İnsanımız Esprilidir, Bizde Sohbet Bitmez" - Son Dakika
Kültür Sanat

İnsanımız Esprilidir, Bizde Sohbet Bitmez"

Mizahçı Hasan Kaçan: "Mizah geçmişimiz olağanüstü eski ve olağüstü etkilidir.

17.04.2014 19:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karikatürist, oyuncu ve film yapımcısı Hasan Kaçan, "Bizim toprağımızın insanı esprilidir, konulara da hep metaforlarla yaklaşır, o yüzden de bizde sohbetler hiç bitmez" dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca Türkiye'nin önemli aydın, sanatçı ve bilim insanlarını genç bilim insanlarıyla buluşturmayı amaçlayan "Kültür Seminerleri" kapsamında, Kaçan, "Kültürel Değerlerin Aktarılmasında Mizah" konusunu anlattı.

Kaçan, işe başladığında, "ben bu derdimi nasıl anlatmalıyım" diye düşündüğünü ve halkın damak zevkine uygunluğun önemli olduğunu anladığını kaydetti.

"Dürbünün tersiyle bakmak" deyimini hatırlatan Kaçan, özellikle sinemanın bir dönem Türk halkından uzaklaştığını dile getirerek, "Söylediğimiz sözlerin, anlattığımız hikayelerin karşımızdaki insanın anlayacağı ve lezzet duyacağı şeyler olması çok önemli. İyi yemek, kötü yemek varsa iyi sohbet, kötü sohbet, lezzetli veya lezzetsiz sohbetler de vardır" diye konuştu.

Zaman zaman "Bizde mizah var mıydı?" sorusuyla karşılaştığını belirten Kaçan, "Mizah geçmişimiz olağanüstü eski ve olağanüstü etkilidir. Karagözler, Hacivatlar, Nasreddin Hocalar, İncili Çavuşlar... Bunlar başka bir yerden mi geldiler? Kaldı ki bizim toprağımızın insanı zaten esprilidir. Konulara da hep metaforla yaklaşır o yüzden de bizde sohbetler hiç bitmez. Kelimesi kelimesine konuşma Türk insanında çok azdır, insanımız daha çok sembollerle metaforlarla konuşmayı seviyor" değerlendirmesinde bulundu.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kaçan'a Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Turan Karataş tarafından hediye verildi.

-Kültür Seminerleri

Türk kültürünün yakından tanınmasına katkı sağlaması amacıyla düzenlenen Kültür Seminerleri kapsamında, "Türkülerin Dünyası",  "Edebiyat Dergiciliği", "Masallar ve Destanlar", "Okumanın Kültürel Boyutu", "Klasik Şiirimiz" konuları anlatıldı.

Öğrenci ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği programın yarınki kapanışında ise Prof. Dr. Müjgan Üçer, "Mutfak Kültürümüz" ve Prof. Dr. Uğur Derman da "Hat Sanatımız" konularıyla yer alacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İnsanımız Esprilidir, Bizde Sohbet Bitmez' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement