İngiltere'nin Yeni Dışişleri Bakanı Johnson Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İngiltere'nin Yeni Dışişleri Bakanı Johnson Açıklaması

İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin "küresel profilini ve kimliğini, harika küresel bir oyuncu olarak tekrardan şekillendirmek" için çalışacağını söyledi.

14.07.2016 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin "küresel profilini ve kimliğini, harika küresel bir oyuncu olarak tekrardan şekillendirmek" için çalışacağını söyledi.

Johnson, yeni görevi çerçevesinde bugün yaklaşık 700 Dışişleri Bakanlığı personeli ile başkent Londra'daki tarihi Bakanlık binasında bir araya geldi.

Toplantının ardından bina önünde gazetecilere açıklamada bulunan Johnson, bakanlıktaki ilk gününün kendisi için çok yoğun geçtiğini dile getirdi.

Johnson, gelecek dönemde hangi konulara odaklanacağı konusunda Bakanlık personelini bilgilendirdiğini belirterek, "Bu, Britanya'nın küresel profilini ve kimliğini, harika küresel bir oyuncu olarak tekrardan şekillendirmek olacak." dedi.

Avrupa konusunda ise, Birleşik Krallık'ta geçen ay yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumdan çıkan sonucun ve halkın talebinin yansıtılması gerektiğini vurgulayan Johnson, "Bu, Avrupa'dan ayrılıyoruz anlamına gelmiyor. AB'den ayrılmak ve Avrupa ile ilişkilerimiz arasında çok fark var. Avrupa ile ilişkilerimizin yoğunlaşacağı ve hükümetlerarası seviyede olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Johnson, ABDli mevkidaşı John Kerry'nin kendisini telefonla aramasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Kerry'nin de bu Avrupa analizine destek verdiğini savundu. Johnson, "Bu Birleşik Krallık için en iyisi. Yurtdışında daha fazla Britanya, daha büyük küresel bir profil. Bunu başarmak için şimdi fırsatımız var." dedi.

Avrupalı yöneticilerin tepkisi "kaçınılmaz"

Bu arada gazeteciler Boris Johnson'a, ABD'nin Başkan adaylarından Hilary Clinton için kullandığı, "Akıl hastanesinde çalışan sadist bir hemşireye benziyor" tanımlaması ile, ABD Başkanı Barack Obama'nın ailesinin "Kenya kökeni"ni hatırlatması ve bu nedenle Britanya İmparatorluğuna düşman olabileceğini iddiası dolayısıyla, Alman ve Fransız mevkidaşları başta olmak üzere birçok kesim tarafından eleştirildiğini söyledi. Bunun üzerine Johnson, 23 Haziran'daki referandumun sonucunun beklenmediğini ve böylece Avrupalı idarecilerin tepkilerinin de kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Johnson, Fransız mekvidaşı Jean- Marc Ayrault'un birkaç saat önce kendisine tebrik mektubu gönderdiği söyleyerek, mektupta Fransız bakanın kendisiyle çalışmak ve tüm alanlarda Anglo-Fransız işbirliğini derinleştirmek için sabırsızlandığını yazdığını aktardı.

Boris Johnson kimdir?

Johnson, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapmış Ali Kemal Bey'in torununun oğlu.

1964'e New York'ta doğan Johnson, İngiltere'nin prestijli koleji Eton'da, ardından da Oxford Üniversitesinde klasik diller eğitimi gördü. Gazeteci olarak Times ve Daily Telegraph'da çalışan Johnson, 2001'de Muhafazakar Parti'den milletvekili oldu. Johnson, 2008-2016 yıllarında başkent Londra'nın belediye başkanlığını yaptı.

23 Haziran'da yapılan AB referandumuna giden süreçte ülkenin AB'den ayrılması için yürütülen kampanyanın liderliğini yapan Johnson, referandum süresince Sunday Times gazetesine verdiği röportajda, " Türkiye'nin taraftarıyım ama 77 milyon Türk'ün ve Türk kökenlinin buraya herhangi bir kontrol olmadan geleceği bir durumu hayal edemiyorum. Bu gerçekten çılgınca." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'nin Yeni Dışişleri Bakanı Johnson Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement