Hollanda, Dünyanın İlk Yaşanabilir 3 Boyutlu Baskı Evlerini Yapmaya Başladı - Son Dakika
Ekonomi
BBC

Hollanda, Dünyanın İlk Yaşanabilir 3 Boyutlu Baskı Evlerini Yapmaya Başladı

Dünyanın ilk 3 boyutlu yazıcıdan çıkma, beton ve aynı zamanda yaşanabilir evleri, Hollanda'nın Eindhoven kentinde inşa edilmeye başlanıyor.

06.06.2018 17:21  Güncelleme: 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Daha önce de 3D yazıcıyla evler yapılmıştı ancak hiçbiri insanların yaşamasına uygun değildi. Bu yaratıcı projenin ardındaki Hollandalı ekip, yeni sistemin, inşaat sektöründe "devrim" niteliği taşıyacağını, başka enerji ve çevre dostu ev tasarımlarının önünü açacağını savunuyor.

DUVARCI SORUNUNU ÇÖZECEK

Emlak geliştirme uzmanları, bu projenin Hollanda'da duvarcı sıkıntısına çözüm getirmenin yanı sıra inşaat sırasında çevreye verilen zararı ve maliyetleri de en aza indireceği görüşünde.

ÇOK DAHA AZ ÇİMENTO KULLANILACAK

"Milat Projesi" olarak anılan sitenin inşaatı sırasında normale kıyasla çok daha az çimento kullanılacak.

Projeye Eindhoven Teknoloji Üniversitesi de destek veriyor.

TESİSATI DA 3D YAZICI İLE ÜRETECEKLER

Kullanılan 3D yazıcı, esasen dev bir robot kol şekline sahip ve kremşanti kıvamında özel bir çimento püskürten bir de başlığı bulunuyor.

Uygulama sırasında çimento, mimarın tasarımına uygun bir şekilde dökülüyor; duvar oluşturmak için kat üstüne kat geçiyor, bu sayede duvar daha da sağlamlaşıyor.

İnşaat firması Van Wijnen'deki yöneticilerden Rudy van Gurp, "Artık ev inşaatında kullanılan kalıplara ihtiyacımız yok; dolayısıyla gereğinden fazla çimento kullanmamız da söz konusu olmayacak" diye konuştu.

İlk etapta yeni evlerin iç ve dış duvarları tamamen yazıcıyla üretilecek.

3 katlı ve 3 odalı planlanan beşinci ev bittiğinde, kanalizasyon boruları ve diğer gerekli tesisatın da 3D yazıcı kullanılarak evlerin yapıldığı yerde üretilmesi ve bu şekilde maliyetin daha da düşmesi umuluyor.

Ancak evlerin temeli yine geleneksel yöntemlere uygun şekilde atılacak.

2019'DA SATIŞA SUNULACAK

Buna ek olarak 3D yazıcı kullanımı, yapının herhangi bir yerine kablosuz alıcılar yerleştirilmesine ve bu sayede ışık, ısıtma ve güvenlik kontrollerinin iç içe geçip evin tamamen "akıllı olmasına" da fırsat verecek.

Van Gurp, 3D yazıcı kullanımı yaygınlaştıkça insanların kendi zevklerine göre ev inşa etmelerinin de kolaylaşacağına inanıyor.

İlk etapta üretilecek beş ev, 2019'da satışa sunulacak.

Emlakçılar, evlerin tasarım fotoğraflarını internet sitelerine koyalı bir hafta bile geçmeden 20 aileden başvuru geldiğini söylüyor.

Hollanda, Dünyanın İlk Yaşanabilir 3 Boyutlu Baskı Evlerini Yapmaya Başladı
Kaynak: BBC

Son Dakika Ekonomi Hollanda, Dünyanın İlk Yaşanabilir 3 Boyutlu Baskı Evlerini Yapmaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • ++++++++++++: HOLLANDA AKILLI OL DÜNYA BİZİ KISKANIYOR SİZİ DEGİL 32 17 Yanıtla
  • qamil: Çinliler bunun havuzlu triplex üstü botanik olanını yapar :) yeterki bikere görsünler 23 2 Yanıtla
  • Mersinli: Bizimkiler de halen Allahla konuşup depremi engellesin. 7 8 Yanıtla
  • Ragnar: En son faiz arttırımı ile dunyadaki top 4 e girmiş olduk. Arjantin: Yüzde 40 Venezuela: Yüzde 21. 7 İran: Yüzde 18 Türkiye: Yüzde 17. 75 1 0 Yanıtla
  • helal olsun : bizimkiler de ufurukculere gidip dursunlar cinle seytanla ugrassınlar muskalarla iş bitirsinler xD 1 0 Yanıtla
  • Ah canim ulem ahhh: Yazik ulkesi icin surekli kotuleyen surekli asagilayici bakis acisi ne aci keske onlar bizim kilimiz olabilse keske biz islam ahlaki ile yogrulan bir ulkeyiz ama giybet fitne fesatta bir numarayiz dis ulkeye gitmemis insanlarin ulkemi kotulemesi cok aci almanyali kardesim anlatmak istedigimi anlatmis zaten RABBIM islamdan kurandan uzaklastirmasin 0 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

BBC

Advertisement