlı Özlükent Mahallesi'nde ikamet eden 8 çocuk babası 56 yaşındaki Tevrat Tepe, 21 yıl önce kurduğu teleferik hattını halen kullanmak zorunda olduklarını belirtti. Yoldan yaklaşık 300 metre yükseklikteki evine teleferik ile çıkmak zorunda olan Tepe, 5 dakikalık teleferik yolculuğu ile evlerine ulaştıklarını aktardı.

Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk

CENAZEYİ TELEFERİKLE TAŞIMIŞLAR

Teleferik ile hasta ve cenaze dahi taşıdığını iddia eden Tepe, yetkililerden de yardım talep ederek, "Ben bu teleferiği kuralı 21 yıl oldu. Bunca zamandır 12 nüfus bu teleferikle çalışıyor. Yetkililere seslenmeme rağmen bir faydası olmadı. Rahmetli babam 5 sene yatalak yattı, onu bu teleferikle taşıdım. 90 yaşında annem öldü, onu da bu teleferikle taşıdım. 3 katlı bu arkamdaki evin malzemesini de teleferikle taşıyarak yaptım. Cenazeyi de taşıdım buraya, hastam oldu yine bunu kullandık. Çok büyük sorunlar içerisindeyim" dedi.

Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk

EVİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Yıllar önce, malzemesini teleferik ile taşıyarak 4 yılda yaptığı evini, ulaşım olmadığı için terk etmek zorunda kaldığını ileri süren Tevrat Tepe, "Aşağı-yukarı 4 sene içerisinde bu evi bu hale getirdim. 21 yıl oldu teleferiği, bu evi de yol olmadığı için terk etmiş durumdayım. Acil bir sağlık sorunu olursa, teleferiğe sarıp yanına da birisini oturtup yola indiriyoruz" diyerek, yetkililerden yardım istedi.

Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk

''BU TELEFERİKTEN KURTULMA ŞANSI YOK''

Tevrat Tepe'nin oğlu 26 yaşındaki Sezer Tepe ise 20 yıldır can tehlikesi ile bir arada teleferiği kullandıklarını aktardı. Teleferiğin bozulması durumunda eve başka ulaşımın olmadığını iddia eden Sezer Tepe, "Bu teleferik ile şu anda 4 kişi çekiyorum. Bu makinede herhangi bir tel kopmuş olsa, bu teleferikten kurtulmanın şansı yok. Bu konu hakkında bütün yetkililerden yardım istiyoruz. Biz, yolumuz olmadığı için 20 yıldır bu çileyi çekiyoruz. Teleferiğin yanına gelenleri bindikten sonra yukarı çekiyorum. Eğer makine çalışmazsa, evin yanına çıkmanın imkanı yok. Buradan aşağısı 300 metre, yüksekliği de yaklaşık 15 metre. Yani herhangi bir tel kopmuş olsa, kurtulma şansımız yok" şeklinde konuştu.

Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk

''ÖLÜMLE BURUN BURUNA YAŞIYORUZ''

Mahalle sakinlerinden Gürhan Tepe ise şu ifadelere yer verdi:

"Ben doğdum doğalı böyle, hatta babalarımız da böyleydi. Bir telin üstünde, yükümüzü, eşyamızı, kendimizi taşıyoruz, bir nevi ölümle burun buruna yaşıyoruz, yol olmadığı için. Çok aşırı bir çaba sarf ediyoruz."

Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk
Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement