İmamoğlu müjdeyi verdi: İBB inşaatları duran 4 metro hattı için çalışmalara başlıyor - Son Dakika
Ekonomi

İmamoğlu müjdeyi verdi: İBB inşaatları duran 4 metro hattı için çalışmalara başlıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yurt dışından buldukları 580 milyon dolarlık finansmanla inşaatları tümden durmuş olan Kaynarca - Pendik – Tuzla, Çekmeköy - Sancaktepe – Sultanbeyli, Kirazlı - Halkalı ve Mahmutbey - Bahçeşehir – Esenyurt metro hatlarının inşaatlarına başlayacaklarını söyledi.

04.12.2020 14:23  Güncelleme: 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, inşaatları tümden durmuş olan KaynarcaPendikTuzla, ÇekmeköySancaktepeSultanbeyli, Kirazlı – Halkalı ve MahmutbeyBahçeşehirEsenyurt metro hatlarının finansmanı için uluslararası sermaye piyasalarına 5 yıl vadeli, 580 milyon ABD Doları tutarında ilk teminatsız Eurobond ihraç etmeyi başardıklarını açıkladı.

"SEÇİM ZAMANI SÖZ VERMİŞTİM"

Tahvil ihracını duyurmak üzere Florya'daki İstanbul Planlama Ajansı'nda basın toplantısı düzenleyen İmamoğlu, "Geçen yıl kampanyam boyunca İstanbullulara önemli bir söz vermiş ve 'Seçilirsem, metro inşaatları benim birincil ve asli önceliğim olacak' demiştim. Bunu söylerken de, 'Her Yere Metro' diyerek şehrin dört bir yanına pankartlar asan ve 2019'a kadar 400 km metro inşaatını bitirme sözü veren bizden önceki yönetimlerin özellikle de son yıllarda metro inşaatları konusunda zamanı ve kaynakları israf ettiklerini bilerek konuşuyordum. İş başına gelince gördük ki devasa bütçeler gerektiren metro inşaatlarının finansman ihtiyacını çözmeden, hesapsız kitapsız işlere girilmiş" dedi.

İmamoğlu, "İstanbullunun hayatını kolaylaştırmak adına bir arpa boyu bile yol alınamamıştı" diyerek göreve başladıkları ilk günden itibaren yarım kalan tüm metro inşaatlarına fon bulmak için arayışlara başladıklarını anlattı.

"İBB BÜTÇESİYLE METRO İNŞAATLARINI YAPABİLMEK MÜMKÜN DEĞİLDİ"

İmamoğlu "İBB'nin kaynakları öylesine heba edilmişti ki, kendi bütçesiyle metro inşaatlarını yapabilmesi ihtimal dahilinde değildi. Yaptığımız yurt dışı ziyaretler ve kadromuzun etkin çabaları sonucunda geçen sene bazı yurt dışı kaynaklardan finansman bulduk. Ve biliyorsunuz 6 hatta raylı sistem inşaatını yeniden başlattık. İki yıldır tamamen durmuş olan bu hatlardan ilki olan Mahmutbey – Mecidiyeköy Metro hattını hızlı bir şekilde tamamladık. 28 Ekim 2020'de halkımızın hizmetine açtık. Başladığımız Alibeyköy – Eminönü tramvay hattını birkaç hafta sonra açacağız. Yine 2021 yılı içinde İkitelliBahariye kısmi metro inşaatını ve Cibali – Alibeyköy tramvay inşaatını bitirerek açılışlarını yapacağız. İnşaatlarını yeniden başlattığımız tüm hatlarımızı, 2022 ve 2023 yıllarında tamamlayarak hizmete açacağız" diye konuştu.

BANKALARDAN BORÇ ALMAK YERİNE EUROBAND İHRACI

İnşaatları tümden durmuş olan Kaynarca– Pendik – Tuzla, Çekmeköy – Sancaktepe – Sultanbeyli, Kirazlı – Halkalı ve Mahmutbey – Bahçeşehir – Esenyurt metro hatlarının finansmanı için bankalardan borç almak yerine yeni bir finansman aracı olarak Eurobond ihracı yapmak üzere çalışmalara başladıklarını belirten İmamoğlu,son üç aydır yoğun bir tempoyla uluslararası yatırım bankaları, uluslararası hukuk büroları ve çok sayıda uluslararası yatırımcı kurum ile görüşüldüğünü anlattı.

Bu çabaların büyük bir başarıyla sonuçlandığını duyuran İmamoğlu "4 Metro hattımızın proje finansmanı için uluslararası sermaye piyasalarına 5 yıl vadeli, 580 milyon ABD doları tutarında ilk teminatsız Eurobond ihraç etmeyi başardık" dedi.

"2,5 MİLYAR DOLARLIK TALEP GELDİ"

2 Aralık Çarşamba günü yapılan tahvil ihracının Asya, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere global yatırım çevrelerinden çok büyük ilgi gördüğünü ifade eden İmamoğlu şu bilgileri verdi:

"Hedeflediğimiz 580 milyon dolarlık tahvil satışına karşılık tam 4,3 kat, yani 2,5 milyar dolar büyüklüğünde bir alım talebi ile karşılaştık. Üstelik de yatırım işlemlerinin son derece azaldığı, yılın sonuna yaklaştığımız bir dönemde çıktığımız ve belediye tahvillerinin uluslararasında endeks dışı bir yatırım olmasına rağmen dünyadan tam 248 yatırımcı kurumun ilgi gösterdiği bir tahvil ihracı başarısı elde ettik. 33 yıl sonra ülkemizde bir belediye tarafından yurt dışına ihraç edilen ilk Eurobond olan bu tahvil satışında elde ettiğimiz sonuç. Büyüklüğü, faiz oranı ve vadesiyle birlikte değerlendirildiğinde şeffaflık ve liyakat açılarından yeni İBB yönetimine duyulan uluslararası güvenin bir özetidir."

İhraç edilen bu tahvil sonucu İstanbul'a kazandırdığımız 580 milyon dolarlık finansman sayesinde 4 metro hattında daha inşaatlara hızla başlayacaklarını kaydeden İmamoğlu "Böylelikle İstanbul toplam 52,1 kilometre yeni metro ve de 39 yeni istasyona daha kavuşacak. Bu hatlarda tek yönde saat başına 275 bin olmak üzere, günde 5 milyonu aşkın yolcu taşınacak. İstanbul içinde trafik rahatlarken, İstanbulluların hızlı ve konforlu şekilde seyahat etmesi sağlanacak. Bu yeni finansmanın katkısının sonucunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak aynı anda 10 hatta raylı sistem inşaatlarımız sürdürüyor olacak.

Yatırımcıların İBB'nin tahvil ihracına gösterdiği bu büyük ilgi, İBB'nin yeni yönetimine ve İstanbul'umuza duyulan güvenin sonucudur. İBB'nin şeffaflık, liyakat ve ortak akıl ilkeleriyle yarattığı güvenilir yatırım iklimi, tahvil için ödenecek kupon faizini de ülkemizdeki benzeri ihraçlarla karşılaştırıldığında en düşük olan yüzde 6,375 seviyesinde tutmuştur. Türkiye'den bir belediyenin küresel piyasalarda bu büyüklükte ve bu faiz oranıyla finansman temin etmesi geleceğimiz adına önemli bir umuttur" diye konuştu. (Sözcü)

İmamoğlu müjdeyi verdi: İBB inşaatları duran 4 metro hattı için çalışmalara başlıyor

Son Dakika Ekonomi İmamoğlu müjdeyi verdi: İBB inşaatları duran 4 metro hattı için çalışmalara başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Tebrikler başkan : Herşeye ve her türlü engellemeye rağmen muhteşem işler başarıyorsunuz...tebrikler. 27 25 Yanıtla
  • sanane: ya bi bırak ya işin gücün senaryo senin oy vermiş biri olarak nefret ediyorum sennden artık 17 32 Yanıtla
  • düşünce dünyası: bravo, işte başkan böyle olur 27 16 Yanıtla
  • ESENYURTLU TRAFİKZADE: İSTANBUL'UN EN KALABALIK İLÇESİ ESENYURT'UN TRAFİK SORUNUNA ÇÖZÜM OLMASI ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM,TEŞEKKÜRLER SAYIN BAŞKANIM 25 17 Yanıtla
  • Bilir Kişi: Önceden başlanmışları öyle bir anlatıyorki... Sanki baştan itibaren kendileri başlattılar. En baştan bir hat başlat diyeceğimki helal olsun. Bitirmene gerek bile yok. Hele bir başlat diyeceğimki vay be adamlar çalışıyor. İnsanlarda hala inanıyorlar. Neymiş efendim durmuşta şöyleymişte böyleymişte. Hele en baştan yeni bir hat kazandır şu şehire ilk önce... 2 0 Yanıtla
  • dudullu bostancı metrosu nerede hani: dudulllu bostancı metrosu başlanmış tıngır mıngır yapılıyordu yarım kalmıştı imamoglu seçilince açıcam bu metroyu dedi umut verdi bize hani nerde inşaatda çalışma fln yok biran önce açılmasını istiyoruz zaten başlanmış hazır herşey yarımda kaldı duruyor öyle kaç senedir tamamlanıp biticek bukadar ya 0 0 Yanıtla
  • elkg: İçeriden bir kuruş finansman alamayan adam ne yapsın. Parayı başka yerlerden bulmaya çalışacak tabi. 0 0 Yanıtla
  • Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımını ustalar yapıyor
    10:14 Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımını ustalar yapıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımı ustalar tarafından yapılmaktadır. Bu sayede ekipmanların kullanım ömrü uzatılırken, maliyetler en aza indirilmektedir. Ayrıca, atölyede yapılan geri dönüşüm çalışmalarıyla yeni ekipman ya da parça için harcanacak para da tasarruf edilmektedir.

  • Mersin Silifke'de Çilek Fiyatları Düştü
    10:03 Mersin Silifke'de Çilek Fiyatları Düştü

    Mersin Silifke'de açıkta çilek hasadının başlamasıyla birlikte 120 TL'ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL'ye kadar düştü. Çilek üretimi Türkiye'nin her tarafına gönderilirken, bazı ülkelere de ihraç ediliyor.

  • İnci Kefali İçin 3 Aylık Av Yasağı Başladı
    10:02 İnci Kefali İçin 3 Aylık Av Yasağı Başladı

    Van Gölü'nde yaşayan ve binlerce insanın geçim kaynağı olan inci kefali balığının tatlı sulara göçü nedeniyle uygulanan 3 aylık av yasağı başladı. İnci kefali göçünün en yoğun olduğu yerlerden biri olan Erciş Balık Bendinde önlerine çıkan engelleri adeta uçarcasına aşarak görsel şölen de oluşturan balıklar için fotoğraf çekmeye gelen Cihat Öztunç, 'Erciş Balık Bendi, Türkiye'nin cazibe merkezlerinden biridir. Baharın gelmesiyle çayımız coştu. İnci kefali göçümüz yakında başlayacak. Bu sebeple 15 Nisan ve 15 Temmuz arasında inci kefali göçü için av yasağına uyarak sadece seyredelim. Balık göçünü eşimizle, ailemizle, dostumuzla seyrederek çok keyifli vakitler geçirebiliriz. Bu güzel alanda güzel vakitler geçirip inci kefali av yasağına uyalım' dedi.

  • Uşak'ta Ruhsatsız İşletmeler Kapatıldı
    10:02 Uşak'ta Ruhsatsız İşletmeler Kapatıldı

    Uşak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde ruhsatsız işletmeler tespit edildi ve kapatıldı. Belediye Başkanı Özkan Yalım, halkın huzurunu bozabilecek hiçbir duruma izin vermeyeceklerini belirtti.

  • Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı esnafa can suyu oluyor
    09:56 Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı esnafa can suyu oluyor

    Adana'da bu sene 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, esnafa can suyu oluyor. Karnavala yerli ve yabancı yüz binlerce kişinin katılması beklenirken, esnafın işleri açılacak ve ekonomik olarak zor günler geçiren esnafa can suyu olacak.


Advertisement