İMKB Varant Pazarı Büyüyor - Son Dakika
Güncel

İMKB Varant Pazarı Büyüyor

İMKB Varant Pazarı Büyüyor

İMKB Varant Pazarı, Deutsche Bank db-X markets varantlarıyla büyümeye devam ediyor.

15.02.2012 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk varant ihracını gerçekleştiren Deutsche Bank db-X markets, 15 Şubat tarihinde ihraç ettiği 29 yeni varantla piyasada işlem görmekte olan varant sayısını 124'e çıkardı.

Deutsche Bank db-X markets, ürün çeşitliliğini geliştirme hedefine uygun olarak, yatırımcılara, değişik piyasa koşullarına uygun farklı vade, kullanım fiyatı ve dayanak varlık alternatifleri sunmaya devam ediyor. İMKB Varant Pazarı'nın açılışından bu yana toplamda 300 civarında varant ihraç eden db-X markets platformunun, 15 Şubat'ta işlem görmeye başlayan 29 varant ile birlikte halihazırda piyasada işlem gören varant sayısı 124'e çıktı. 12 olan dayanak varlık sayısında bir değişiklik olmadı.

Uluslararası piyasalardaki birikimini Türkiye'ye taşıyan Deutsche Bank db-X markets'ın 15 Şubat 2012 tarihinde işlem görmeye başlayan yeni varantları, İMKB-30 endeksi, Garanti Bankası, İş Bankası, Akbank, Koç Holding, Yapı Kredi Bankası, Türk Hava Yolları, Ereğli, Emlak Konut GYO, Vakıfbank, Halkbank ve Tüpraş hisseleri üzerine farklı vade seçeneklerine sahip alım ve satım varantlarından oluşuyor.

Günlük işlem hacmi 50 milyon adede ulaştı

Deutsche Securities Menkul Değerler A.Ş. Türev Ürünler Satış Direktörü Albert Krespin, her geçen gün daha da gelişen varant pazarına yatırımcı ilgisinin de hızla arttığını ve çok yeni bir piyasa olmasına karşın varantlarda günlük ortalama işlem hacminin şimdiden 50 milyon adet seviyesine eriştiğini, pozisyon büyüklüğünün ise 2011 yılında 900 milyon TL seviyesine kadar yükselebildiğini belirtti, "db-X markets olarak, varant piyasasının gelişimi için başlangıçtan itibaren ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalıştık. Bu süreçte yatırımcının doğru şekilde bilgilendirilmesini öncelikli sorumluluğumuz olarak gördük ve hem yatırımcılara hem de aracı kurum ve medya mensuplarına yönelik olarak 350'yi aşkın eğitim semineri düzenledik. Türkiye genelinde bilgilendirme çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Yatırımcı, kaldıraç, işlem kolaylığı, ürün çeşitliliği, düşen piyasada yatırım imkanı ve tutarlı piyasa yapıcılığı gibi nedenlerden ötürü varant yatırımını tercih ediyor. Bu nedenle ürün çeşitliliğini sürekli olarak geliştirmeyi ve farklı alternatifler sunmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

db-X markets platformunun varantlar dışında global piyasalarda işlem gören çok çeşitli yatırım araçları bulunduğuna değinen Albert Krespin, varant piyasasının yerleşmesiyle birlikte bankanın bu yeni ürünleri Türkiye pazarına getirmeyi hedeflediğini belirtti.

15 Şubat 2012'de işlem görmeye başlayan yeni db X-markets varantlarıyla ilgili detaylar ekteki tabloda yer almaktadır.

Bir bakışta varantlar:

Varantlar sınırlı sermaye riskiyle hisse senetlerine ve endekslerine hem yükselen hem de düşen piyasada yatırım yapılabilmesini sağlayan yatırım araçlarıdır.

Varantlar kaldıraçlı hisse senedi piyasasıdır. Yüksek getiri arayışında olan yatırımcılar için hisse senetlerine hem yükselen hem de düşen piyasalarda kaldıraçlı yatırım imkanı sunar.

Varantlar menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlardır. Belirli bir vadede belirli bir fiyattan dayanak hisse ya da endeks üzerine ALIM ya da SATIM haklarını temsil ederler.

Varantlar bir hak verirken yükümlülük getirmez. Yatırımcı varantlara yatırdığından daha fazla para kaybedemez. Risk, varantlara yatırılan sermayeyle sınırlıdır.

Varantlarda ürün çeşitliliği oldukça geniştir. Yatırımcılar değişik varantlar arasından uygun olanı seçerek işlem yapabilirler.

Piyasa yapıcılığı sayesinde likidite riski olmazsızın yatırımcılar varantları alıp satabilirler.

Varantlar hisse senetlerine dayalı türev enstrümanlardır. Dayandıkları hisse senetlerindeki fiyat hareketlerine tepki verirler.

Yatırımcılar ihraççının karşı taraf riskini taşırlar. Vade boyunca piyasa yapıcılığının kalitesinden ihraççının atadığı piyasa yapıcılar; vade sonundaki yükümlülüklerin karşılanmasından ihraççılar sorumludur.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İMKB Varant Pazarı Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement