İlker Başbuğ: En büyük hayalim Türkiye ile Azerbaycan'ı tek devlet olarak görmek - Son Dakika
Güncel

İlker Başbuğ: En büyük hayalim Türkiye ile Azerbaycan'ı tek devlet olarak görmek

İlker Başbuğ: En büyük hayalim Türkiye ile Azerbaycan\'ı tek devlet olarak görmek

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaları değerlendirdi. Başbuğ, en büyük hayalinin Azerbaycan ile Türkiye'nin tek devlet olması olduğunu söylerken "Ama reel politik/gerçekçilik buna olanak tanır mı? Pek sanmam" dedi.

23.10.2020 22:58  Güncelleme: 23:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Sözcü yazarı Uğur Dündar'a yaptığı açıklamada en büyük hayalinin Türkiye ile Azerbaycan'ın birleşmesi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin dış politikasında yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Başbuğ, "Türkiye'nin bu savaşta koşulsuz olarak Azerbaycan'ın yanında yer almasından doğal bir şey olamaz" ifadesini kullandı.

ERMENİSTAN, RUSYA'NIN DESTEĞİ İLE KARABAĞ'I İŞGAL ETMİŞTİ

Başbuğ, Azerbaycan'ın Karabağ operasyonuna dair şu ifadeleri kullandı: "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişki, komşuluğunda ötesinde iki kardeş devlet arasındaki bir ilişkidir. Türkiye, Azerbaycan- Ermenistan arasındaki bu savaşta, elbette koşulsuz olarak Azerbaycan'ın yanında olmalıdır. Hatırlanacağı gibi, 13 Nisan 1991'de Karabağ'da Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmalar başlamıştır. Ermenistan, 1992 yılında Rusların da desteğiyle bütün Karabağ'ı işgal etmiştir. İşgal edilen Azerbaycan toprakları neredeyse Azerbaycan topraklarının beşte biridir.

"TÜRKİYE'NİN AZERBAYCAN'LA BİRLİKTE OLMASINDA DAHA DOĞALI OLMAZ"

"Azerbaycan'ın Karabağ'da yürüttüğü askeri harekât, kendi topraklarını geri alma amacına yöneliktir. Uluslararası hukuk açısından da haklı bir harekâttır. Bunun yanında unutulmasın ki, 1991'de başlayan işgal sürecinde 20 bin Azerbaycanlı şehit olurken, sivillere yönelik saldırılar sonucunda mülteci ve göçmen sayısı da bir buçuk milyonu aşmıştır. Türkiye'nin bu savaşta koşulsuz olarak Azerbaycan'ın yanında yer almasından doğal bir şey olamaz. Bu arada İsmet İnönü'nün büyük devletlerin de karıştığı dış sorunlarda nasıl hareket edilmesine yönelik değerlendirmesini de göz önünde tutmak uygun olacaktır."

"EN BÜYÜK HAYALİM TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'IN TEK DEVLET OLMASI"

" Rusya, Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında sonucu etkileyecek en güçlü devlettir. Reel politik/gerçekçilik bunu bize göstermektedir. Dolayısıyla, Türkiye Rusya'nın bu sorundaki durumunu ve etkisini de dikkate almak zorundadır. Kişisel olarak, dış politikada reel politik/gerçekçiliğin esas alınmasını düşünenlerden birisiyim. Bu düşüncenin dışına çıktığım tek bir durum oldu. 14 Nisan 2016 günü Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde verdiğim konferansta, bir hayalim olduğunu söyledim. "En büyük hayalim, Türkiye ile Azerbaycan'ın tek devlet olmasıdır" dedim Evet bunu hâlâ hayal ederim. Ama reel politik/gerçekçilik buna olanak tanır mı? Pek sanmam. Yine de her şeye rağmen büyük hayallere sahip olmak güzel bir şeydir."

Son Dakika Güncel İlker Başbuğ: En büyük hayalim Türkiye ile Azerbaycan'ı tek devlet olarak görmek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • JOURNALiST: Başbuğdan duyduğum en güzel dilek ve temenni. 21 2 Yanıtla
  • reis: yaşadığın sürece tek mantıklı sözün ... 9 0 Yanıtla
  • Deren : Bencede birlesmeli 4 0 Yanıtla
  • bob: oda olur 30 yil ønce neydi simdi ne. 3 0 Yanıtla
  • müjdat: siyaset yapma.genel kurmay başkanlığı yaptığın dönemlerde bu iş için elini ne kadar taşın altına koydun.gündemde kalmak için çıkmış siyaset yapıyorsun. 1 0 Yanıtla
  • vatandaş: BİRAZ ZOR GÖRÜRSÜN BU DEVİRDE ÖZ KARDEŞ KARDEŞİYLE GEÇİNEMİYOR YA KAVGAYLA AYRILIYOR YADA ÖLDÜRÜYOR.O DEDİĞİN ESKİ ZAMANLARDI BEYFENDİ. 0 0 Yanıtla
  • PuSu: Amin inş. paşam 0 0 Yanıtla
  • mustafa: hadi len borucu başka kapıya sana kalmadı milliyetcilik 0 0 Yanıtla
  • SS: Tabii sen böyle konuşacaksın ki sizi besleyenler Türkiyenin üstüne baskı yapsın. Siz bu milleti hiç bir zaman sevmediniz çünkü sizin yolunuzdan gitmedi Hak tolundan ayrılmadı bu Millet. 0 0 Yanıtla
  • Ilker: Bu konular seni asar Ilker Efendi, sen yillar önce nasil "PAS PAS" edildin onu bir anlat. 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement