Ilo, Sgk'ya Suriyeliler İçin 70 Milyon TL Verecek - Son Dakika
Ekonomi

Ilo, Sgk'ya Suriyeliler İçin 70 Milyon TL Verecek

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, SGK ile yeni bir anlaşma yapma arifesinde olduklarını belirterek, "Çalışma izni ücretlerinin bizim tarafımızdan karşılanması ve kayıtlı Suriyeli istihdam eden veya çalıştırdığı Suriyelileri kayıt altına alan iş verenin 6 ay...

01.11.2018 18:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, SGK ile yeni bir anlaşma yapma arifesinde olduklarını belirterek, "Çalışma izni ücretlerinin bizim tarafımızdan karşılanması ve kayıtlı Suriyeli istihdam eden veya çalıştırdığı Suriyelileri kayıt altına alan iş verenin 6 ay boyunca sigorta primlerini biz ödeyeceğiz. SGK'ya ilk etapta 70 milyon TL civarında kaynak sunacağız. Bu pilot bir uygulama." dedi.

Numan Özcan, basın sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, ILO Türkiye'nin bugüne kadar yürüttüğü projelere değindi. Türkiye'nin çocuk işçiliği konusunda önemli iyileşme kaydettiğini ifade eden Özcan, "1999'daki rakamlara baktığınız zaman çocuk işçiliğiyle ilgili sorun çok küçük birkaç alanda sınırlı kalmıştı. Şimdi Suriyelilerle birlikte yeniden gündemimize girdi." ifadelerini kullandı.

ILO olarak mevsimlik işçilerin çocuklarıyla ilgili bir çalışma başlattıklarını anlatan Özcan, "Mevsimlik işte çalışan çocukların okula devam etmelerinin sağlanması. Bunu 5 yıl önce Ordu'da başlattık. Daha sonra Sakarya ve Düzce'ye de geçtik. Hem Bakanlıkla, hem ildeki mülki idare amirleriyle çalışıp, geçici merkezler kurarak, çocukların bahçe fındık toplamaya değil, eğitim merkezlerine gelmesini sağlıyoruz." diye konuştu.

Türkiye iş gücü piyasasında, özellikle kadın ve genç kayıt dışı istihdamında yapısal sorunların devam ettiğini aktaran Özcan, "Türkiye'de 5 milyona yakın kişi kırılgan istihdamda. Toplam istihdamın yüzde 28,4'üne denk geliyor. 2002'de yüzde 44'müş bu oran. Önemli bir düşüş var. Ama kadınlarda hala yüksek. Kadınların 3'te 1'i bu tip işlerde çalışıyor." bilgisini verdi.

Şu anda gündemlerini en çok meşgul eden konuların başında mültecilerle ilgili sorunların geldiğini aktaran Özcan, Türkiye'nin, 3,5 milyon Suriyeli ve 500 bin kadar da diğer milletlerden insana ev sahipliği yaptığını anlattı.

Bu kişilerin doğal olarak iş gücü piyasasına girdiğini vurgulayan Özcan, "Suriyelilerin çalışma çağındaki nüfusuna baktığımızda 1 milyona yakın kişinin iş gücü var. Bunların büyük bir kısmı şu anda çalışıyor. Yüzde 99'una varan kısmı kayıt dışı çalışıyor. Aslında Suriyelilerin iş gücü piyasasına erişimiyle ilgili yasal bir engel yok. Ancak farklı sebeplerle kayıt dışı çalışıyorlar." diye konuştu.

"Kayıtlı çalışma noktasında Suriyelileri bile ikna etmekte zorlanıyoruz" ifadesini kullanan Özcan, şunları söyledi:

"Mültecilere yardım amacıyla parasını Avrupa Birliği'nin verdiği, Kızılay kartı var. Kişi başı 120 lira. 4-5 kişilik bir aile olunca bu rakam 500-600 lira oluyor. Kayıtlı çalıştıklarında bu yardım kesiliyor. Bu gelirden de olmak istemiyorlar. Bir de kişi nerede kayıtlı ise orada çalışması gerekiyor. İş veren de çoğunlukla maliyet avantajı olduğu için Suriyelileri tercih ediyor. Bütün bu faktörler bir araya gelince kayıt dışılık da artıyor."

Özcan, SGK ile yeni bir anlaşma yapma arifesinde olduklarını aktararak, "Çalışma izni ücretlerinin bizim tarafımızdan karşılanması ve kayıtlı Suriyeli istihdam eden veya çalıştırdığı Suriyelileri kayıt altına alan iş verenin 6 ay boyunca sigorta primlerini biz ödeyeceğiz. SGK'ya ilk etapta 70 milyon TL civarında kaynak sunacağız. Bu pilot bir uygulama. Amacımız bunun etkilerini görmek. Suriyeliler ne kadar aynı işte kalıyorlar? Etki analizini yaptıktan sonra buradan bir politika çıkarılmasını sağlamak." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de özel sektörde örgütlü işçi sayısının 2013 yılından bugüne 800 bin artarak 1 milyon 800 bine ulaştığına dikkati çeken Özcan, şunları kaydetti:

"Aslında 2012'de 2821-22 sayılı kanunlardan kaynaklanan pek çok engel vardı. Noter şartı gibi. O şartların kalkması aslında üye olmayı kolaylaştırdı. O ve başka şartların etkisiyle örgütlenen işçi sayısı arttı. Detayına girdiğiniz zaman taşeron işçiler ve başka faktörler de var. Sadece özel sektörde 1 milyondan 1 milyon 800 bine çıktı."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ilo, Sgk'ya Suriyeliler İçin 70 Milyon TL Verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement