İnfaz düzenlemesi teklifi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

İnfaz düzenlemesi teklifi TBMM Genel Kurulunda

İnfaz düzenlemesi teklifi TBMM Genel Kurulunda

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kovid-19 tedbirleri kapsamındaki iki günlük sokağa çıkma yasağına ilişkin "Bu genelge, sokağa çıkma yasağı değil, koronayı yayma genelgesine dönüştü.

11.04.2020 22:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kovid-19 tedbirleri kapsamındaki iki günlük sokağa çıkma yasağına ilişkin "Bu genelge, sokağa çıkma yasağı değil, koronayı yayma genelgesine dönüştü. Bu genelgeyi gönderen İçişleri Bakanı normalde ne yapıyor? Hiçbir vicdanlı siyasetçinin yapmayacağı bir şey yapıyor; CHP'li belediyelerin yardımları, ekmekleri dağıtmasını önlemeye çalışıyor." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, infaz düzenlemesine yönelik kanun teklifinin görüşmeleri devam ediyor.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Avrupa ülkelerinin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sırasında vatandaşlarının ekonomik birçok sorununa yönelik tedbirleri hayata geçirdiğini belirterek iktidarı eleştirdi.

Köksal, "Millete 'Evde kal.' demek değil, milleti evde tutmak önemlidir. Bunun için de onun geçim sıkıntısını, borcunu, faizini, kredisini çözmeniz gerekir." ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Köksal'ın sözlerine cevaben "Size oraların, Fransa'nın falan vekili olmak yaraşır. Siz burada harcanıyorsunuz." diye konuştu.

CHP'li Köksal, daha sonra tekrar söz alarak, "Avrupa vekili olmak Kurtuluş Savaşı gazisi İsmail Çavuş'un torunu şahsıma değil, Büyük Ortadoğu Projesi Eşbaşkanının partisinin vekiline yakışır. Ben 5 yıldır bu Gazi Meclisteyim ve ilk seçimde ön seçimle bileğimin hakkıyla gelmiş bir milletvekiliyim. Sarayın lütfuyla listeye yazılanlar benim nereden milletvekili olacağıma karar veremezler." sözlerini sarf etti.

Özlem Zengin de AK Parti kurulduğundan beri Genel Merkez Kadın Kollarında fasılasız çalıştığını, İstanbul'da arka arkaya 3 dönem yönetim kurulu üyeliği yapan tek kişi olduğunu vurguladı.

AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanlığı yaptığını anımsatan Zengin, "25. Dönem'de kendi iç oylamalarımızda, fevkalade yüksek oylar alarak, aynı şekilde iç sistematiğimizle buraya gelmiş biriyim. Ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun. Kürsüde, bu millete bu kadar hakaret ederken, buraları beğenmezken, konuşmanızın karşılığıdır o. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu ülkenin milletvekili olmaktan onur duyuyorum ve bileğimin hakkıyla buradayım." dedi.

Usul tartışması

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Genel Kurulda teklifin 24. maddesine yönelik önergelerin görüşmeleri sırasında, önergesinin işleme alınmadığını belirterek bu duruma itiraz etti.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, İçtüzük'e göre "temel kanun" olarak görüşülen yasa tekliflerinin her bir maddesi üzerinde en fazla iki önergenin işleme alınabileceğini, bu nedenle Baş'ın önergesinin işleme alınmadığını, uygulamasının İçtüzük hükümlerine uygun olduğunu söyledi.

TİP'li Baş'ın bu konuda usul tartışması talep etmesi üzerine Bilgiç usul tartışması açtı. Bilgiç, tartışmanın ardından İçtüzük'e uygun usul izlediğini, Baş'ın önergesini işleme alamayacağını kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bilgiç'ten Genel Kurula ara vererek bu konuyu grup başkanvekilleriyle görüşmesini talep etti.

Bilgiç, 24. maddeye ilişkin aynı mahiyetteki önergelerin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Genel Kurula ara verdi.

Meclis Başkanvekili Bilgiç, aranın ardından teklifin 25. maddesi üzerinde önergeler görüşülürken, "Daha önce verilen iki adet grubu bulunmayan milletvekili önergesinin çekildiği Başkanlık Divanı'na ulaşmış olduğundan şu anda iki adet milletvekili önergesi alma imkanı doğmuştur. Dolayısıyla beş önergeyi işleme alacağız." dedi.

İmzası bulunan önerge üzerinde söz alan TİP Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, siyasi parti gruplarına konuşma hakkının kazanılmasına destek verdikleri için teşekkür etti.

Bağımsız İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam da sorunun çözümüne katkı sunanlara teşekkürlerini iletti.

"Savrulan bir yapı"

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, koronavirüs salgınıyla mücadele için ilan edilen sokağa çıkma yasağının birçok ülkede haftalarca uygulanırken Türkiye'de sadece iki gün uygulanmasını eleştirerek, "Az pilav üstü döner gibi iki günlük karantina olmaz. Hafta sonu 'Mış gibi yapalım' diyorsunuz. Ciddiyetle bunun üzerine eğilecekseniz bunun süresini uzatmanız lazım." ifadesini kullandı.

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Genel Kurulun bugünkü görüşmelerinin Meclis TV tarafından canlı yayınlanmamasını eleştirdi.

İktidarın infaz düzenlemesine ilişkin teklifi, diğer parti gruplarının görüşlerini almasına rağmen tek satırı değiştirmeden Genel Kurula getirdiğini belirten Tatlıoğlu, "Türkiye sağlıklı karar alma mekanizmasını kaybetti. Bunu, maske dağıtımının bile hangi kanallardan yapılacağının kaç kere değiştiğinden görüyoruz. Savrulan bir yapı görüyoruz. Konuşmayan mutlaka kaybeder." sözlerini sarf etti.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise "Adalet Bakanlığı görevini, Abdulhamit Gül'ün değil İstanbul'daki bir büronun yerine getirdiğini, hakim ve savcı atamalarının bu büro tarafından yapıldığını" iddia ederek, Mecliste buna yönelik bir komisyon kurulmasını istedi.

"Yargı parsel parsel bölüşüldü"

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, bir siyasi partinin atadığı yargı mensuplarına güven duyulamayacağını, yargıda büyük bir kavga yaşandığını ve "yargının parsel parsel bölüşüldüğünü" iddia etti.

Ağbaba, öte yandan sokağa çıkma yasağının ilan ediliş şeklini de eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyaya rezil olduk. Bunu 10 yaşındaki çocuk yapmaz. Kar topuyla uğraşıyorduk, dün gece çığ oldu. Sokağa çıkma yasağından Bilim Kurulunun, büyükşehir belediye başkanlarının, İstanbul ve Ankara'yı yöneten başkanların haberi yok ama Fırıncılar Odasına yarım saat önce haber veriliyor. Bu genelge, sokağa çıkma yasağı değil, koronayı yayma genelgesine dönüştü. Bu genelgeyi gönderen İçişleri Bakanı normalde ne yapıyor? Hiçbir vicdanlı siyasetçinin yapmayacağı bir şey yapıyor; CHP'li belediyelerin yardımları, ekmekleri dağıtmasını önlemeye çalışıyor. Böyle rezillik, kepazelik olmaz. Bu krizde CHP'li her bir belediye başkanını kutluyorum, iyi ki onlar var. Kriz nasıl yönetilir, yardım nasıl dağıtılır herkese gösterdiler."

Teklif üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İnfaz düzenlemesi teklifi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı akıllı bir kent yapmak için bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor
    22:34 Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı akıllı bir kent yapmak için bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor

    Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı Türkiye'nin ilk akıllı şehirlerinden biri haline getirmek için fiber altyapı, IP telefonlar ve dijital bilgiye dayalı belediyecilik gibi birçok yenilikçi projeye imza atıyor. Ayrıca, Teknopark Merkezi (Tekmer) gibi girişimcilere destek veren ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Yazıcı, Tuzla'yı inovasyon merkezi ve karbon nötr bir ilçe haline getirmeyi hedefliyor. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde tekrar aday olan Yazıcı, gençlere ve bilime olan güvenini vurgulayarak Tuzla'nın geleceği için destek istiyor.

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Eşi Sokakta Silahla Vurarak Öldürdü
    22:29 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Eşi Sokakta Silahla Vurarak Öldürdü

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde Vedat G, boşanma aşamasındaki eşi Neşe G'yi sokakta silahla vurarak öldürdü. Olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri, yaralanan kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Vedat G, polisin ikna çabalarına rağmen silahı bırakmayarak ayağından vurularak etkisiz hale getirildi ve gözaltına alındı.

  • Adana'da Cumhur İttifakı'nın Çukurova Belediye Başkan adayı Firdevs Cingözler'in düzenlediği yürüyüş
    22:24 Adana'da Cumhur İttifakı'nın Çukurova Belediye Başkan adayı Firdevs Cingözler'in düzenlediği yürüyüş

    Adana'da, Cumhur İttifakı'nın Çukurova Belediye Başkan adayı Firdevs Cingözler tarafından "Beklenen değişime adım adım" sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç'ta partililerle buluştu
    22:19 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç'ta partililerle buluştu

    BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırkağaç ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında partililerle bir araya geldi. Destici, BBP Kırkağaç Belediye Başkan adayı Aynur Akkoyun'un iftar programına katılarak destek istedi. Destici, Akkoyun'un seçilmesi halinde ilçeye yeniden geleceğini ve halkın taleplerine kulak vereceklerini belirtti.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu
    22:10 Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında sert açıklamalarda bulundu. Akşener, Yavaş'ın CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi.

  • Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü
    22:09 Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü

    Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 24 Mart'taki cumhurbaşkanı seçiminin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü. Görüşmede, devir teslim törenine ilişkin detaylar ve Senegal gündemini meşgul eden konular ele alındı. Faye, seçimde oyların yüzde 54,2'sini alarak Senegal'in ve Afrika'nın seçilmiş en genç cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca Faye, Senegal'de ilk turda seçilen ilk muhalif cumhurbaşkanı adayı olarak da tarihe geçti.

  • Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kilyos Tüneli'nde incelemelerde bulundu
    22:07 Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kilyos Tüneli'nde incelemelerde bulundu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kilyos Tüneli şantiyesinde incelemelerde bulundu. Uraloğlu, projenin 2026 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmete açılacağını ve Sarıyer-Kilyos Tüneli ile vatandaşların Avrupa Yakasını neredeyse bir boydan bir boya geçebileceğini belirtti. Ayrıca, Bakan Uraloğlu, İstanbul'da yapılan büyük projelerin trafiğe önemli ölçüde nefes aldırdığını ve bu projelerin ne kadar kıymetli olduğunu vurguladı.


Advertisement