İnsan Hakları İzleme Örgütü: "Ramazan Tutuklular İçin Bir Fırsat " - Son Dakika
Dünya

İnsan Hakları İzleme Örgütü: "Ramazan Tutuklular İçin Bir Fırsat "

İnsan Hakları İzleme Örgütü kutsal Ramazan ayının Yemen’de yanlışlıkla veya keyfi olarak tutuklanan insanların serbest bırakılması ve mahpuslara iyi davranmak için bir fırsat olduğunu belirtti.

27.05.2017 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü kutsal Ramazan ayının Yemen'de yanlışlıkla veya keyfi olarak tutuklanan insanların serbest bırakılması ve mahpuslara iyi davranmak için bir fırsat olduğunu belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Husi -Salih güçleri, yemen hükumet kuvvetleri ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen güçlerin keyfi olarak tutuklananların salıverilmesi, onlara aileleri ve avukatları ile görüşme fırsatının verilmesi, gözaltına alınanların nerede olduğu hakkında ailelerine bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü çocukların ve sebepsiz yere tutuklananların serbest bırakılması, onlara kötü davrananların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu Temsilcisi Sarah Leah Whitson, Yemen'de savaşan tarafların kanuni yükümlülüklerini yerine getirmeleri, keyfi olarak tutuklananları Ramazan ayı münasebetiyle salıverip Yemen halkı için doğru olanı yapabileceklerini söyledi. Örgüt, ayrıca taraflar gözaltına alınanların yakınlarına ve aile üyelerine onlar hakkında bilgi vermeleri gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Husi -Salih güçleri, Yemen Hükümeti ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen güvenlik güçleri tarafından Aden, Abyan, Hadramawt vilayetlerindeki keyfi tutuklamalar kayıpların belgesini hazırladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, düşman güçlerine bağlı olduğu şüphesiyle çocukların alıkonulduğunu ve kötü şartlarda tutulduğun tespit etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, taraflarca tutuklanan insanların sayısını kesin olarak tespit edemediği, ancak Yemen hükumetinin bu sayının binlerce olduğunu tahmin ettiğini belirtti.

Geçen sene Mayıs ayında hükumet başkanı Abdu Rabu Mansour Hadi ve Husi -Salih güçlerinin Ramazan ayından önce Haziran ayında bütün mahpusların takas edilmesini devam eden barış görüşmelerinin bir parçası olarak kabul etmişti.

Birleşmiş Milletlerin Yemen özel Temsilcisi Ismail Veld Şeyh Ahmed her iki taraftan da mahpusların listesini aldığını söyledi. Yemen hükumetinin elinde bulunan mahpusların sayısının 2 bin 630 kişi, Husi-Salih güçlerinin ise elinde 3 bin760 kişinin bulunduğunu söyledi. Mahalli seviyede bazı bazı mahpus takasının kolay olduğu ancak mahpusların tamamının takasının hiç olmadığı belirtildi. Binlerce insanın halen gözaltına olduğu tahmin ediliyor.

Husi Salih Güçleri

Yemenli İnsan Hakları İzleme grupları Husi ve eski Başkanı Ali Salih taraftarlarının yüzlerce keyfi tutuklama vakasını belgeledi. Husi-Salih destekçileri tarafından 65 keyfi tutuklama vakası ve kayıp vakası tespit edildi. İkisi tutuklu ölümü ve mahpuslara kötü davranma olmak üzere zorla kaybedilen 11 vaka yine İnsan Hakları Gözlemcileri tarafından tespit edildi.

Husi-Salih güçleri muhalefet partisi Islah ile bağı olması sebebiyle Muhammad Qahtan'ı tutladı ve bir başka önde gelen liderini Nisan 2015'de kaybettiler. Salah al-Qaedi ve Abdul-Khaliq Imran gibi gazetecilerin yanında bir çok aktivist herhangi bir suçlama yapılmadan sadece muhalif olmaları sebebiyle gözaltına alındı. - BEYRUT

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya İnsan Hakları İzleme Örgütü: 'Ramazan Tutuklular İçin Bir Fırsat ' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement