İmsiad Başkanı Gökçadır Açıklaması - Son Dakika
Yerel

İmsiad Başkanı Gökçadır Açıklaması

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, Bursa'da sanayi tesislerinin depreme dayanıklılığının belirlenmesi gerektiğini belirterek, "2001 ve 2007'den önce yapılan fabrika binaları büyük bir tehlike"...

24.11.2012 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, Bursa'da sanayi tesislerinin depreme dayanıklılığının belirlenmesi gerektiğini belirterek, "2001 ve 2007'den önce yapılan fabrika binaları büyük bir tehlike içerisindedir. Bunun haricinde prefabrike fabrika binalarının yapımı ve imalatı denetlenmemektedir" dedi.

Bursa OSB SİAD'ları Platformu'nun Kasım ayı toplantısı, Kestel OSB ve Kestel Sanayici ve İşadamları Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İMSİAD Başkanı Gökçadır, toplantıda yaptığı "Kentsel Dönüşümün Sanayi Bölgeleri Boyutu" konulu sunumda, Bursa'nın depremselliği ve geçmiş depremler ile verdiği hasarlar hakkında bilgi verdi.

17 Ağustos 1999'da Kocaeli'de meydana gelen depremin, imalat sanayisini olumsuz etkilediğini hatırlatan Gökçadır, "O depremde sanayinin yüzde 95'i hasar görmüş, 41 milyar TL'lik bir toplam hasar söz konusu olmuştu. Firmaların yüzde 53'ü depreme karşı sigorta yaptırmamışlardı. 1999 depremi her açıdan bir aynadır. Bütün zafiyetleri ortaya çıkartmıştır" diye konuştu.

Gökçadır, Türkiye gayri safi milli hasılasının (GSMH) yüzde 3-7 arasında bir tutarın, yüzde 61'i depremler yüzünden olmak üzere doğal afetlerde kaybolduğunu belirterek, depremsellik açısından kentleri "patlamaya hazır bomba"ya benzetti. Gökçadır, şunları kaydetti:

"Bursa'da olası 7-8 büyüklüğünde bir deprem 650 bin konutun yüzde 30'unu yıkacak, yüzde 60'ında ise orta hasar meydana getirecektir. Ayrıca Sanayi ve ihracat kenti olan Bursa'da 30 milyar TL yük getirecek, yangın, patlama gibi kayıplar eklendiğinde, kayıp miktarı 80 milyar TL'ye kadar ulaşacaktır. Can kayıpları bu tabloya dahil değildir. Yıkıntıların kaldırılması ise 3 yıl sürecektir."

Bursa'nın önemli bir sanayi kenti olduğunu, olası bir depremde Bursa sanayisi ve dolayısıyla ekonomisinin büyük yara alacağını vurgulayan Gökçadır, şöyle dedi:

"Kentimizde yaklaşık 3 bin 500 sanayi tesisi üretim yapmakta, yaklaşık 400 bin kişiyi istihdam etmektedir. 2001 ve 2007'den önce yapılan fabrika binaları büyük bir tehlike içerisindedir. Bunun haricinde prefabrike fabrika binalarının yapımı ve imalatı denetlenmemektedir. Bursa'da, sanayi tesislerinin depreme dayanıklılığının belirlenmesi gereklidir. Teşhisin konularak bir an önce güçlendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir."

Toplantıya, Bursa OSB SİAD'ları Platformu Başkanı Selim Yedikardeş, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin, Önder Matlı ve Bedrettin Yıldırım ile Kestel Kaymakamı Cemil Aksak ve Kestel Belediye Başkanı Yener Acar da katıldı.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Hamdi Ateş - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İmsiad Başkanı Gökçadır Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement