İmam ürettiği neylerle muhabbethanede genç nefeslere dokunuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

İmam ürettiği neylerle muhabbethanede genç nefeslere dokunuyor

İmam ürettiği neylerle muhabbethanede genç nefeslere dokunuyor

Erzincan'da görev yapan imam Teoman Kayalar, cami bahçesinde bulunan muhabbethanede namaz vakitleri dışında hem ney kursu veriyor hem de ürettiği neyleri öğrencilerine hediye ediyor.

11.11.2020 11:11  Güncelleme: 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzincan'da görev yapan imam Teoman Kayalar, cami bahçesinde bulunan muhabbethanede namaz vakitleri dışında hem ney kursu veriyor hem de ürettiği neyleri öğrencilerine hediye ediyor.

Çocukluk yaşlarda ilgi duyduğu neyi çalmaya başlayan Piri Sami Hazretleri Cami İmam Hatibi Teoman Kayalar, daha sonra bu enstrümanı yapmayı öğrendi. 18 yıldır ney çalan ve 10 yıldır da ney üreten Kayalar, cami bahçesinde oluşturulan muhabbethaneye gelen öğrencilere ücretsiz ney kursu veriyor.

Deniz ve nehir kıyısındaki sazlıklardan siparişle getirttiği kamışlardan büyük emek vererek ney de üreten Kayalar, yaptığı el emeği, göz nuru neyleri öğrencilerine hediye ediyor.

Neyin gençler arasında yaygınlaşması için çabalıyor

Piri Sami Hazretleri Cami İmam Hatibi Teoman Kayalar, AA muhabirine, küçük yaşlarda neye karşı özel bir ilgi duyduğunu söyledi.

Musikinin önemli enstrümanlarından neyin tanıtımı ve yaygınlaşması için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Kayalar, şöyle konuştu:

"Buradaki maksadımız, musikimizi öğrencilerimize tanıtarak ney çalgısını sevdirmek. Görev yaptığım bu alanın ise ayrı manevi önemi var. Mevlana Hazretleri Anadolu'ya geldiğinde ilk yerleştiği yer Erzincan'dır. Bu maneviyata uygun camimizin bahçesinde bulunan muhabbethanede ney dinletisi ve dersleri veriyoruz. Dini musikinin önemli çalgılarından olan neyin hem çalması hem de üretimi ile ilgili kursiyerlerimize de ayrıca bilgi veriyoruz."

Camiyi inşa eden Terzibaba Dermeği Başkanı Murat Uslu da Selçuklu mimarisi ile bölgenin maneviyatına uygun bir cami inşa ettiklerini ve burada inanç turizmi kapsamında "muhabethane" isminde bir mekan oluşturduklarını anlattı.

"Kursa katılanlara hocanın ürettiği neylerden hediye ediyoruz"

İnşa ettikleri caminin bölgenin maneviyatına da önemli katkı sağladığını anlatan Uslu, "Muhabethanede insanlara ücretsiz çay ikram ediyoruz. İnanç turizmi kapsamında aynı zamanda misafirlerimize ikramda bulunacağımız ve dönem dönem ney meşkleri, ilahi muhabbetleri ve eğitimler verebileceğimiz bir mekan inşa ettik. Burada talep eden genç vatandaşlarımıza ücretsiz ney dersleri veriyoruz. Gelen kursiyerlerimize burada ücretsiz bir şekilde hocamızın imal ettiği neylerden de hediye ediyoruz."

Uslu, Mevlana Hazretlerinin babası olan Bahaeddin Veled Hazretlerinin Afganistan'ın Belh kentine bağlı Mezarı Şerif bölgesinden Konya'ya hareket ettiği zaman Anadolu topraklarında önce Erzincan'a geldiğini belirtti.

Mevleviliğin Anadolu'daki temellerinin Erzincan'da atıldığını dile getiren Uslu, "Bahaeddin Veled, Erzincan'da kaldığı zaman kızını yani Mevlana Hazretlerinin kardeşi, 'Kırk Örgülü Bacı' namı ile bilinen Fatıma Sultan Hazretlerini burada defnediyor. Mesnevilik, Mevlevilik aslında 7 asır önce Erzincan'dan başlıyor. Burada inşa edilen 3 Mevlevihane 1939 depreminde şehrin üçte ikisi yok olunca onlar da yıkılıyor. Biz mesnevi ritüellerini devam ettirmek için Piri Sami Hazretleri Cami bölgesinde çalışmalarımıza kıymetli hocamızın nezareti ve önderliğinde devam ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İmam ürettiği neylerle muhabbethanede genç nefeslere dokunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement