İnşaat Sektörü 2015'e Kadar Hız Kesmez - Son Dakika
Emlak

İnşaat Sektörü 2015'e Kadar Hız Kesmez

İnşaat Sektörü 2015\'e Kadar Hız Kesmez

Dolardaki artış konut fiyatlarına yansır mı?...

23.12.2013 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat sektörünün arz-talep dengesine bağlı olarak 2015 yılına kadar rahat ilerleyeceğini söyleyen Münir Özkök kentsel dönüşüm kapsamında nitelikli projelerin yanı sıra alt yapı ve ulaşım olanaklarının da iyileştirilmesi İstanbul'un marka değerini artıracaktır dedi

Ekonominin lokomotif sektörlerden inşaat sektörü 2013 yılını büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,4 büyürken inşaat sektörü 8,7 büyüme oranıyla üçünü sırada yer aldı.

Gayrimenkul sektöründe yaşanan büyümenin 2014'te de devam edeceğini öngördüklerini belirten Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, "İnşaat domino etkisi yaratan sektörlerden biri, 200'den fazla alt sektörü besleyen, istihdam yaratan bir sektör olarak ekonomik büyümeye katkısı büyük. Arz-talep dengesine bağlı olarak sektörün 2015'e kadar rahat ilerleyeceğini düşünüyoruz. Konut stoğu açısından dikkat edilmeli ancak konut satışlarında bir balon söz konusu değil" dedi.

Kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılandırılan binaların şehrin çehresini muhakkak değiştireceğini ifade eden Özkök, "Kentsel dönüşüm altyapı, ulaşım, çevre, sosyal yaşam, ekonomik ve fiziksel planlamayla bir bütün olarak ele alınmalı. Binaların yenilenmesi ya da yeni hayata geçirilecek nitelikli projeler bulunduğu lokasyonun da değerini artırıyor. Ancak İstanbul'un sınırları çok genişledi. Bu yeni yaşam alanlarında konut üretiminin yanı sıra bölgedeki ulaşım ve altyapı çalışmalarının da çözümlenmesi gerekiyor. Bağlantı yollarının yapılması, metro gibi hızlı ulaşım imkanı sağlayan raylı sistemlerin çoğaltılması vb ulaşım olanaklarının devreye sokulması bölgeye değer katacağı gibi yaşam kalitesini de üst seviyeye taşıyacaktır. Bu yönde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin attığı olumlu adımlar var. Sektör temsilcilerinin de şehrin marka değerini artıracak projeler üreterek İstanbul'u cazibe merkezi kılması kaçınılmaz" diye konuştu.

Dolardaki artış fiyatlara yansımaz

İstanbul'da azalan araziler nedeniyle fiyatların artış gösterdiğini kaydeden Özkök, "Arazi geliştirici firmaların önemi artıyor, sektörde finansmanı kuvvetli, tüketici beklentilerine cevap verebilen, nitelikli konut üreten şirketler kalıcı olabilecek" diye konuştu. Konutta fiyatlamayı talebin belirlediğini söyleyen Özkök, dolardaki artışın satışlara yansıtılmadığını, esas maliyet kalemlerinin işçilik ve servis olmasından ötürü dolardaki yükselişin maliyet rakamlarını çok fazla etkilemediğini aktardı.

Türkiye yatırım yapılabilir bir ülke

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisini daha da artırmak gerektiğini belirten Özkök, mütekabiliyetle ilgili şu açıklamalarda bulundu: "2013 yılında yabancı yatırımcıya 3 milyara yakın bir satış gerçekleşti ancak bu rakam sektör içerisinde yüzde 4-5 oranına tekabül ediyor. Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğu algısını oluşturmalıyız. Gerçekleştirilecek düzenlemelerle önümüzdeki dönemde yabancıya satış artacak ve ekonomi için bir girdi oluşturacaktır.

Yeni üretim trendinin karma projeler olduğunu söyleyen Özkök, "Ürünü farklılaştırmak adına firmalar konutun yanı sıra ofis, AVM ya da otel birimlerinin de dahil edildiği karma projelere yöneliyor. İstanbul'da hala otel açığı var. Bu anlamda inşaat ve turizm sektörünün dayanışması söz konusu. İçerisinde otelin de yer aldığı bir proje hayata geçirileceği zaman otelcilikte deneyim sahibi, hizmetinden yararlanılacak bir markayla yola çıkmak önemli. Konut ve otel markaları birbirini güçlendirdiği gibi tüketicinin de alacağı hizmeti üst seviyeye taşımış oluyorsunuz. Biz Divan Grubu ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğinde alanında uzman bir markayla çalışıyor olmanın rahatlığını yaşıyoruz" dedi.

Yeni projeler Güneşli ve Bodrum'da

Mar Yapı'nın 2014 yılında Güneşli bölgesinde iki yeni projeyi hayata geçireceği bilgisini de veren Özkök, "Konut satışlarının tamamlandığı Divan Residence at G Plus'ı bitirme noktasına geldik, bir-iki ay içerisinde yaşam başlayacak. Bayramoğlu'nda hayata geçirdiğimiz G Marin managed by Divan projesinde de ilk etap inşaatı tamamlandı, tapu teslimlerine hazırlanıyoruz. İkinci etabı da 2014 yıl sonunda teslim edeceğiz. Ayrıca Güneşli bölgesinde üzerinde çalıştığımız iki yeni projemiz var. Yatırım yapacağımız başka bir bölge ise Bodrum; bu yıl aldığımız 3 arazide Bodrum'un doğasıyla bütünleşen konutlar üreteceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Emlak İnşaat Sektörü 2015'e Kadar Hız Kesmez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı
    13:10 Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Balıkesir'de mart ayında 2 bin 341 konut satışı gerçekleşti. Türkiye genelinde ise mart ayında 105 bin 394 konut satıldı. İstanbul, en yüksek konut satışı ve paya sahip olan il oldu.

  • Rize'de bir evin balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesiyle ilgili inceleme başlatıldı
    11:29 Rize'de bir evin balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesiyle ilgili inceleme başlatıldı

    Merkeze bağlı Yeniköy Mahallesi'ndeki bir apartmanın balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesi üzerine inceleme başlatıldı. Olayı fark eden ev sahibi, durumu polise bildirdi. Polis ekipleri olay yerine gelerek inceleme yaptı ve mermi çekirdeğini emniyete götürdü. Ev sahibi, balkonda oturamama korkusu yaşadığını ve insanları duyarlı olmaya çağırdı.

  • Zonguldak'ta Mart Ayında 485 Konut Satıldı
    10:51 Zonguldak'ta Mart Ayında 485 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Zonguldak'ta geçen Mart ayında 485 konutun satışı gerçekleştirildi. TÜİK'in açıkladığı istatistiklere göre, 2024 yılı Ocak ayında 363, Şubat ayında 432 ve Mart ayında 485 konutun satışı gerçekleşti. Ayrıca, 2023 yılında Zonguldak ilçelerindeki konut satışlarına ilişkin istatistikler de paylaşıldı. Alaplı ilçesinde 381, Çaycuma ilçesinde 1090, Devrek ilçesinde 603, Karadeniz Ereğli ilçesinde 1652, Gökçebey ilçesinde 171, Kilimli ilçesinde 196, Kozlu ilçesinde 845 ve Merkez ilçede ise 1155 konutun satışı gerçekleşti.

  • Bodrum Belediyesi Bahçelievler Mahallesi'nde Asfalt Serimi Çalışmalarını Sürdürüyor
    17 Nis Bodrum Belediyesi Bahçelievler Mahallesi'nde Asfalt Serimi Çalışmalarını Sürdürüyor

    Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bahçelievler Mahallesi'nde gerçekleştirilen asfalt serimi çalışmalarını yerinde inceledi. Yaklaşık 2 bin 600 metre uzunluğundaki alanda çalışmalar devam ediyor.

  • 6 Şubat depremlerinin ardından deprem konutlarının son durumu dron ile görüntülendi
    17 Nis 6 Şubat depremlerinin ardından deprem konutlarının son durumu dron ile görüntülendi

    6 Şubat depremlerinin ardından Adıyaman'ın Zey (İndere) bölgesinde yapılan konutların son durumu dron ile görüntülendi. Zemin etüt çalışmaları ve temel kazı çalışmasının üzerinden yaklaşık 14 ay geçti. İndere'de 2+1 ve 3+1 şeklinde toplam 16 bin 433 konut yapılıyor.

  • Melikgazi Belediyesi ve Hayırsever İş Birliğiyle Cami ve Kur'an Kursu Yapımı Tamamlanıyor
    16 Nis Melikgazi Belediyesi ve Hayırsever İş Birliğiyle Cami ve Kur'an Kursu Yapımı Tamamlanıyor

    Melikgazi Belediyesi ve hayırsever iş birliğiyle Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde yapımı devam eden Adem Tanç Camii ve Hatice Tanç Kur'an Kursu'nun yapım çalışmalarında sona gelindi. Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu yapım çalışmalarını yakından inceledi.

  • Antalya'da Kiracı, Kira Artışı Anlaşmazlığı Nedeniyle Evden Çıkarıldı
    16 Nis Antalya'da Kiracı, Kira Artışı Anlaşmazlığı Nedeniyle Evden Çıkarıldı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde kira artışı nedeniyle anlaşmazlık yaşayan bir kiracı, ev sahibinin icra davası açması sonucu evi tahliye etmek zorunda kaldı. Mahkeme, kiracıya 60 bin lira kira bedeli ödeme cezası verdi.

  • Bornova Belediyesi Evka-3 Mahallesi'nde Asfaltlama Çalışması Başlattı
    16 Nis Bornova Belediyesi Evka-3 Mahallesi'nde Asfaltlama Çalışması Başlattı

    Bornova Belediyesi, Evka-3 Mahallesi'nde uzun süredir talep edilen asfaltlama çalışmasını başlattı. Başkan Ömer Eşki, 'Bornova'nın her yerinde yoğun bir şekilde hem kazı hem de asfaltlama çalışması yapacağız. Bornova'da temiz yollar, düzgün kaldırımlar inşa etmek istiyoruz' dedi.


Advertisement