İngiltere'de "Pırlanta Yıldönümü" Kutlamaları - Son Dakika
Dünya

İngiltere'de "Pırlanta Yıldönümü" Kutlamaları

İngiltere\'de "Pırlanta Yıldönümü" Kutlamaları

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth'in tahttaki 60.yılı olan "Pırlanta Yıldönümü" kutlamaları, başkent Londra'da yapılan resmi geçit töreni ve Buckingham Sarayı'ndaki balkon selamlamasıyla son buldu.

05.06.2012 18:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahttaki 60. yılı olan "Pırlanta Yıldönümü" kutlamaları, başkent Londra'da yapılan resmi geçit töreni ve Buckingham Sarayı'ndaki balkon selamlamasıyla son buldu.

Kutlamaların son gününde Kraliçe 2. Elizabeth ve kraliyet ailesi mensupları, şükran günü ve 60. yıl dolayısıyla Londra'daki tarihi Aziz Paul's Katedrali'nde yapılan ayine katıldı. Ayinde, İngiltere Başbakanı David Cameron, muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband, koalisyon hükümetindeki bakanlar ile milletvekilleri de hazır bulundu.

Katedraldeki törenden sonra Londra'nın iş merkezinden sorumlu Belediye Başkanının resmi konutu olan Mansion House'da resepsiyona katılan İngiltere Kraliçesi, daha sonra 700 kişinin davetli olduğu Westminster Sarayı'ndaki öğle yemeğine geçti.

Öğle yemeğinin ardından Westminster Sarayı'ndan atlı araba ile ayrılan Kraliçe 2. Elizabeth'e oğlu Galler Prensi Charles ile eşi Cornwall Düşesi Camilla da eşlik etti.

Geçit törenine, ayrı bir atlı arabayla Cambridge Dükü William ile eşi Cambridge Düşesi Kate ve Prens Harry de katıldı.

Yol kenarlarında sabahın erken saatlerinden itibaren bekleyen binlerce kişi, Kraliyet süvari birliği ve bandosunun eşliğinde bakanlıkların bulunduğu Whitehall caddesi, Trafalgar meydanı ve Mall caddesinden geçen Kraliçe ve kraliyet ailesi mensuplarını selamlayarak, sevinç gösterisinde bulundu.

Törenin son durağı ise Buckingham Sarayı oldu. Sarayın balkonuna çıkan Kraliçe ve kraliyet ailesi üyeleri, Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) uçaklarının yaptığı gösteriyi izledi ve buradan halkı selamladı.

-Kutlamalar dört gün sürdü-

İngiltere Kraliçesi'nin tahttaki 60. yılı kutlamaları, dört gün sürdü. Kutlamaların ilk gününde Kraliçe Epsom'da at yarışlarını izledi, ikinci gününde ise Londra'daki Thames nehrinde yapılan ve binden fazla botun yer aldığı görkemli geçit törenine katıldı.

Kraliçe onuruna dün akşam ise Buckingham Sarayı'nın önüne kurulan dev sahnede konser verildi.

Kutlamaları dört gün boyunca başkent Londra'da on binlerce kişi izlerken, yiyecek, içecek, dekorasyon ve hediyelik eşyalar için milyonlarca sterlin harcandığı öğrenildi.

Bu arada Kraliçe'nin eşi Edinburgh Dükü Philip, kutlamaların son iki gününe, idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılınca törenlere katılamadı.

"Pırlanta Yıldönümü" kutlamaları, İngiltere tarihinde ikinci kez yapıldı. 86 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth, İngiliz monarşisinin 63 yıl tahtta kalan Kraliçe Victoria'dan sonraki en uzun süreli monarkı tarihe geçti. Kraliçe 2. Elizabeth, 1952'de 26 yaşındayken tahta çıkmıştı.

"Pırlanta Yıldönümü"nden önce, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahttaki 50. yılı "Altın Yıldönümü" adıyla 2002'de, 25. yılı ise "Gümüş Yıldönümü" adıyla 1977'de kutlanmıştı.

Muhabir: Aslı Aral

Yayıncı: Ömür Üzelce - LONDRA

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya İngiltere'de 'Pırlanta Yıldönümü' Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement