İngiltere, Avustralya ve Kanada, Çin'in Hong Kong güvenlik yasasından endişeli - Son Dakika
Güncel

İngiltere, Avustralya ve Kanada, Çin'in Hong Kong güvenlik yasasından endişeli

İngiltere, Avustralya ve Kanada, Çin\'in Hong Kong güvenlik yasasından endişeli

İngiltere, Avustralya ve Kanada, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde hükümet karşıtı gruplarla mücadeleyi güçlendirmek için yeni bir güvenlik yasası çıkarma girişimine tepki gösterdi.

22.05.2020 20:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere, Avustralya ve Kanada, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde hükümet karşıtı gruplarla mücadeleyi güçlendirmek için yeni bir güvenlik yasası çıkarma girişimine tepki gösterdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ve Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne'ın ortak açıklamasında, Çin'in girişiminden derin endişe duyulduğu belirtildi.

Çin ve İngiltere tarafından imzalanan ve yasal olarak bağlayıcılığı bulunan Ortak Deklarasyon'un Hong Kong'da ileri derecede bir özerkliği öngördüğü vurgulanan açıklamada, ayrıca basın, toplanma gibi özgürlüklerin yasalarca teminat altına alınacağının kayda geçirildiğine işaret edildi.

Metinde, halk, yasama organı veya yargının doğrudan katılımı olmadan Hong Kong adına böyle bir yasanın çıkarılmasının, "Bir Ülke, İki Sistem" ilkesini açıkça zayıflatacağı ifade edildi.

Yasa, Pekin yönetiminin bölgede nüfuzunu pekiştirecek

Çin'in Ulusal Halk Kongresinin (NPC), Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde hükümet karşıtı gruplarla etkin mücadelede ulusal güvenliği güçlendiren mevzuat çıkarmasına izin verecek bir karar tasarısı sunacağı bildirilmişti.

Çin'in bu adımla, ayrılıkçı ve yıkıcı faaliyetlerle terörizmi yasaklayacak yeni bir ulusal güvenlik yasası çıkarmayı amaçladığı ve bu yasanın bölgede Pekin yönetiminin nüfuzunu pekiştireceği belirtilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere, Avustralya ve Kanada, Çin'in Hong Kong güvenlik yasasından endişeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement