İngiltere'de Mısır Hükümet Yetkilileri Aleyhinde Soruşturma Başlatılabilecek - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de Mısır Hükümet Yetkilileri Aleyhinde Soruşturma Başlatılabilecek

Yüksek Mahkeme: "Mısır kabine üyeleri veya askeri yetkililerin dokunulmazlıkları, polis soruşturmasının önünde engel teşkil etmemektedir" Avukat Ali: "Yüksek Mahkemenin kararı, uluslararası cezayla ilgili atılmış önemli bir adımdır" Avukat Dixon: "Şimdi artık İngiliz mahkemelerinde Mısır'da işlenen suçlarla.

01.12.2014 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'de, Mısır hükümet yetkilileri işledikleri savaş ve uluslararası suçlarla ilgili soruşturulabilecek ve uygun görülürse bu kişilerle ilgili davalar açılabilecek.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme geçen hafta verdiği kararla, Mısır kabine üyeleri veya askeri yetkililerin dokunulmazlıklarının polis soruşturmasının önünde engel teşkil etmediğine hükmetti. Böylece Mısır hükümet yetkililerinin, İngiltere'ye geldiklerinde işledikleri suçlardan soruşturulmaları ve haklarında dava açılabilmesinin önü açılmış oldu.

Mısır Özgürlük ve Adalet Partisi tarafından açılan davada partiyi, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve daha çok suç ve insan haklarıyla ilgili davalara bakan ITN adlı avukatlık firması temsil etti. Tayab Ali, Rodney Dixon gibi avukatların bulunduğu firma, aynı zamanda darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin uluslararası mahkemelerdeki diğer davalarına bakan avukatlık firması olarak da biliniyor.

Avukatlar, Rabia Meydanı'nda binlerce silahsız protestocunun ölümüne neden olan ve insanlığa karşı suçlar işlenen darbe sonrası kabine, askeri ve güvenlik üyeleri aleyhindeki iddiaları içeren ve Mısır Özgürlük ve Adalet Partisi adına hazırlanan dosyayı 28 Şubat'ta Londra Polisi Savaş Suçları birimine sundu. Londra polisi daha sonra avukatlarla bir araya gelmeyi kabul etti ve dosyadaki iddialarla ilgili soruşturma başlattı.

3 Mart'ta savcılıktan, İngiltere'yi ziyaret eden Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Munir Fakhri Abdel Noor hakkında tutuklama emri çıkartılması istendi. Kraliyet Savcılık Hizmetleri, 4 Mart'ta verdiği yanıtta Noor'un durumunu değerlendirdiğini ve uluslararası hukuka göre Noor'un dokunulmazlığının bulunduğunu bildirdi.

Savcılığın kararı, avukatlar tarafından Yüksek Mahkeme'ye taşındı. Mahkemedeki adli inceleme başlamadan önce Kraliyet Savcılık Hizmetleri, "Noor'un ve diğer herhangi bir kabine üyesinin dokunulmazlığının bulunduğunu iddia etmediğini" açıkladı. Savcılık ayrıca, Londra polisine, "dokunulmazlıkla ilgili konular, halen görevlerinde bulunan kişilerle ilgili iddiaların araştırılması için engel teşkil etmez" yönünde bilgi verdi.

ITN avukatlık firmasından Tayab Ali, AA'ya yaptığı açıklamada, "Yüksek Mahkeme'nin bu kararı, uluslararası cezayla ilgili atılmış önemli bir adımdır. Dokunulmazlığın polis soruşturmasının önünde engel oluşturmadığı yönündeki kararı, uluslararası cezalar işleyen kişilerin sığınacakları güvenli bölgelerin sayısını azaltmak anlamına gelmektedir. Mısır'da Muhammed Mursi dahil birçok kişi hala gözaltındadır. Yüzlerce kişi hala ölüm cezasıyla karşı karşıyadır. Adli incelemenin sonucu, tüm hükümetleri cezai davranışlarla ilgili dikkatli düşünmeye itmelidir" diye konuştu.

Avukat Rodney Dixon da Mısır'daki hükümet yetkililerinin Rabia Meydanında işledikleri suçlardan yargılanmadıklarına dikkati çekerek, "Şimdi artık İngiliz mahkemelerinde Mısır'da işlenen suçlarla ilgili kanıtları inceleme fırsatımız var" dedi. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de Mısır Hükümet Yetkilileri Aleyhinde Soruşturma Başlatılabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement