Belarus ve Letonya karşılıklı olarak diplomatlarını sınır dışı ediyor - Son Dakika
3.Sayfa

Belarus ve Letonya karşılıklı olarak diplomatlarını sınır dışı ediyor

Belarus ve Letonya karşılıklı olarak diplomatlarını sınır dışı ediyor

Letonya'nın başkenti Riga'daki Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası'nda Belarus bayrağı yerine Belaruslu muhaliflerin kullandığı kırmızı-beyaz renkli bayrağın göndere çekilmesinin ardından Belarus, Letonya Minsk Büyükelçisi dahil tüm Letonya diplomatik çalışanlarını sınır dışı etme kararı alırken,...

24.05.2021 19:41  Güncelleme: 21:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Letonya'nın başkenti Riga'daki Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası'nda Belarus bayrağı yerine Belaruslu muhaliflerin kullandığı kırmızı-beyaz renkli bayrağın göndere çekilmesinin ardından Belarus, Letonya Minsk Büyükelçisi dahil tüm Letonya diplomatik çalışanlarını sınır dışı etme kararı alırken, Letonya da karşılıklılık esası uyarınca tüm Belaruslu diplomatları "istenmeyen kişi" ilan etti.

Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Litvanya'nın başkenti Vilnius'a seyahat etmekte olan Rynair'e ait yolcu uçağının dün Belarus'un başkenti Minsk'e zorunlu iniş yaptırılmasının ardından başlayan gerginlik Belarus ve Letonya arasında diplomatik krize dönüştü. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics'in de katıldığı Letonya'nın başkenti Riga'daki Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası'nda Riga Belediye Başkanı Martins Stakis, göndere Belarus bayrağı yerine Belaruslu muhaliflerin kullandığı kırmızı-beyaz renkli bayrağı çekti. Yaşanan olaya tepki gösteren Belarus hükümeti ise, Letonya Minsk Büyükelçisi'ni Belarus Dışişleri Bakanlığına çağırarak, söz konusu eylemi protesto etti ve tüm Letonyalı diplomatların ülkeyi terk etmesini istedi. Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey yaptığı açıklamada, Letonya Büyükelçisi'ne ülkeyi terk etmesi için 24 saat, diplomatik temsilciliğin diğer çalışanlarına ise 48 saat süre tanıdıklarını belirtti.

Belarus'un başkenti Minsk'te yer alan elçilik binasını korumak adına yalnızca bir Letonyalı personelin Belarus'ta kalmasına izin verilirken, Letonya'dan ise tepki gecikmedi. Letonya Dışişleri Bakanlığı da Belarus Riga Maslahatgüzarı dahil Belaruslu tüm diplomatik personeli "istenmeyen kişi" ilan ederek, ülkeyi terk etmelerini istedi.

Ukrayna, Belarus'a uçuşları durdurma kararı aldı

Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin dün Rynair'a ait yolcu uçağının Belarus'a zorunlu iniş yapmasının ardından Ukrayna ile Belarus arasındaki doğrudan uçuşların durdurulması yönünde emir verdiği belirtildi. Başkanlık, "Zelenskiy, hükümete Ukrayna ile Belarus arasındaki doğrudan uçuşların sona ermesi konusunda bir karar çıkarması talimatını verdi" ifadelerini kullandı. Açıklamada, Ukrayna uçaklarının Belarus hava sahasından geçmeyeceği belirtilirken, Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal yaptığı açıklamada, Zelenskiy'nin emrini görüşmek için yarın olağanüstü bir hükümet toplantısı düzenleneceğini duyurdu.

İngiltere, havayolu firmalarını Belarus hava sahasına girmemesi yönünde uyardı

Rynair'e ait yolcu uçağının dün Minsk'e zorunlu iniş yaptırılmasının ardından İngiltere'den Belerus hakkında uyarı gelmişti. İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps yaptığı açıklamada, dün yaşanan olayın ardından yolcuların güvenliğini sağlamak adına İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi'ne (CAA) havayolu şirketlerinin Belarus hava sahasından uzak durmasını talep etmesi yönünde talimat verdiğini belirtmişti. Ayrıca Air France ile ortak uçuşla her gün Fransa'nın başkenti Paris üzerinden İngiltere'nin başkenti Londra'daki Gatwick Havalimanı'ndan Belarus'un başkenti Minsk'e uçan Belavia'nın çalışma iznini de askıya aldığını kaydeden Shapps, "Dün Ryanair uçağının Minsk'e zorla yönlendirilmesinin ardından CAA'ya yolcuları güvende tutmak için havayolu şirketlerinin Belarus hava sahasından uzak durmasını talep etmesi talimatını verdim. Ayrıca Belavia'nın çalışma iznini de askıya aldım" ifadelerini kullanmıştı.

Letonya ve Macaristanlı havayolları şirketleri Belarus hava sahasını kullanmama kararı aldı

Yaşananların ardından Letonya'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi airBaltic, Atina-Vilnius seferini yapan Rynair yolcu uçağının Minsk'e zorla indirilmesinin ardından Belarus hava sahasını kullanarak gerçekleştirdiği uçuşlarını askıya almıştı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, ticari uçağın Minsk'e yönlendirildiği haberini alır almaz airBaltic'in derhal harekete geçerek durum açıklığa kavuşana ve yetkililer bir karar verene kadar Belarus hava sahasını kullanmaktan kaçınma kararı aldığı belirtilmişti.

Aynı zamanda Macaristan'ın düşük bütçeli havayolu şirketi Wizz Air de bugünkü uçuşunda Belarus hava sahasını kullanmamıştı. Wizz Air, bu sabah Ukrayna'nın başkenti Kiev'den Estonya'nın başkenti Tallinn'e gerçekleştirdiği uçuşunu Polonya hava sahası üzerinden gerçekleştirmiş, söz konusu uçuş süresinin Belarus hava sahası kullanılarak yapılan uçuşa oranla yüzde 30 daha uzun sürdüğü belirtilmişti. - VARŞOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika 3.Sayfa Belarus ve Letonya karşılıklı olarak diplomatlarını sınır dışı ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Elazığ'da PKK'ya yönelik operasyon gerçekleştirildi
    23:51 Elazığ'da PKK'ya yönelik operasyon gerçekleştirildi

    Elazığ'da Şehit Jandarma Uzman Çavuş Cihan Kızıltaş-05 operasyonu adı altında terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda 11 tim görev aldı ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlandı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement