İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ANTAKYA'DA İNCELEME YAPTI ASİ NEHRİ VE AMİK OVASI ÜZERİNDEKİ YAPILAŞMA EN ÖNEMLİ SORUN - Son Dakika
Güncel

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ANTAKYA'DA İNCELEME YAPTI ASİ NEHRİ VE AMİK OVASI ÜZERİNDEKİ YAPILAŞMA EN ÖNEMLİ SORUN

? İSTANBUL'dan gelen bir grup inşaat mühendisi Hatay ve Antakya'da yaptıkları incelemelerde, Asi Nehri ve Amik Ovası üzerindeki yapılaşmanın en önemli sorun olduğu değerlendirmesini yaptı.

28.02.2023 09:35  Güncelleme: 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

? İSTANBUL'dan gelen bir grup inşaat mühendisi Hatay ve Antakya'da yaptıkları incelemelerde, Asi Nehri ve Amik Ovası üzerindeki yapılaşmanın en önemli sorun olduğu değerlendirmesini yaptı. Bölgede çalışma yapan inşaat mühendisleri adına konuşan Dr. Öğr. Üyesi İhsan Karagöz, Temel tasarımları zemin özelliklerine göre yapılmamış. Çöp bacaklı kolon, yetersiz donatı, düz demir, BS 14 -16 sınıfı düşük kalitede beton kullanılmış. Alüvyon toprak üzerine yapılan yapılar her zaman risklidir. Kiriş ve kolon birleşim düğüm noktaları deprem standartlarına göre tasarlanmamış, yeni binalar özellikle yumuşak katlardan dolayı hasar almış. Şehirleşme yıkılan binalarının yerine değil dağ eteklerine kurulmalıdır. 13-14 katlı binalar yapılacaksa mutlaka sismik izolatör kullanılmalıdır dedi.

Beykent Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden 4 öğretim görevlisi olarak Hatay'a geldiklerini aktaran Karagöz, özellikle Antakya'daki binalarda araştırma yaptıklarını anlattı. Dr. Öğr. Üyesi Karagöz, Gelip gördük ki gerçekten asrın felaketi, içimiz kan ağladı. İnşallah bir daha böyle bir felaket yaşamayız. İki yıl önce gördüğüm binalar ya yıkılmış ya da ağır hasarlı. Şehrin ana yolları dar ve yetersiz, ara sokaklardaki binalara ulaşmak imkansız. En büyük sorun zeminden kaynaklanıyor, yapılar için yer seçimi çok kötü. Temellerin tasarımı da bu yer seçimine göre yapılmamış. Yapılarda düzensizlikler var. Beton kalitesi çok kötü, donatılar yetersiz ve düzensiz. Genelde yıkılan yapılar 1980 öncesi yapılmış diye konuştu.

BETON SINIFI ÇOK DÜŞÜK

Alüvyon toprak vurgusu yapan Dr. Karagöz, Burası Asi Nehri'nin yatağı, yani alüvyon bir zemin üzerine yapılan yapılar her zaman riskli yapılardır. Yapı temeli için en büyük sorun zeminin Amik Ovası ve alüvyon toprak olması.1999 depreminde sonra BS 25 ve 30 betonları kullanılmaya başlanıldı. Burada yıkılan binalarda beton sınıfının çok düşük olduğu ve BS 14-16 beton sınıfının kullanıldığını gördük. Kalitesiz beton, yetersiz donatı ve yapı düzensizlikleri dayanıksız yapının oluşmasında ve yıkılmasında temel nedenlerdir. Eski yapılarda ise betonarme dediğimiz taşıyıcı elemanlarda düz donatılar kullanılmış ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE, ASMOLEN YAPI HİÇ KULLANILMAMALIDIR

Binalarda perde duvar olmadığını aktaran Dr. Karagöz, Çöp bacaklı kolonlar kullanılmış, beton dökümünde sıkılaştırma yapılmamış. Kolon ve kiriş birleşimlerinde segregasyon (ayrışma) ve kırılmalar olmuş. Birçok binada perde duvar yok veya yeterli değil. Kirişlerde sistematik olarak hatalar yapılmış. Ayrıca birçok binanın asmolen (bir tür tuğla) yapıda olduğunu gördük. Bu bölgede asmolen döşeme hiç kullanılmamalıdır. Asmolen döşeme yanal deprem yüklerinde, düşey kirişli döşemelere göre çok dayanıksız yapı elemanlarıdır. Kiriş ve kolon birleşimlerinin deprem standartlarına göre tasarlanmadığını gördük. Antakya'nın yeniden planlanmasında mental bir dönüşüm gerekiyor dedi.

YUMUŞAK KAT KIRILMALARA NEDEN OLUR

Yeni binaların özellikle yumuşak katlardan dolayı hasar aldığını söyleyen Karagöz, Giriş katlarda özellikle yüksek tavanla birlikte asma kat düzensizlikleri tespit ettik. Birinci ve ikinci normal kat standart benzer tasarlanmış ancak yumuşak katın olması nedeniyle dinamik yük etkisinde, yumuşak katlarda kırılmalar olmuş, binalar çökmüştür. Yumuşak kat, yapının düşey yönde düzensiz olduğunu gösteriyor. Katlar arasında simetrinin olması gerekiyor. Eğer, giriş katlar oto galeri olarak kullanılacaksa bu yumuşak kattaki kolonlar daha güçlü ve büyük olmalı veya önerimiz bu yumuşak katın hiç yapılmamasıdır diye konuştu.

İZOLATÖR YIKILMAYI VE RİSKİ ÖNLER

Antakya'da ayakta kalan binanın olmadığını belirten Karagöz, Bizim önerimiz Amik Ovası ve Asi Nehri olduğu için buraya bina yapılmamasıdır. Ovada şehir planlaması olmamasıdır, asla ve asla bina yapılmamalıdır. Eğer burada bina yapılacaksa tek veya iki katlı olması gerekiyor. Ovanın iki yakası dağ, şehirleşmeyi işte bu dağ eteklerinde az katlı şekilde kurmak lazım. Böyle olursa benzer felaketi tarih boyunca bir daha yaşamayız. Hatay, İskenderun bölgesinde 13-14 katlı binalar yapmak istiyorsak mutlaka ayrı bir bölgede ve sismik izolatör kullanmalıyız. İzolatör yıkılmayı ve riski önler. Toprağın titreşimini yapıya minimum şekilde aktarır ifadelerini kullandı.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ANTAKYA\'DA İNCELEME YAPTI ASİ NEHRİ VE AMİK OVASI ÜZERİNDEKİ YAPILAŞMA EN ÖNEMLİ SORUN
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ANTAKYA'DA İNCELEME YAPTI ASİ NEHRİ VE AMİK OVASI ÜZERİNDEKİ YAPILAŞMA EN ÖNEMLİ SORUN - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Take-Two, Borderlands yapımcısı Gearbox'u satın aldı
    18:33 Take-Two, Borderlands yapımcısı Gearbox'u satın aldı

    Take-Two, GTA yapımcısı Rockstar'ın ana şirketi olarak bilinen bir oyun firmasıdır. Şimdi de Embracer Group'tan Borderlands yapımcısı Gearbox stüdyosunu 460 milyon dolara satın aldı. Bu satın alma işlemiyle birlikte Take-Two, Borderlands serisi gibi popüler oyun serilerinin yanı sıra Homeworld, Risk of Rain, Brothers in Arms ve Duke Nukem gibi önemli oyun serilerini de bünyesine katmış oldu. Bu hamle, şirketin portföyünü çeşitlendirmesi ve oyun endüstrisinde daha da güçlü bir konuma gelmesi açısından büyük bir adım olarak değerlendirilebilir.

  • Milli Savunma Bakanı Hatay Valiliğine Ziyarette Bulundu
    18:33 Milli Savunma Bakanı Hatay Valiliğine Ziyarette Bulundu

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay Valiliği'ne ziyarette bulundu. Güler, geçici valilik binasında Vali Mustafa Masatlı ile görüşme gerçekleştirdi. Ziyarette, Genelkurmay Başkanı ve diğer askeri erkan da hazır bulundu.

  • Mengen'deki Çöp Döküm Alanı Çevre Kirliliğine Neden Oluyor
    18:33 Mengen'deki Çöp Döküm Alanı Çevre Kirliliğine Neden Oluyor

    Bolu'nun Mengen ilçesindeki eski çöp döküm alanındaki atıkların çaya karışması ve etrafa yayılması sonucu çevre kirliliği oluştu. Sel felaketi nedeniyle açığa çıkan atıklar, suyun yükseldiği zamanlarda kirlilik oluşturmaya devam ediyor. Mahalle sakinleri, atıkların kaldırılmasını talep ediyor.

  • Samsung, Galaxy AI özelliklerini daha fazla cihaza yayınlamaya hazırlanıyor
    18:33 Samsung, Galaxy AI özelliklerini daha fazla cihaza yayınlamaya hazırlanıyor

    Samsung, Ocak ayında gerçekleştirdiği etkinlikte en yeni S serisi cihazlarını tanıtmasının yanı sıra, Galaxy AI adıyla yeni yapay zeka sistemini de tanıttı. Şimdilik Galaxy S24 serisinde kullanılabilir olan yapay zeka, yakın zamanda önceki serilere de eklenebilir. Ortaya çıkan iddialara göre Samsung, AI özelliklerini Galaxy S23, Fold5, ve Flip5 için yayınlamaya hazırlanıyor.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 'CHP dışında atılan her oy AKP'ye atılmış demektir'
    18:31 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 'CHP dışında atılan her oy AKP'ye atılmış demektir'

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Marmaris mitinginde yaptığı konuşmada, CHP dışında atılan her oyun AKP'ye atılmış demek olduğunu belirtti. Özel, Marmaris Belediye Başkan adayı Acar Ünlü'ye destek çağrısı yaparak, Acar Ünlü'nün AKP ile yarıştığını ve diğer partilere verilen oyların AKP'ye gideceğini söyledi.

  • CHP Milletvekili Ednan Arslan, Üniversitelerin Seçim Gününe Sınav Koymasını Eleştirdi
    18:31 CHP Milletvekili Ednan Arslan, Üniversitelerin Seçim Gününe Sınav Koymasını Eleştirdi

    CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, bazı üniversitelerin 1 Nisan Pazartesi gününe vize sınavı koymasını eleştirerek, gençlerin sınava gitmekle seçime gitmek arasında tercih yapmak zorunda kaldığını belirtti. Arslan, seçme-seçilme hakkının anayasal bir hak olduğunu ve bu hakkın kullanımını zorlaştıracak engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

  • İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı
    18:28 İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı

    İran'da 20 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki nevruz tatili, Van'ın beklentilerini karşılamadı. Her yıl nevruz tatilinde Van'a gelen İranlı turistler, bu yıl beklentileri karşılamadı. Oteller boş kaldı ve esnaf hayal kırıklığına uğradı. İranlı misafirlerin Van ekonomisi için önemli olduğu belirtildi.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: 'Gerçek Belediyecilik' için hizmete devam edeceğiz
    18:28 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: 'Gerçek Belediyecilik' için hizmete devam edeceğiz

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, hep birlikte 'Gerçek Belediyecilik' diyecek, büyük bir özveriyle bu şehrin güzel insanlarına hizmet etmeye devam edeceğiz.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı
    18:27 BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 değer kazanarak 9.079,97 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,25, holding endeksi yüzde 3,45 değer kazandı. En çok kazandıran sektör endeksi ulaştırma oldu.


Advertisement