İngiltere'nin Ev Sahipliğinde Deaş'la Mücadele Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İngiltere'nin Ev Sahipliğinde Deaş'la Mücadele Toplantısı

İngiltere\'nin Ev Sahipliğinde Deaş\'la Mücadele Toplantısı

ABD Dışişleri Bakanı Ashton Carter, DEAŞ'a karşı Musul'da yürütülen operasyonun planlandığı gibi ilerlediğini belirterek, örgütün bu kentteki günlerinin sayılı olduğunu söyledi.

15.12.2016 19:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Ashton Carter, DEAŞ'a karşı Musul'da yürütülen operasyonun planlandığı gibi ilerlediğini belirterek, örgütün bu kentteki günlerinin sayılı olduğunu söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da DEAŞ ile aktif mücadele eden ülkelerin savunma bakanlarının katıldığı toplantının açılışında konuşan Carter, koalisyon güçlerinin terör örgütünün Musul ve Rakka'daki kontrolünü kaldırmaya yönelik yoğun gayretiyle örgüte yönelik kampanyada kritik bir kilometre taşına ulaşıldığını kaydetti.

Önceki günlerde Irak'ta merkezi yönetim ve Kürt yönetimiyle temaslarda bulunduğunu belirten Carter, "Irak ziyaretimden sonra bu karmaşık görevin zaman alacağını ama operasyonun planlandığı gibi ilerlediğini gördüm. Şuna eminim ki DEAŞ'ın Musul'daki günleri artık sayılıdır." dedi.

Musul operasyonuyla eşzamanlı olarak Suriye'de de onbinlerce "yetenekli ve motivasyonu yerinde" yerel savaşçıya destek verdiklerini anlatan Carter, bu gücün yaklaşık 20 kilometre kadar yaklaştığı Rakka'yı sistematik olarak kuşattığını ve yalıttığını söyledi.

ABD'nin bu gayretleri süratlendirmek için ilave tedbirler aldığını belirten Carter, ülkesinin Suriye'ye halihazırda bulunan 300 özel kuvvet askerine ek olarak 200 asker daha yollayacağını geçen hafta açıkladığını hatırlattı. Carter bu askeri gücün, yerel kuvvetler ile koalisyon güçlerinin sahip olduğu ortak askeri güç arasındaki bağlantıyı sağladığını vurguladı.

Türkiye ile işbirliği

Carter, Suriye'deki ABD güçleriyle ilgili olarak, "Bunlar Rakka'yı ele geçirecek yerel güçleri desteklemenin yanı sıra Türk müttefiklerimizle de hem bu amaca yönelik olarak, hem de Suriye'nin kuzeyindeki sınır güvenliğini temin konusunda işbirliğini sürdürecek." diye konuştu.

DEAŞ'ın Suriye'nin güneyinde de kendisine sığınacak güvenli bir alan bulmasının da önüne geçileceğini anlatan Carter, "ABD, bugün DEAŞ'ın yenilgisini hızlandırmaya yönelik olarak fırsat bulduğumuz her yerde çalışmayı sürdürecek." şeklinde konuştu.

Carter, metastaz yapan bir kansere benzetttiği DEAŞ'la dünya çapında ortaya çıktığı her yerde mücadelenin koalisyon güçlerinin ikinci hedefi olduğunu vurguladı.

"DEAŞ'ın Irak ve Suriye'deki ana tümörlerinin yok edilmesi ve metastazıyla mücadele, DEAŞ'ın barbar ideolojisi üzerine kurulu bir İslam devleti fikrini ve olgusunu yok etmek de kritik önem taşıyor" ifadelerini kullanan Carter, bu mücadelenin aynı zamanda koalisyon üyesi ülkelerin iç güvenliklerini sağlamayı da hedeflediğini söyledi.

Carter, "Gelecek ABD yönetimi adına konuşamam fakat aldığımız sonuçlara ve koalisyonun gücüne bakılınca ABD'nin ve askeri gücünün bu kampanyada başı çeken bir ortak olacak kalmayı sürdüreceğinden eminim." diye konuştu.

Carter, toplantıya katılımından ötürü Savunma Bakanı Fikri Işık'a özellikle teşekkür etti.

Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Işık'ın temsil ettiği DEAŞ'la mücadele toplantısına, ev sahibi İngiltere'nin Savunma Bakanı Michael Fallon ve ABD Savunma Bakanı Carter'ın da aralarında yer aldığı 14 bakan katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'nin Ev Sahipliğinde Deaş'la Mücadele Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement