İngiltere'de yaşayanlar koronavirüs aşısı bulunsa dahi yaptırmayı düşünmüyor - Son Dakika
Dünya
BBC

İngiltere'de yaşayanlar koronavirüs aşısı bulunsa dahi yaptırmayı düşünmüyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya katılanların altıda biri, koronavirüs aşısı bulunsa bile aşı yaptırmayacağını söyledi.

07.07.2020 10:48  Güncelleme: 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya katılanların altıda biri, koronavirüs aşısı bulunsa bile aşı yaptırmayacağını söyledi. Benzer oranda bir grup da aşı yaptırıp yaptırmayacağından emin olmadığını ifade etti.

Guardian gazetesi, sosyal medyada aşı karşıtlığının yükseldiğine dikkat çekerek sonuçların Kovid-19'un kontrol altına alınması çabalarına sekte vurabileceğini öne sürdü.

"SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ SORUMLU DAVRANMIYOR"

Araştırmayı yaptıran Dijital Nefreti Önleme Merkezi (CCDH) adlı sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Imran Ahmed, "Normal hayatımıza dönme umutlarımız bilim insanlarının koronavirüse karşı etkili olacak bir aşı geliştirmesine bağlı. Ama sosyal medya şirketleri aşı karşıtı propagandanın önlenmesi konusunda sorumlu davranmıyor. Bu şirketlerin para hırsları insanların hayatına mal olacak" dedi.

AŞI YAPTIRMAYACAĞINI SÖYLEYENLERİN ORANI YÜZDE 16

YouGov şirketinin 1663 kişiyle yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 16'sı "muhtemelen" ya da "kesinlikle" aşı yaptırmayacağını söyledi.

Sonuçlar, sosyal medyayı ana haber kaynağı olarak görenlerle geleneksel medyayı takip eden kişilere göre farklılık gösteriyor. Geleneksel medyayı izleyenler arasında aşı yaptıracağını söyleyenlerin oranı yüzde dokuz daha fazla.

CCDH'nin izlediği 150 aşı karşıtı sosyal medya hesabı ve YouTube kanalının takipçi sayısı koronavirüs salgınının başlamasından sonra sekiz milyon arttı. ABD ve İngiltere'de Twitter, Instagram, Facebook ve YouTube'da aşı karşıtlığı kampanyasının yürütüldüğü 400 kadar hesabın takipçi sayısının 57 milyona ulaştığı belirtiliyor.

İngiltere'de yaşayanlar koronavirüs aşısı bulunsa dahi yaptırmayı düşünmüyor

AŞI KARŞITI KOMPLO TEORİLERİ

Bu hesapların bazılarında pandemiyi Bill Gates'ın başlattığı, Kovid-19'a aşıların neden olduğu, koronavirüs testlerinin kadınlarda kısırlığa yol açtığı gibi komplo teorilerine yer veriliyor.

Aşı karşıtlarının Facebook'u daha çok kullandığı belirtiliyor. Şirket aşı karşıtı içeriği karşı olduğunu ve sağlıkla ilgili abartılı ya da sansasyonel iddiaları engellemeye çalıştığını söylüyor. Facebook Temmuz 2019'da bu konudaki kurallarını güncellemişti.

Özellikle gelişmiş ülkelerde aşı karşıtı komplo teorilerinin yayılmasıyla çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısında artış görülmeye başlanmıştı.

İtalya'da kızamık vakalarının bir yılda üç katına çıkması ve kızamık aşısı oranının yüzde 80'e düşmesi üzerine hükümet geçen yıl çocuklar için, aralarında çocuk felci, tetanos, boğmaca, kızamık, kabakulak ve su çiçeğinin de yer aldığı toplam 10 aşıyı zorunlu hale getirmişti.

İngiltere\'de yaşayanlar koronavirüs aşısı bulunsa dahi yaptırmayı düşünmüyor
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya İngiltere'de yaşayanlar koronavirüs aşısı bulunsa dahi yaptırmayı düşünmüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Dogruyadogru: DEMEKKI YUZDE ONALTISI GEBEREEK BOS VERIN GEBERSINLER. 0 0 Yanıtla
  • Vatandaş: Bu şirketlerin para hirsindan millet aşı olmuyormuş asıl sizin para hırsınızdan şuan dünya bu halde aşı yaptıranlar eğer koronaya karşı koruyuculuk kazanıyorsa neden korkuyorsunuz aşı yaptırmayı reddedenler ki zaten azınlıkta onlar ölür siz yaşarsınız. Siz aşınızı bulun ve kendinize yaptırın eğer koruyuculuğu varsa zaten size bulaşmayacak yani normale dönebilirsiniz. Neyden korkuyorsunuz. Ama mesele farklı tabikide herkesi zehirleyemeceksiniz ondan korkuyprsunuz 0 0 Yanıtla
  • herkese yetmez zaten: 6 da 5 bile çok.. 0 0 Yanıtla
  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, deprem sonrası yapılan saha tarama çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi
    11:46 Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi "İran, İsrail'e gücünü gösterdi" demekle yetindi

    İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Reisi'nin misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapması umulurken beklenen olmadı. Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.

BBC

Advertisement