İngiltere'de Seçim Zaferi Muhafazakar Parti'nin - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de Seçim Zaferi Muhafazakar Parti'nin

Birleşik Krallık'taki genel seçimde şu ana kadar yapılan oy sayımında 326 milletvekiline ulaşan Muhafazakar Parti tek başına iktidar oldu.

08.05.2015 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşik Krallık'taki genel seçimde şu ana kadar yapılan oy sayımında 326 milletvekiline ulaşan Muhafazakar Parti tek başına iktidar oldu.

İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasındaki 650 milletvekilini belirlemek için dün seçim yapıldı. Katılım oranının yaklaşık yüzde 65 olduğu genel seçimde şu ana kadar 650 bölgenin 643'sinde oy sayımı tamamlandı.

David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti 326 bölgede kazanırken, İşçi Partisi 230, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 56, Liberal Demokrat Parti 8, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) 8 ve diğer partiler 15 milletvekilini parlamentoya soktu. İngiliz basını, oy sayımın 650 bölgede tamamlanmasının ardından Cameron'ın parlamentodaki sandalye sayısının 331'e yükseleceği tahmininde bulunuyor.

Cameron seçim zaferinin ardından eşiyle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşmeye giderken, partisinin sandıktan en çok oyu alarak çıkmasını "Bu yaşadığım en tatlı zafer" sözleriyle değerlendirdi.

48 yaşındaki David Cameron 2010 yılındaki genel seçimde Liberal Demokrat Parti ile koalisyon hükümeti kurmuştu ve parlamentoda 307 Muhafazakar Parti milletvekili bulunuyordu. Cameron, 2005 yılından bu yana Muhafazakar Parti'nin genel başkanlığını yapıyor.

Ülkede herhangi bir siyasi partinin tek başına iktidar olması için parlamentoda bulunan 650 milletvekilinin yarısından bir fazlası olan 326 sayısına ulaşması gerekiyor. Dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlenen İngiliz seçim sisteminde, her seçim bölgesinde en çok oyu alan aday doğrudan milletvekili seçiliyor.

İskoçların başarısı -

Birleşik Krallık'ta genel seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşamayacağına ve seçimin başa baş geçeceğine işaret ediyordu. Ancak dün akşam oy verme işleminin sona ermesiyle açıklanan sandık çıkış anketleri, Muhafazakar Parti'nin en fazla oyu alacağını ortaya koydu.

Genel seçim, Muhafazakar Parti'yi iktidara taşımanın yanı sıra ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) parlamentodaki varlığını da güçlendirdi. Geçen yıl İskoçya referandumunda bağımsızlık yönünde kampanyalar yürüten SNP, seçim sonucu milletvekili sayısını 6'dan 56'ya çıkarmış oldu.

Miliband, Clegg ve Farage istifa etti -

İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti'de ise ciddi kayıplar yaşandı. Beş yıl boyuca koalisyon ortaklığı yapan Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg görevinden istifa ederken, koalisyon ortaklığı döneminde bakanlık görevlerinde bulunan Vince Cable ve Danny Alexander gibi isimleri de milletvekilliğini kaybetti.

İşçi Partisi'nden ise gölge Maliye Bakanı Ed Balls ve gölge Dışişleri Bakanı Alexander Douglas gibi partinin önde gelenleri parlamento dışında kaldı.

İşçi Partisi lideri Ed Miliband de seçim sonuçları belli olunca partisindeki görevinden istifa etti.

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage da aday olduğu Thanet South bölgesinden seçilemedi. Kazanamazsa parti liderliğinden istifa edeceğini söyleyen Farage, görevinden ayrıldığını duyurdu.

UKIP genel seçimde parlamentoya sadece bir milletvekili sokabildi.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt'in eşi Stephen Kinnock da Galler'in Aberavon bölgesinden İşçi Partisi milletvekili seçildi. 44 yaşındaki Stephen Kinnock, İşçi Partisi'nin eski liderlerinden Neil Kinnock'un oğlu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de Seçim Zaferi Muhafazakar Parti'nin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dal Varesanovic: Hedefim Rizespor ile Avrupa kupalarında oynamak
    13:17 Dal Varesanovic: Hedefim Rizespor ile Avrupa kupalarında oynamak

    Çaykur Rizespor'un genç futbolcusu Dal Varesanovic, Rizespor ile Avrupa kupalarında oynamayı hedeflediğini söyledi. Başakşehir maçına iyi hazırlandıklarını belirten Varesanovic, deplasman maçlarında taraftarın desteğinin önemine vurgu yaptı. İlhan hoca hakkında ise takımın başarısında büyük payı olduğunu ifade etti.

  • Refüjü aşıp karşı yola geçti, uçuruma yuvarlanmaktan son anda kurtuldu
    13:16 Refüjü aşıp karşı yola geçti, uçuruma yuvarlanmaktan son anda kurtuldu

    Zonguldak'ta meydana gelen kazada, kontrolden çıkan bir otomobil refüjü aşarak karşı yola geçti. Sürücü, 20 metreden aşağıya uçmaktan son anda kurtuldu. Olay yerine gelen vatandaşlar ve sağlık ekipleri tarafından müdahale edilen sürücünün sağlık durumu iyi olduğu belirtildi. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak yol güvenliğini sağladı.

  • Aydın'da Yeni Doğum Yapan Köpek Kasabı Uyutarak Eti Çaldı
    13:15 Aydın'da Yeni Doğum Yapan Köpek Kasabı Uyutarak Eti Çaldı

    Aydın'ın İncirliova ilçesinde yaşayan bir sokak köpeği, yeni doğum yaptığı bilinen yavruları için et çalmak amacıyla bir kasabı uyutmayı başardı. Çevredeki vatandaşlar köpeğin durumunu bildikleri halde müdahale etmeyerek köpeğin aldığı et parçasıyla yuvasına dönmesine izin verdi.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Trafik Denetimi Yaptı
    13:13 Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Trafik Denetimi Yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 28. dönem üyeleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi Müdürlüğü ekiplerinin iş birliği ile gerçekleştirilen 'Çocuk Polisler Trafiği Denetliyor' uygulamasına katıldı.

  • Survivor All Star'da eleme heyecanı! Yaman hayallerine veda etti
    13:12 Survivor All Star'da eleme heyecanı! Yaman hayallerine veda etti

    TV8 ekranlarında yayınlanan Survivor 2024 All Star'ın dün akşam yayınlanan bölümünde Yaman, Özgür, Yunus Emre ve Batuhan arasında eleme düellosu yaşandı. Düelloda ilk olarak Yunus Emre ve Yaman arasında mücadele yaşandı. Oyunun sonunda potadan kurtulan isim Yunus Emre oldu. İkinci düello ise Özgür ve Batuhan arasında oynandı. Özgür'ün elemeden kurtulmasıyla Batuhan ve Yaman arasında final düellosu yaşandı. Gecenin sonunda hayallerine veda eden isim Yaman oldu. Elendikten sonra gözyaşlarına hakim olamayan Yaman, 'Ben sizi izleyerek büyüdüm, hayalim Survivor'a gelmekti' diyerek Atakan ve Hilmi Cem'e sarıldı. Herkesle vedalaşan Yaman, 'Ben gidiyorum şimdi vallahi. Çok alışmıştım. Vallahi çok alışmıştım. Bana aile gibi oldunuz. Hayatımın en güzel günlerini burada yaşadım. Yıllardır Survivor'ı izliyorum, burada da izlediğim büyük insanlar var. Hepsi çok iyi, bu isimleri hayal ederek buraya geldim ben. Survivor olmadan All Star oldum. Saygısızlığım olduysa hakkınızı helal edin' dedi. Yaman'ın Ogeday'a söylediği, 'Herkesin şampiyonu sensin' sözleri ise eleme gecesine damga vurdu.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu: Esnafın hırsızları kovaladığı anlar kamerada
    13:10 Giresun'da kuyumcu soygunu: Esnafın hırsızları kovaladığı anlar kamerada

    Giresun'un Bulancak ilçesinde bir kuyumcu dükkanı, maskeli 2 kişi tarafından pompalı silahla soyuldu. Soygun anları güvenlik kameralarına yansırken, esnafın hırsızları kovaladığı görüntüler de ortaya çıktı. Hırsızlar, çalıntı bir araçla kaçarken polis ekipleri tarafından aranıyor.

  • Korkut ve Dağhan Arasındaki Hesaplaşma
    13:10 Korkut ve Dağhan Arasındaki Hesaplaşma

    Davut'un ölümü sonrasında Dağhan intikam yemini ederek Korkut'un peşine düşer. Dağhan'ın tehlikeli olabileceği düşüncesiyle herkes önlem alır. Korkut ise babasının ölümünü araştırarak Leyla ile yakınlaşmaya çalışır. Dağhan, Korkut ve Leyla arasındaki bağlantıyı öğrenir ve Korkut'tan uzaklaştırmak için planlar yapar. Ancak Leyla'nın babasının ölümüyle ilgili öğrendikleri onu bir seçim yapmaya zorlar. Dağhan, Korkut'u öldürmeye yaklaşırken Şirket'in adamlarıyla karşılaşır ve Şirket'in verdiği göreve uymak zorunda kalır. Bu sırada Ekber, Oya'yı korumak için Korkut'un yaydığı korkudan faydalanır.

  • Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı
    13:10 Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Balıkesir'de mart ayında 2 bin 341 konut satışı gerçekleşti. Türkiye genelinde ise mart ayında 105 bin 394 konut satıldı. İstanbul, en yüksek konut satışı ve paya sahip olan il oldu.

  • Zeynep Bastık Ameliyat Olacağını Açıkladı
    13:10 Zeynep Bastık Ameliyat Olacağını Açıkladı

    Zeynep Bastık, sosyal medya hesabı üzerinden kulak-burun-boğaz doktoruna göründüğünü ve burnundan operasyon geçirmesi gerektiğini duyurdu. Bastık, uyuyamadığı ve nefes alamadığı için taktığı bantların sebebini öğrendiğini ve ameliyatın kısa süreceğini belirtti.

  • TikTok, içerik üreticilerini cezalandırmak için önlemlerini artırdı
    13:10 TikTok, içerik üreticilerini cezalandırmak için önlemlerini artırdı

    TikTok, potansiyel olarak problemli içerik paylaşan içerik üreticilerini cezalandırmak için önlemlerini artırdı ve uygulamada önerilebilecek içeriklerle ilgili kurallarını sıkılaştırdı. Yeni topluluk kuralları, Mayıs ayında yürürlüğe girecek ve 'Sizin İçin' akışında önerilemeyecek içeriklerin listesi uygulamaya konulacak. TikTok, 'Sizin İçin' önerilerini kural dışı davranan kullanıcılardan arındırıyor. Liste, müstehcen içerikli veya şiddet içeren videolar gibi açık kategorileri içermekle kalmıyor, aynı zamanda uygulama için daha önce tartışma konusu olan konuları da ekliyor. Ayrıca, 16 yaşın altındaki kullanıcıların videoları 'Sizin İçin' akışında yer alamayacak. TikTok'un 'Sizin İçin' kısmına getirdiği yeni topluluk kuralları ve geliştirilen hesap yönetimi özellikleri, özellikle genç kullanıcılar için daha güvenli bir çevrimiçi ortam yaratmayı amaçlıyor.

  • Suphiye Orancı'nın kızı Dilara, Uğur Dündar'a babalık davası açtı
    13:09 Suphiye Orancı'nın kızı Dilara, Uğur Dündar'a babalık davası açtı

    Duygu Nebioğlu'nun Metin Akpınar'a açtığı babalık davasıyla adından söz ettiren Suphiye Orancı, şimdi de büyük kızı Dilara'nın Uğur Dündar'a açtığı babalık davasıyla gündeme geldi. Orancı'nın yıllar önce kızlarını bırakıp Almanya'ya kaçtığı ve bu durumun 34 yıl önce haber yapıldığı ortaya çıktı. Metin Akpınar'ın 36 yıl önce yaşadığı birliktelikten olan ikiz kızlarıyla ilgili davalar devam ederken, Uğur Dündar DNA testi sonucunda genç kadının babası olmadığını kanıtladı.


Advertisement