İngiltere, Huawei'yi 5G altyapısından çıkarıyor - Son Dakika
Teknoloji
BBC

İngiltere, Huawei'yi 5G altyapısından çıkarıyor

İngiltere, Huawei\'yi 5G altyapısından çıkarıyor

İngiltere hükümetinin salı günü Huawei'yi 2027 yılına kadar 5G altyapısından çıkaracağını açıklamasına tepkiler geliyor.

15.07.2020 14:37  Güncelleme: 01:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere hükümetinin salı günü Huawei'yi 2027 yılına kadar 5G altyapısından çıkaracağını açıklamasına tepkiler geliyor.

Kültür Bakanı Oliver Dowden, Avam Kamarası'na yaptığı açıklamada yeni yıl itibarıyla Çin'in telekom devi Huawei'den 5G altyapısına dair yeni bir alım yapılmayacağını, şimdiye kadar alınan ekipmanın ise 2027'ye kadar geri gönderileceğini söyledi.

Çin'in İngiltere Büyükelçisi Liu Xiaoming, İngiltere'nin bu kararının 'hayal kırıklığına yol açtığını ve üzücü' olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, bu adımı memnuniyetle karşılarken İngiltere'nin bu kararı almasında kendisinin etkili olduğunu öne sürdü.

Sağlık Bakanı Matt Hancock ise bu iddiaya karşı çıkarak Trump'ın İngiltere'nin kararında etkili olmadığını söyledi.

"Hepimiz Trump'ı biliyoruz, değil mi?"

Daha önce Huawei'ye yaptırım uygulama kararı alan Trump açıklamasında, "Huawei'yi kullanmamaları için çok sayıda, çok fazla ülkeyi ikna ettik, çoğunlukla bunu ben tek başıma yaptım, çünkü bunun tehlikeli bir güvenlik riski olduğunu düşünüyoruz, çok büyük bir güvenlik riski dedi.

Sağlık Bakanı Matt Hancock ise Sky televizyon kanalına, "Hepimiz Donald Trump'ı biliyoruz değil mi? Herhangi biri çıkabilir ve bu kararda etkili olduğunu öne sürebilir; ancak bu karar tamamen Ulusal Siber Güvenlik Merkezi tarafından en yüksek kalitede 5G'yi nasıl edinebileceğimize dair alınan bir karar" açıklamasında bulundu.


İngiltere, Huawei'yi 5G altyapısından çıkarıyor



Çin medyası: Karşılık verilmeli

İngiltere ve Çin arasındaki ilişkiler geçen ay İngiltere'nin Çin'i Hong Kong'da kabul edilen güvenlik yasasıyla ilgili Hong Kong üzerinde baskı kurmakla suçladığı için gerilmişti.

Çin devlet medyası ise İngiltere'nin 5G teknolojisiyle ilgili aldığı karara 'kamusal ve acı verici' bir misilleme yapılması gerektiğini kaleme aldı.

Devlet gazetesi olan Global Times'ta yer alan baş yazıda Çin'in pasif kalmaması gerektiği vurgulandı.

Diğer yandan Guardian gazetesi Çinli yetkililerin suçu ABD'ye atarak İngiltere ile ilişkileri germekten yana olmadığını belirtti.

Bir basın toplantısı yapması beklenen Çin'in İngiltere Büyükelçisi Liu Xiaoming, bu kararla İngiltere'nin yabancı şirketlere adil bir ortam yaratıp yaratmadığının sorgulanmasına yol açtığını aktardı.

Araştırma ve geliştirme bölümleri gidebilir

Huawei'nin ABD'deki güvenlikten sorumlu direktörü Andy Purdy, bu kararın şirket için kötü haber olduğunu söyledi.

Ancak Purdy bu kararın asıl İngiltere için olumsuz sonuçlar doğuracağını, özellikle de şehir ve kırsal arasındaki dijital uçurumu büyüterek mali açıdan zorluk yaratacağını söyledi.

Şirketin diğer yetkilileri de İngiltere'nin bu kararı değiştirmesini beklediklerini ifade etti.

Huawei'nin İngiltere İletişim Direktörü Ed Brewster, BBC'nin Newsnight programına yaptığı açıklamada kararın, "ABD'den gelen baskı yüzünden alındığını, güvenlik ile ilgili değil ticaret ile ilgili olduğunu" öne sürdü.

Şirket, İngiltere'ye hiçbir şekilde zararlarının dokunmayacağını da vurguluyor.

Huawei'nin araştırma ve geliştirme departmanlarını İngiltere dışına çıkarmaya karar vermesi ve başka Çinli şirketlerin İngiltere'ye gelmekten kaçınmasının İngiltere aleyhine sonuçlar doğurabileceği düşünülüyor.

İngiltere'de 1.600 çalışanı olan şirket, 5G teknolojisinde dünya lideri konumunda.

Kaynak: BBC

Son Dakika Teknoloji İngiltere, Huawei'yi 5G altyapısından çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı
    17:13 X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı

    Elon Musk'ın yapay zeka girişimi X.ai, sosyal ağ X'in Grok chatbot'unu desteklemek üzere Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı. Model, kodlama ve matematikle ilgili görevlerde gelişmiş akıl yürütme yetenekleriyle dikkat çekiyor.

  • Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor
    17:11 Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor

    Google, Android kullanıcıları için tasarlanan yeni "Tab Declutter" özelliği ile tarayıcıdaki sekme karmaşasını azaltmayı hedefliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, sadece aktif olarak kullandıkları sekmelere odaklanabilecek ve arşivlenen sekmelere ihtiyaç duyduklarında kolayca erişebilecekler. Google Chrome'un Mayıs ayında çıkması beklenen 125. sürümünde bu özelliğin yer alması planlanıyor.

  • Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler
    17:10 Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler

    Xiaomi'nin uzun zamandır beklenen amiral gemisi Xiaomi 14 Ultra, Türkiye'de ön siparişe açıldı. Cihazın özellikleri arasında 2K AMOLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 16 GB RAM, dörtlü kamera kurulumu, 5000 mAh batarya ve hızlı şarj desteği bulunuyor. Xiaomi 14 Ultra'nın ön sipariş fiyatı ise 74.999 TL olarak belirlendi.

  • ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları
    17:10 ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları

    ROKETSAN, yerli savunma sanayii yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Şirket, yeni nesil mini insansız hava araçlarına ve patlayıcı düzeneklerine karşı koruma sağlayan ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi için paylaşımda bulundu. ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi lazer ve elektromanyetik dalgalar kullanarak hedefleri etkisiz hale getirebilme özelliğine sahip. Hedef tespit ve takip için radarları ve elektro-optik kameraları kullanıyor. Yapay zeka sayesinde otomatik hedef tespiti ve takibi gerçekleştirebiliyor. Sistem aynı zamanda mobil ve sabit kullanıma uygun olarak tasarlandı. Araç üzerine birleşik veya kule ve kabin şeklinde yerleştirilebiliyor. Lazer silahıyla 750 metre menzile sahip olan ALKA, geniş alanda İHA tehditlerini engelleyebiliyor. ALKA; askeri birlikler, havaalanları, enerji tesisleri, kamu binaları ve meskun mahallerin korunmasında kullanılabilecek.

  • Dünden bugüne teknolojiye yön veren insanlar
    17:09 Dünden bugüne teknolojiye yön veren insanlar

    Bugünün teknolojik gelişim düzeyine katkıda bulunan ve teknolojiye yön veren lider insanların isimleri ve katkıları. Steve Jobs, Steve Wozniak, Bill Gates, Gordon Moore ve Tim Berners-Lee gibi önemli isimlerin teknoloji dünyasındaki etkileri.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:08 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'astronotu seçim malzemesi olarak kullanıyorlar' şeklindeki eleştirilere yanıt vererek, Türkiye'nin astronotuyla gurur duymayanların gençlerle paylaşmamızı kıskandığını söyledi. Bakan Kacır ayrıca, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'yı 8 Temmuz'da uzaya göndereceklerini belirtti.

  • Çin Eğitim Bakanlığı, Yapay Zeka Kampanyası Başlattı
    16:19 Çin Eğitim Bakanlığı, Yapay Zeka Kampanyası Başlattı

    Çin Eğitim Bakanlığı, eğitimi geliştirmek amacıyla bir yapay zeka kampanyası başlattı. Kampanya, yapay zeka teknolojilerini tartışıp öğreteceği bir alan oluşturulması ve uluslararası bir etkileşim platformunun kurulması gibi adımları içeriyor. Ayrıca, yapay zeka aracılığıyla öğretme ve öğrenmenin entegre uygulamasını teşvik etmeyi, dijital eğitim okuryazarlığını ve becerilerini iyileştirmeyi ve yapay zeka uygulamalarının bilimsel etiğini standartlaştırmayı hedefliyor. Bakanlık ayrıca ulusal akıllı eğitim platformunun birçok bölgedeki ilkokul ve ortaokullarda hayata geçirilmesi için bir pilot program başlatacak.

BBC

Advertisement