İnder Başkanlığına Yeniden Nazmi Durbakayım Seçildi - Son Dakika
Ekonomi

İnder Başkanlığına Yeniden Nazmi Durbakayım Seçildi

İnder Başkanlığına Yeniden Nazmi Durbakayım Seçildi

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım: "Bugün KDV yüzde 18, alım satım vergisi yüzde 4, noter yüzde 1,5, damga vergisi yüzde 1,5 olmak üzere sektörün üstlenmesi gereken vergi yükü yüzde 25'i buluyor.

26.02.2014 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) 19 Şubat'ta yapılan genel kurul toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Nazmi Durbakayım yeniden seçildi.

İNDER açıklamasına göre Durbakayım, 19 Şubat 2014'te yapılan genel kurulda bir kez daha derneğin başkanı olurken; Abdullah Baysal, Eşref Albayrak, Engin Keçeli, Emre Çamlıbel, Nuri Güral, Nuran Evrensel, Mesut Geniş, İrfan Aşçıoğlu, Banu Uçak, İnanç Kabadayı, Alp Gürün ve Burak Kızılhan da yönetim kuruluna seçilen diğer isimler oldu.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Durbakayım, geçen yıl yüzde 18'e yükseltilen KDV konusuna değinerek, geçmiş dönemde verdikleri katkının süreceğini ve sektörün bu konudaki düşüncelerini her platformda anlatmaya devam edeceklerini belirtti.

Yüzde 10 kar marjıyla çalışan sektörün üzerindeki vergilerin yüksekliğine dikkati çeken Durbakayım, "Bugün KDV yüzde 18, alım satım vergisi yüzde 4, noter yüzde 1,5, damga vergisi yüzde 1,5 olmak üzere sektörün üstlenmesi gereken vergi yükü yüzde 25'i buluyor. Bu durum merdiven altı denilen kayıt dışı firmalarla aramızda haksız rekabet yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Mayıs ayından sonra hayata geçmesi beklenen Tüketici Kanunu ile gayrimenkul sektöründe de bazı düzenlemeler olacağını hatırlatan Durbakayım, sektör olarak düzenlemenin karşısında olmadıklarını ama cezai düzenlemelerin yeniden tanzim edilmesi gerektiğini kaydetti.

"Anlık çözümlerin sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz"

Durbakayım, gayrimenkul sektörünün uzun soluklu bir sektör olduğunu, gerek ekonomik gerekse sektörel gelişmelerin uzun soluklu değerlendirildiğini ve planların buna göre yapıldığını söyledi.

Anlık çözümlerin sağlıklı olduğunu düşünmediklerini aktaran Durbakayım, bu bağlamda son birkaç ayda ortaya çıkan ekonomik dalgalanmaya yapılacak suni müdahalelerin uzun vadeli sağlıklı sonuçlar doğurmayacağını savundu.

Dövizi frenlemek için gerçekleştirilen faiz artışlarının kalıcı olmaması gerektiğini vurgulayan Durbakayım, "Ekonomist Adam Smith'in söylediği gibi piyasadaki 'görünmez el' sayesinde, istikrar tekrar geri gelir. Dış bir müdahale ise sektördeki ve ekonomideki birçok mikro veriyi olumsuz etkiler ve uzun vadede olumsuz yansıması olur" değerlendirmesini yaptı.

Konut ve gayrimenkul dernekleriyle ortak federasyon kurulmasına da çalışacak

Kentsel dönüşümü, hükümetin yaptığı en önemli işlerden biri olarak nitelediklerini, aynı zamanda ülkenin çarpık yapılaşmasının önlemesi yolunda geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Durbakayım, bugüne kadar zamlara direnen sektörün artık zammı fazla geciktiremeyeceğini, kimine göre 2, kimine göre de 6 ay içinde sektördeki fiyatların artmış olacağını dile getirdi.

Bu arada İNDER Genel Kurulu'nda geçen yıl gündeme gelen, aynı hedef ve faaliyet alanlarına sahip GYODER ve KONUTDER ile birlikte ortak federasyon konusundaki çalışmaların bu yıl sürdürülmesi konusunda yeni yönetim kuruluna görev de verildi.

Yönetim kurulundan Durbakayım, Çamlıbel ve Baysal'a bundan sonraki süreci İNDER adına yürütmeleri konusunda özel görevlendirme yapıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İnder Başkanlığına Yeniden Nazmi Durbakayım Seçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi
    11:04 Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi

    Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanlığına Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen yeniden seçildi. Gülen, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak ve sigortalılık oranlarını artırmak için çalışacaklarını belirtti. Sigorta sektöründe yaşanan zorluklara rağmen prim üretimi 2023'te 483 milyar liraya ulaştı ve sektörün aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lirayı aştı. Gülen, 2024 beklentileri arasında 740 milyar lira civarında prim üretimi ve 1,3 trilyon liraya yakın bir fon büyüklüğü hedeflediklerini ifade etti.


Advertisement