İnönü Zaferi'nin 86. Yıldönümü Kutlandı - Son Dakika
Güncel

İnönü Zaferi'nin 86. Yıldönümü Kutlandı

İnönü Zaferi'nin 86. Yıldönümü, Bilecik'in Bozüyük ile Eskişehir'in İnönü İlçelerinde Düzenlenen Törenlerle Kutlandı.

01.04.2007 22:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Zaferi'nin 86. yıldönümü, Bilecik'in Bozüyük ile Eskişehir'in İnönü ilçelerinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Sabah saatlerinde Bilecik'in Bozüyük ilçesinde bulunan Metristepe Anıtı'nda İnönü Zaferi'nin 86. yıldönümü kutlamaları soğuk hava, kar ve tipi içerisinde başladı. Yoğun kar yağışı ve tipi ile birlikte şehitler anısına saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi, Bilecik Garnizon Komutanlığı tarafından saygı atışı yapıldı. Metristepe'deki törenin ardından Bozüyük Akpınar Köyü'nde bulunan İnönü Şehitliği'ne geçildi. İnönü Şehitliği'ne çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı söylendi. Saygı atışının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu, yaptığı konuşmada, "Bir milletin, bütün yokluk ve zorluklara rağmen, bağımsızlığı uğruna, cesurca verdiği kurtuluş mücadelesinin en güzel ispatıdır İnönü Zaferi. Tarihi boyunca hiçbir devletin boyunduruğu altında yaşamamış, adını tarihe şerefle yazdırmış Türk milleti ve devletinin uğrunda şehit düşmek, her Türk evladının gözünü kırpmadan ulaşmak isteyeceği en yüce makamdır. İstiklal harbimizin en kanlı çarpışmalarının yaşandığı bu tepe, bu bölge ve yurdun nice yerleri, bu toprakların nasıl vatan yapıldığının ve gerekirse yine nasıl vatan kalacağının canlı şahitleridir" dedi.

Kesintisiz yağan yağmur altında devam eden törende konuşan TBMM Başkan Vekili ve Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, "Bu zafer; vatan için, bayrak için, Türk Milleti için, ezan için, makamların en yücesi şehitlik için canlarını seve seve veren Mehmetçiklerin, Anadolu bacılarının, Anadolu erenlerinin zaferidir. Bu zafer; Büyük Millet Meclisi üyelerinden Mersin Milletvekili Sami Bey, Muş Milletvekili Ali Rıza Bey, İzmir Milletvekili Hamdi Bey, Karahisar Milletvekili Memduh Bey, Kayseri Milletvekili Sabit Bey, İçel Milletvekilleri Ziya ve Şevki Beyler'in askerlerimizle birlikte omuz omuza çarpışarak, milletin ve vekilin aynı saflarda şehit ve gazi olduğu zaferdir" ifadelerini kullandı.

İnönü Şehitliği'nde yapılan törenlerde ayrıca Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği adına Hayati Durak, Jandarma Üsteğmen Alper Demir ve Bilecik Valisi Musa Çolak da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Bilecik Valisi Musa Çolak, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut'a Metristepe Anıtı sembolünü hediye etti. Şehitlerin ruhuna dua edilmesinin ardından İnönü Şehitliği İmza Defteri'ni imzalayan TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut ve Bilecik Valisi Musa Çolak, diğer törene katılan davetlilerle birlikte Eskişehir'in İnönü İlçesi'ne hareket etti.

İnönü'de düzenlenen törenlerde de saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Eskişehir Vali Vekili Şefik Aytekin bir konuşma yaptı. Aytekin, "1 Nisan 1921 İnönü Zaferi'yle Türk'ün Çanakkale Destanı'ndan ders almayan aymazlar, sahte uygarlık taşıyıcıları, Moğollar'ın maşaları bir kez daha Türk'ün destanına şahit olmuşlardır. 1 Nisan 1921 tarihi 200 yıldır giderek görkemini kaybeden ve kuruyan koca Osmanlı çınarının 19 Mayıs 1919 güneşinin aydınlığı ve sıcaklığıyla Türk'ün bilinci içinde yenilen bütün görkemi, güveni ve canlılığının filizlendiği bir gündür" şeklinde konuştu.

Kutlama töreni yapılan resmi geçitle sona erdi.

(FS-OK-OK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İnönü Zaferi'nin 86. Yıldönümü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement