İNTERNETTE VE SOSYAL MEDYADA ÖNE ÇIKAN YURT HABERLERİ - Son Dakika
Güncel

İNTERNETTE VE SOSYAL MEDYADA ÖNE ÇIKAN YURT HABERLERİ

İNTERNETTE VE SOSYAL MEDYADA ÖNE ÇIKAN YURT HABERLERİ

Van'daki çığ faciasında can kaybı 39'a yükseldi; 2 kişi aranıyorÇIĞ BÖLGESİNE GİDEN JAK TİMLERİ DHA KAMERALARINDA.

06.02.2020 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'daki çığ faciasında can kaybı 39'a yükseldi; 2 kişi aranıyor

ÇIĞ BÖLGESİNE GİDEN JAK TİMLERİ DHA KAMERALARINDA

VAN- Bahçesaray yolunda önceki gün 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 8 kişinin de yaralı kurtarıldığı çığda 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine de çığın düştüğü bölgede, 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Çığ faciasında can kaybı, 39'a çıkarken, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timinin de katıldığı arama- kurtarma ekipleri, 2 kişiye ulaşmaya çalışıyor.

Van- Bahçesaray yolunun 3 bin rakımlı Karabet geçidi yakınlarında, önceki gün saat 17.00 sıralarında, iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, yol açma çalışmaları için küreme yaparken, çığ düştü. İş makinesi, kısmen yamaçtan kopan kar kütlesinin altında kaldı. Bu sırada yoldan geçen minibüs ise tonlarca kar kütlesinin altında kayboldu. İş makinesi operatörü Karagülle, kendi imkanlarıyla kurtulup, yetkililere haber verdi. Bunun üzerine bölgeye UMKE, AFAD, Karayolları ve jandarma ekipleri sevk edildi. Minibüse saat 21.00 sıralarında ulaşılırken 7 kişi kurtarıldı, 5 kişinin ise cansız bedeni bulundu. Minibüste olduğu tahmin edilen 2 kişiye ise ulaşılamadı. Aramalara gece yarısı ara verildi.

Dün sabah 2 kişi için bölgede arama- kurtarma çalışması, yeniden başlatıldı. AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri, çalışmalarını sürdürürken, saat 12.00 sıralarında, bölgede ikinci çığ faciası yaşandı. Yamaçtan kopan kar kütlesi, çalışma yürüten ekiplerin üzerine düştü. Çığ altında kalan 38 kişi yaşamını yitirdi.

1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI, 2 KİŞİ ARANIYORArama- kurtarma ekipleri, dün gece ara verdiği, karlar altında olduğu belirtilen 3 kişiye ulaşmak için çalışmalarına, bugün saat 08.00 sıralarında yeniden başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 'Koca Yusuf' isimli kargo uçağıyla 70 kişilik JAK ekibi de çalışmalara katılmak üzere bölgeye geldi. İlk çığ olayından 2 kişinin, ikinci olaydan da 1 kişinin arandığı bölgeye, 5 kilometreye kadar güvenlik şeridi çekildi. Çığ düşmesi riskine karşı kimsenin alınmadığı alana, sadece arama- kurtarma ekiplerinin isim ve araç plakaları not edilerek, girişleri sağlandı. Kurtarma çalışmalarında, saat 11.00 sıralarında, 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Çığ faciasında can kaybı, 39'a çıkarken, ekipler de 2 kişiye ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ----------------------------------Arama kurtarma ekibinden genel ve detaylar -JAK timlerinin hazırlıkları -Genel ve detay

GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ

Mücahit YOLCU- Mehmet Mucahit CEYLAN/VAN,

===============================

Giresun- Dereli yolunda korkutan heyelan kamerada

GİRESUN'UN Duroğlu Beldesinde meydana gelen heyelanda, Giresun-Dereli karayolu ulaşıma kapandı. Yol, çalışmanın ardından ulaşıma tekrar açılırken, bir vatandaş da, heyelan anını cep telefonu kameralarıyla kaydetti. Giresun'un iç kesimlerdeki ilçeler ile Sivas ile bağlantısını sağlayan merkeze bağlı Duroğlu Beldesinde sabah saatlerinde heyelan meydana geldi. Yol kenarındaki yamaçtan kopan kaya parçaları ve toprak kütleleri yola savrulurken, Giresun-Dereli karayolu ulaşıma kapandı. Bölgeye gelen karayolu ekipleri, iş makineleri eşliğinde yolda temizleme çalışması başlattı. Yol, çalışmanın ardından ulaşıma tekrar açıldı. Belde sakini bir vatandaş da, heyelan anını cep telefonu kameralarıyla kaydetti. Görüntülerde, yolun üst kısmındaki dik yamaçtan kopan dev kaya kütlerinin, yola düşüp parçalara ayrıldığı görülüyor.

GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİDERELİ (Giresun),

===========================

Serik'te ilginç kaza: 1 yaralı

ANTALYA'nın Serik ilçesindeki toptancı halinde sürücüsünün kontrolünü kaybettiği hafif ticari araç 4 metreden burun üstü çakıldı. Kazada sürücü hafif yaralandı.Kaza, saat 07.30 sıralarında Serik Toptancı Hali'nde meydana geldi. Mahir Anar'ın kullandığı 06 AFD 157 plakalı hafif ticari araç, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu, hal meydanının bittiği noktadan düştü. Yaklaşık 4 metreden burun kısmının üzerine düşerek durabilen aracı görenler yardıma koştu. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri araçtaki Mahir Anar'ı çıkarıp, ambulansla Serik Devlet Hastanesi'ne götürdü. Sürücünün kafasından hafif yaralandığı ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.Görgü tanıkları, aracın bir anda hal meydanından aşağı gittiğini gördüklerini, içerisinde şoförü olduğunu ancak kazanın nasıl meydana geldiğini anlayamadıklarını kaydetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ----------------Kaza yerinden detay görüntülerAracın olay yerinden vinç yardımıyla çıkarılması

HABER- KAMERA: Namık Kemal KILINÇ/SERİK,

===================================

Direksiyon başında cep telefonu kullanan otobüs şoförüne tepki

SAMSUN'a gittiği öne sürülen şehirlerarası bir yolcu otobüsünde, şoförün direksiyonda uzun süre cep telefonu ile yazışması ve yanındaki muavinin cep telefonuyla görüşmesi, otobüste bulunan bir yolcu tarafından görüntülendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler tepki çekerken, polis ekipleri de sürücünün kimliğini tespit etmek için çalışma başlattı. Samsun'a gitmekte olan ve içerisinde çok sayıda yolcunun bulunduğu şehirlerarası otobüsü kullanan şoförün, direksiyon başında kulağında kulaklıkla cep telefonu ile sürekli yazışması, otobüsteki bir yolcu tarafından görüntülendi. Otobüsün ön koltuklarında oturanların fark ettiği ve 'kazaya davetiye çıkaran' görüntüde, muavinin de cep telefonuyla konuşması da yolcu tarafından cep telefonu kamerasınca kaydedildi. Görüntülerde kural ihlali yapan şoförün uzun süre, bir eliyle direksiyonu tuttuğu, diğer eliyle ise telefonda yazıştığı görüldü.Sosyal medyada paylaşılan görüntüler tepki çekerken, harekete geçen polis ekipleri de otobüs firması ve sürücünün kimliğini tespit etmek için çalışma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ-----------------Otobüsteki görüntü

HABER- KAMERA: SAMSUN

===============================

Terör şehidine bayrak ayıbı, bulundu yerine dikildi

AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde 15 yıl önce terör örgütü PKK'nın bombalı saldırısında ölen Deniz Tutum'un (21) mezarı başındaki Türk bayrağı, direğiyle birlikte söküldü. Sökülen bayrak ve direği, mezarlığa 200 mesafedeki bir kavşakta bulundu. Bayrak yenilenerek direğiyle birlikte eski yerine konuldu. Deniz Tutum'un babası Şahin Tutum, duruma anlam veremediğini belirterek, sorumlu kimse yakalanmasını istedi.Terör örgütü PKK'nın 16 Temmuz 2005'te Kuşadası'ndaki bir minibüse düzenlediği bombalı saldırıda, Deniz Tutum yaşamını yitirdi. Sivil şehit Deniz Tutum'un Adalızade Mezarlığı'naki kabrini ise geçen cuma günü, babası Şahin Tutum ziyaret etti. Şahin Tutum, kızının baş ucundaki Türk bayrağı ve direğinin yerinde olmadığını gördü. Baba Tutum, durumu önce mezarlık amirliği yetkililerine, ardından polise bildirdi. Tutum'dan gelen şikayet üzerine harekete geçen Kuşadası Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü'ne bağlı Mezarlık Amirliği görevlileri, yaptıkları araştırma sonrasında, bayrak ve direğini Sabri Mumcu Caddesi üzerindeki bir kavşakta buldu. Bayrak ve direk yenilendikten sonra Deniz Tutum'un mezarının başına tekrar dikildi."KİM YAPTIYSA BULUNSUN"Kızının mezarının başındaki direğin sökülerek Türk bayrağıyla alınmasına anlam veremediğini belirten baba Şahin Tutum, DHA'ya telefonla yaptığı açıklamada başta belediye yetkilileri olmak üzere kendisiyle ilgilenenlere teşekkür ederek, "Kuşadası emniyetinden tek bir isteğim var. O da suçluların bir an önce yakalanması. Yaşadığımız bu üzücü olaydan sonra bizimle yakından ilgilenen Kuşadası Belediyesi yetkililerine ve Meclis Üyesi Özgün Limoncu'ya çok teşekkür ediyorum" dedi.Kuşadası Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü'ne bağlı Mezarlık Amirliği Müdürü Gökhan Sövüt ise acılı babanın üzüntüsünü giderdikleri için mutlu olduklarını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ-Mezarlıktan genel ve detay görüntüler-Mezarlık Müdürü Gökhan Sövüt ile röp.

Haber- Kamera;: Eşber OKAYER/ KUŞADASI (Aydın),

======================

Denizli'de fırtına etkili oldu,çatılar uçtu o anlar kamerada

DENİZLİ'de şiddetli rüzgar nedeniyle kırılan pencere camı, 2 kişiyi yaraladı. Ayrıca 2 ayrı camide rüzgar nedeniyle hazar oluştu. Bugün öğle saatlerinde etkili olan şiddetli rüzgar, Denizli'de yaşamı olumsuz etkiledi. Saatteki hızı 50 kilometreyi aşan rüzgar nedeniyle bazı evlerin çatıları uçtu. İşyerlerinin tenteleri ise hasar gördü. Vatandaşlar cadde ve sokaklarda ilerlemekte güçlük çekti. Rüzgar nedeniyle devrilen bazı ağaçlar, park halindeki otomobillere zarar verdi. Teleferik, rüzgar sebebiyle ulaşıma kapatıldı. Olumsuzluklara karşı polis, itfaiye ve sağlık ekipleri teyakkuza geçti. CAMİNİN KUBBESİ YIKILDI Merkezefendi ilçesi Sırakapılar Mahallesi'ndeki Esma Hatun Camii, hasar gördü. Kubbe, şiddetli rüzgara dayanamayarak caminin üzerine devrildi. O anlar çevredeki vatandaşların cep telefonu kamerasınca görüntülendi. Caminin üzerindeki kubbe, itfaiye ekipleri tarafından alındı. Kubbenin vatandaşların üzerine düşmemesi ise olası faciayı önledi. Öte yandan Tavas ilçesi Kızılca Mahallesi'ndeki mahalle camisinin kubbesi de rüzgar nedeniyle yıkıldı. ÜZERİNE CAM PARÇASI DÜŞEN 2 KİŞİ YARALANDI Gazi Mustafa Kemal Bulvarında bulunan 5 katlı bir iş hanından rüzgar nedeniyle düşen cam parçası Abdullah Kavak'a (27) isabet etti. İhbar üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi. Başından yaralanan Kavak, ambulansla Denizli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Altıntop Mahallesi'nde Kenan Ömer (60) isimli vatandaş da düşen çam parçası nedeniyle yaralandı. Ellerinden yaralanan Ömer, ambulansla Denizli Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.  Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'ndaki 7 katlı bir iş merkezinin çatısında bulunan dev tabela rüzgarın etkisiyle yerinden söküldü. Caddeye uçma tehlikesi üzerine itfaiye ve polis ekipleri önlem aldı. İtfaiyeciler daha sonra çatıya çıkarak tabelayı yerine sabitledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ----------------Cami kubbesinin devrilmesiCamiden detay görüntülerEkiplerin  çalışmasından görüntüÜzerine cam parçası düşen kişinin ambulansa bindirilmesiOlay yerinden görüntüÜzerine ağaç devrilen otomobilden görüntülerPalmiye ağaçlarından görüntüÇatılardan detaylar Vatandaşlardan detaylarİtfaiye ekiplerinden detaylar

Haber-Kamera: Deniz TOKAT/ DENİZLİ,

======================

Kayseri'de şiddetli rüzgar caminin çatısını uçurdu

KAYSERİ'de, şiddetli rüzgar nedeniyle bir cami ile bazı evlerin çatıları uçtu. Park halindeki araçlar uçan çatılar nedeniyle hasar gördü.Kayseri'de şiddetli rüzgar hayatı olumsuz yönde etkiledi. Şiddetli rüzgar nedeniyle Uğurevler Camisi'nin çatısı uçtu. Rüzgar nedeniyle ayrıca, bazı evlerin de çatıları uçtu. Çatılardan düşen malzemeler nedeniyle park halindeki bazı otomobiller zarar gördü. Çok sayıda otomobil kullanılamaz hale gelirken, Yol kenarlarında bulunan bilboard ve ağaçlar da yıkıldı. Yine, rüzgar nedeniyle bazı bölgelerde zaman zaman elektrik kesintileri yaşandı.Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, saatteki hızı 60 kilometreyi bulan rüzgarın yarın akşama kadar süreceği öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ--------------------------------Çatısı uçan camiden görüntü-Zarar gören araçlardan görüntü-Genel detayHaber-KameraOlcay DÜZGÜN  KAYSERİ,

====================================

Türkiye'de ilk; kadın reisler için barınak ORDU'nun Perşembe ilçesinde yıllardır eşleriyle birlikte açıldıkları Karadeniz'de tekne ile balık avlayıp, balıkçılık yapan kadınlar için düzenlenecek projeyle özel barınak yapılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, kadın balıkçılar için özel yapılacak marina tarzı balıkçı barınağının, Türkiye'de tek olacağını belirterek, "Proje çalışması başlattık. Bu barınakta kadın reislerimizin emekleri var. Zor şartlar altında denize çıkıyorlar, balık tutuyorlar. Kadın reislerimiz dünyada sayılı durumdalar. Onlara çağdaş, konforlu ve modern bir ortam hazırlamak istiyoruz" dedi.

Perşembe ilçesine bağlı Büyükağız Mahallesi kıyısında, yıllardır eşleriyle birlikte tekne ve kayıklarla açıldıkları denizde balıkçılık yapan kadınlar, ekmeklerini deniz ürünleri avlayarak kazanıyor. Karadeniz'in hırçın dalgalarına meydan okuyan kadın reisler, hem teknenin kaptanlığını yapıyor, hem de avcılık yaparak ağları onarıyor. Zor şartlara rağmen evlerinin kadını, teknelerinin de reisliğini yürüterek ereklere taş çıkartan kadın balıkçılar, çalışma azimleriyle de çevresinden övgü topluyor. Karadeniz'in hırçın dalgalarına meydan okuyarak ağlarını salan kadın balıkçılar için Ordu Büyükşehir Belediyesi de harekete geçip, kadınlara özel, Türkiye'nin ilk kadın balıkçı barınağının yapılması için kolları sıvadı. Büyükşehir belediyesince proje çalışmalarına başlanan alana, kadınlar için marina tarzı balıkçı barınağı inşa edilecek.

KADINLARA KONFORLU VE MODERN BİR ORTAMBüyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, kadın reisler için yeni bir proje üzerinde çalışma yaptıklarını, bölgeye marina tarzı balıkçı barınağının inşa edileceğini söyledi. Projenin Türkiye'de tek olacağını belirten Başkan Güler, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı iken Büyükağız'da bulunan mendireğin temelini attırmıştık. Burada mendirek inşa edilmesiyle 3 köyün 60 yıllık hayalini gerçekleştirmiştik. Şimdi ise bu barınağı yeniden düzenleyeceğiz. Marina tarzı düzenlemeyle burayı hem su ürünleri hem de eko-turizm amaçlı bir hale getireceğiz. Okçulu, Büyükağız, Kovanlı balıkçı barınağı benim yıllardır üzerinde çalıştığım bir projeydi. Hem bakanlığım döneminde hem de bakanlık sonrasında buradaki çalışmaları hep yakından takip ederek önünü açtık. Bu barınakta kadın reislerimizin emekleri var. Zor şartlar altında denize çıkıyorlar, balık tutuyorlar. Soğukla dalgayla mücadele ediyorlar. Kadın reislerimiz dünyada sayılı durumdalar. Onlara çağdaş, konforlu ve modern bir ortam hazırlamak istiyoruz" diye konuştu.

'EŞLERİMİZ BİZLERE YARDIMCI OLUYOR'Kovanlı- Okçulu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Murat Yar da, Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'e teşekkür ederek, "Kooperatifimiz 20 yıl önce kuruldu, halen aktif. 1970'lerden itibaren buradaki barınak ihtiyacımızı dile getirip, yetkililerden sürekli istedik. Başkanımız Hilmi beyin başkanlığı öncesindeki destekleriyle barınak mevcut haliyle yapıldı. Kooperatifte 71 üyemiz var. 25 teknemiz faal olarak çalışıyor. Son 20 yıldır eşlerimiz, kadınlarımız bizlere yardımcı oluyorlar. Teknolojinin gelişmesi ve hayat şartları denizde aşırı avlanma denizi bitirdi. Geçinemez hale geldik, sıkıntıya girdik. Eşlerimizle mecburen çalışmaya başladık. Eşlerimiz burada çalışma koşulları kötü, ısınma yerleri yok, barınak yok. Hilmi bey şimdi bir projeyle burada kadınlar adına kulübeler yapacak. Kadın balıkçılarımız denize açılacaklar,  burada ağlarını onaracaklar, balık pişirip satabilecekler" dedi.

'EKMEĞİMİZİ ÇIKARIYORUZ'10 yıldır eşiyle balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Ayşe Yar, "Barınakta yerimiz olmadığı için çalışırken zorlanıyoruz. Kendimize ait yerimiz, içinde sobalarımız olsa daha rahat ederiz. Bu iş kadınlara göre değil ama mecburen çalışıyoruz. Belediyemizin güzel bir projesi var. Bu gerçekleşirse daha güzel olacak, o zaman burada daha çok çalışıp denize rahat açılabileceğiz. Sonuçta ekmeğimizi, yağmurda, soğukta buradan çıkarıyoruz" diye konuştu.

'MECBUREN ÇALIŞIYORUZ'Havagül Arslan ise 20 yıldır eşiyle birlikte balıkçılık yaptığını anlatarak "Çalışması çok zor oluyor, kışın daha zor oluyor, havalar soğuk. Eşimle beraber çalışıyorum. Ev işlerini de ben yaptığım için daha çok zor oluyor. Eşim tekneyle denize açılıyor barınağa geliyor, orada çalışıyoruz. Kayık gelince onarma işlerimizde oluyor dışarıda ıslanıyoruz. Orada bir yerimiz olursa daha iyi olur. Ağları evimin yanında onarıyorum. Zorlukları var ama alıştık mecburen çalışıyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -------------------------------Kadın balıkçılardan görüntü-Balıkçı teknesinde çalışan kadınlardan görüntü-Ağ onaran kadın balıkçıdan görüntü-Hilmi Güler'in kadın balıkçıları barınakta ziyaretinden görüntü-Hilmi Güler'in açıklamaları-Kooperatif başkanı Murat Yar ile röportaj-Balıkçı Ayşe Yar ile röportaj-Balıkçı Havagül Arslan ile röportaj-Barınaktan görüntü (drone)

Haber-Kamera: Nedim KOVAN-ORDU .

=============================

Rize'de mucit fikirler, 8 bin liralık ödül için yarışıyor

RİZE'nin ekonomik, sosyal, tarımsal, kültürel, turizm gibi farklı alanlardaki zenginliklerine katkı sunmak, sorunlarına ise çözüm üretmek için düzenlenen 'Rize İçin Bir Fikrim Var' proje yarışmasına müracaatlar sürüyor. Yarışma sonunda birinci olan projeye 8 bin lira ödül verilecek. Başvurular sonucunda çok yararlı fikirlerin ortaya çıkacağını belirten Rize Valisi Kemal Çeber, 'Bazen gülümsetecek, bazen Rize'nin zekasını, hazır cevaplılığını, pratik zekasını yansıtacak, bazen de hayal gücünün ne kadar geniş olduğunu gösterecek projeler geleceğinden ben eminim" dedi.

Kentte ekonomik, sosyal, tarımsal, kültürel, turizm gibi farklı alanlardaki zenginliklerine katkı sunmak, sorunlarına ise çözüm üretmek için düzenlenen 'Rize İçin Bir Fikrim Var' proje yarışmasına müracaatlar sürüyor. Rize için ortaya konulacak fikirlerin yarışacağı yarışmada başarılı olanlar, para ödülünün sahibi olacak. Son başvuru tarihi 15 Şubat 2020 olan yarışmada, birinciye 8 bin, ikinciye 5 bin, üçüncüye de 3 bin TL ödül verilecek. 2 Mart'ta sonuçların açıklanacağı etkinlikte, fikirlerin hayata geçirilmesi için de katılımcılara destek de sağlanacak. Sonuçları merakla beklenen yarışmada; ortaya çıkacak fikirler, kentte ilgili kurumlarca hazırlanacak projelerin de ilham kaynağı olacak.

'RİZE İÇİN FİKİRLERİNİ ALMIŞ OLACAĞIZ'Rize Valisi Kemal Çeber, dereceye giren projeler üzerinde mutlaka çalışacaklarını belirterek, "Rizeli hemşehrilerimiz memleketlerini çok seviyor. Memleketini sürekli düşünüyor, bir şeyler yapmak istiyor. Her gittiğimiz yerde, özellikle Rize dışındaki seyahatlerimizde hemşehrilerimizle sohbetlerde Rize ile ilgili sürekli bir kaygıları, dertlenmeleri olduğunu ve birçok şeyin yapılmasını istediğini arzu ettiklerini görüyoruz. Biz de bunları 'toparlayalım' dedik ve hemşehrilerimiz arasında böyle bir çalışma yapmaya karar verdik. Rize için bir fikrim var adı altında bir site oluşturduk. Burası aracılığıyla insanlar Rize'yle ilgili fikirlerini, önerilerini yazacaklar. Herhangi bir kısıtlama yok, sanayi olur, turizm, ulaşım olur, her konuda fikirlerini, yapılmasını istedikleri önerilerini bize ulaştıracaklar. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 3'e girenlere ödüllerde verilecek, ama onun dışında da oraya fikir olarak önerilen her şey tarafımızdan görülecek, ilgili birimler tarafından değerlendirilecek ve tüm hemşehrilerimizin bu yöntemle Rize için fikirlerini almış olacağız. Dereceye giren projeler üzerinde mutlaka çalışacağız. Fikrini sunan aynı zamanda bir şeyler de yapmak istiyor ise ona da sonuna kadar destek olacağız" dedi.

'İLGİNÇ PROJELER GELECEĞİNDEN EMİNİM'Karadeniz insanının çok zeki olduğunu belirten Vali Çeber, "Buranın coğrafyası, fiziki şartları insanlara birçok sorunu kendisini çözme zorunluluğu getirir. İlginç çözüm yöntemleri de icatları da sık sık haberlere konu olur. Rize insanı çok zeki ve özellikle pratik zekasını çok iyi kullanabiliyor. Bazen 'vay be bunu da duydum' dedirtecek çok enteresan fikirler geliyor. Bizleri bazen gülümsetecek Rizelinin zekasını, hazır cevaplılığını, pratik zekasını yansıtacak, bazen de hayal gücünün ne kadar geniş olduğunu gösterecek projeler geleceğinden ben eminim" diye konuştu.

'FİKİR YARIŞMASI İLGİ GÖRECEKTİR'Fikir yarışmasının ilgi göreceğini kaydeden kent sakinleri de, güzel projelerin ortaya çıkacağını vurguladı. Yasemin Özçelik, "Rizelilerin her sorun için mutlaka bir çözüm fikri vardır. ve o çözüme en hızlı şekilde ulaşmak için çaba sarf ederler, sonuca ulaşana kadar gözlerine uyku girmez" derken Mehmet Albayrak ise "Karadenizliler çok pratiktir, sorunu tespit eder ve çözümü en kısa yoldan bulur, çözümsüz bir sorun bırakmaz, bu yarışmada da ilginç sorunlara ilginç çözümler gelecektir" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü: -------------Rize'den drone detay-Rize sokaklarından detaylar-Vali Kemal Çeber röportajı-Vatandaş röportajları-Muhabir (Arzu ERBAŞ) anonsu

HABER-KAMERA: ARZU ERBAŞ/RİZE-DHA

===============================

Akvaryum dalgıçları, köpek balıklarını elle besliyor

ESKİŞEHİR'de 120 türden yaklaşık bin 200 deniz canlısının yaşadığı sualtı dünyası akvaryumunda görevli 2 dalgıç, köpek balıkları, vatozlar ve sürü balıklarını elleriyle besliyor. Denize kıyısı olmayan 'bozkır' kentinde yıllık 700 binin üzerinde ziyaretçisi olan akvaryumun dalgıçları sualtının farklı bir dünya olduğunu ifade ederek, "Çalışırken, aynı zamanda dinleniyoruz. Çeşitli balıkların da etrafımızda olması bizi rahatlatıyor" dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nce 2014 yılında açılan ETİ Sualtı Dünyası, Kuzey Ege, Atlas Okyanusu, Kızıldeniz, Güney Amerika gölleri ve Amazon Nehri'nden getirilen 120 türden yaklaşık bin 200 deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Yıllık yaklaşık 700 binin üzerinde ziyaretçisi olan akvaryum, 19 metre su tünelinin yanı sıra 3,5 metre derinliğe ve 1 milyon litre su hacmine sahip. Akvaryumdaki köpek balıkları, vatozlar, mercan, sarpa, çipura ve mırmır gibi deniz canlıları, profesyonel dalgıçlar Mehmet Ali Uçar ve Özgür Altınışık tarafından elle besleniyor.

ETİ Sualtı Dünyası'nda görevli su ürünleri mühendisi Deniz Avcı, nesli tükenme tehlikesinde olan orfozun da aralarında bulunduğu bin 200 kadar deniz canlısının akvaryumda yer aldığını söyledi. Akvaryumun yıllık 700 binin üzerinde ziyaretçi tarafından gezildiğini kaydeden Avcı, "Akvaryumumuzda şu an da 120 türden bin 200'e yakın deniz canlısı yer alıyor. Bunların arasında köpek balıkları Kızıldeniz'de yaşayan canlılar, ahtapot, nesli tükenme tehlikesinde olan orfoz, tatlı su köpek balıkları, bitkilerimiz bulunuyor. Son 1 yıl içerisinde yaklaşık 700 bin kişi tarafından akvaryum ziyaret edildi. Özellikle tatillerinde ve yaz aylarında çok daha fazla ziyaretçi sayımız artıyor. Eskişehir'e gelenler mutlaka tarihi Odunpazarı evlerini ve Sazova parkını ziyaret eder ama burayı görmeden de gitmiyor. Eskişehir gibi bir kentte hayvanat bahçesi ve akvaryum olması insanlara ilgi çekici geliyorö dedi.

'BALIKLARI ELLE BESLİYORLAR'Akvaryum dalgıçlarından Özgür Altınışık, sualtının farklı bir dünya olduğunu ve balıkları elle beslemenin kendilerini rahatlattığını söyledi. Daha önce Marmara ve Ege Denizi'nde dalışlar yaptıklarını ancak akvaryumda çalışmanın daha keyifli olduğunu ifade eden Altınışık, "Sualtı dünyası akvaryumunda dalgıç olarak görev yapıyorum. Burada yemleme ve akvaryum bakımlarını yapıyoruz. Buradan önce de Marmara ve Ege'de de dalış yapıyorduk ama akvaryumda olduğu kadar canlılara yakın olamıyorduk. Burada şimdi piranadan köpek balığına, orfoza kadar birçok çeşit balık var. Hepsiyle yakın ilişkiler kuruyoruz. Sualtı farklı bir dünya çalışırken dinleniyoruz da aynı zamanda. Çeşitli balıkların da etrafımızda olması bizi rahatlatıyorö dedi.

'SAĞLIK DURUMLARINI BİLE TAKİP EDİYORUZ'Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) CMAS 3 yıldız dalgıçlardan Mehmet Ali Uçar ise balıkları elle beslemenin dışında 'bebek' gibi takip ettiklerini belirterek, "Akvaryum içerisindeki canlıları besliyoruz. Haftada 4 gün akvaryumdaki balıkların beslemelerini yapıyoruz. Mühendislerimiz akvaryum balıklarının biyokütlelerine göre hazırlık yapıyoruz. Akvaryumda balık beslemek heyecanlı, bir bebek gibi dikkat ediyoruz. Yemeyen canlılar olduğunda onları mühendislere bilgi verip sağlık durumlarını da takip ediyoruz. İnsanlar biz besleme yaparken izliyorlar, güzel bir ilgiö diye konuştu. Kocaeli'den kenti gezmek için eşi ve çocuğuyla gelen Pınar Topçu, Eskişehir'i çok beğendiklerini ifade ederek, "Akvaryuma İstanbul'da da gitmiştik, ancak burası farkındalıklı, daha sıra dışı. Gezerken çok keyif aldık, emeğe geçenlere teşekkür ederiz. Oğlumuz akvaryumu çok güzel buldu. Suyun altındaki balıkları inceledi, gezimiz çok iyi geçtiö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: --------------------------------Sualtı dünyası girişi-Giriş yapanlar-Akvaryumdaki balıklar-Vatozları izleyenler-Akvaryumdaki köpekbalıkları-Akvaryum tüneli ve ziyaretçiler-Ziyaretçilerle röp.-Dalgıçların hazırlanması-Akvaryuma girişleri-Dalgıç Özgür Altınışık ile röp.-Akvaryumdan detaylar-Dalgıç Mehmet Ali Uçar ile röp.-Akvaryumda dalgıçların balıkları beslemesi-Akvaryum ve dalgıçlar-Onları izleyenler-Tüneldeki kalabalık-Besleme detayları-Deniz Avcı ile röp.-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Hakan TÜRKTAN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR, .

=====================================

Amasya'da 1800 yıllık elmalı mozaik, görücüye çıkıyor

DÜNYACA ünlü misket elmasının yetiştirildiği Amasya'da 6 yıl önce yapılan kazıda bulunan Roma dönemine ait yaklaşık bin 800 yıllık 'elmalı mozaiğin' Amasya Arkeoloji Müzesinde sergilenmesi için çalışmalarda sona yaklaşıldı.2014 yılında İl merkezine bağlı Yavru köyü yakınlarında kaçak kazı yapılan alanda kurtarma kazısında yaklaşık bin 800 yıllık tapınak ile ortasında 1,5 metrekare çapında elma ağacı figürlü 20 metrekare genişliğindeki mozaiğin bulunması şehirde heyecan oluşturmuştu.'ÇALIŞMALAR 6 AYDIR DEVAM EDİYOR'Amasya Arkeoloji Müzesindeki mozaiğin sergilenmesi ile ilgili çalışmaları yerinde inceleyen Amasya Valisi Dr. Osman Varol, "Şu anda Amasya Arkeoloji Müzemizde ilimiz için çok önemli bir değer olduğunu düşündüğümüz elmalı mozaik olarak adlandırdığımız 2014 yılında bulunan ancak bugüne kadar sergilenmesi mümkün olmayan mozaiğimizin sergileneceği alanda sizlerle birlikteyiz. Bu mozaiğimiz bulunduktan sonra burada müzemizde depoda muhafaza altına alınmıştı. Fakat geçtiğimiz yıl içerisinde başlattığımız çalışmalarla ve yaklaşık 6 ayı aşkın bir süredir de fiilen başlayan çalışmalarla birlikte bu mozaiğimiz ve onun çevresinde bulunan mozaikler restorasyon ve onarım sürecinden geçiyor. Bu zahmetli bir iş, çok boyutlu bir mesele, farklı zamanlarda farklı çalışmalar yapıp, daha sonrasında çalışma yaptığınız parçaları dinlendirmeniz gerekiyor. Ancak işin son aşamasına geldik. Müzemizin içerisinde bir fiziksel değişiklik gerçekleştirdik. Bu fiziksel değişikliğimizle bunun sergilenebileceği bir havuz ortamı yarattık. Ekip hala çalışmaya devam ediyorö dedi.ZİYARETÇİLERİN BU ESERE BÜYÜK İLGİ GÖSTERECEKLERİ KANAATİNDEYİZEksik parçaların restorasyon sürecinin tamamlandıktan sonra Amasya Müzesinde ziyaretçilerin beğenisine sunulacağını belirten Vali Varol, "Amasya'mız birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir, bu medeniyetler içinde dünya çapında önemli olan Roma medeniyetini bulunuyor. Yaklaşık 1700 - 1800 yıllık bir mozaikten bahsediyoruz. Bu mozaiğin üzerinde bir elma ağacı olması bugünkü kuşakların hatırlayabildiği kadar geçmişte meşhur elmasıyla bilinen bir şehri anlattığını ortaya koyuyor. Meşhur misket elmasıyla özdeşleşmiş ve bunun sonunda coğrafi işaretini ve patentini almış bir şehir olarak ilimizde 1700-1800 yıl öncesinde elmanın önemli bir ağaç olduğunu, önemli bir ürün olduğunu, gösteren bir kanıt diye düşünüyoruz. Buradaki çalışmalar sonucunda sergilenmeye başlandığında ziyaretçilerin bu esere büyük ilgi gösterecekleri kanaatindeyiz. Özellikle bizim turistik hareketimizin çok arttığı 4'üncü aydan itibaren tamamen buradaki işlemlerin biteceğini umuyoruzö diye konuştu.Titizlikle uzmanlar tarafından birleştirilen elmalı mozaik eseri, Amasya Arkeoloji Müzesinde sergileneceği günü bekliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ-----------------Müze dışından genel detay- Elmalı mozaik çalışmaları detay-Vali Varol'un incelemesi detay-Elma mozaikleri yakın detay-Açıklama-Diğer detay

Haber: Sinan HARMANCI/AMASYA,

==================================

Ferdi Tayfur'un ses ikizi; çoban Bayram ANTALYA'da, sesinin Ferdi Tayfur'a benzemesi nedeniyle çevresinde 'Ferdi' olarak tanınan çoban Bayram Ünzül (49), keçilerini sanatçının parçalarıyla otlatıyor. Ünzül, Tayfur ile tanışmak ve ses yarışmasına katılması için kendisine şans verilmesini istediğini söyledi.

Korkuteli ilçesinde oturan 3 kız çocuk babası Bayram Ünzül, gençlik yıllarında hayranı olduğu arabesk sanatçısı Ferdi Tayfur'u dinleyip şarkılarını ezberledi. Zaman zaman Tayfur'un sesini taklit eden Ünzül, askere gittiğinde de Ferdi Tayfur'un şarkılarını söylemeye devam etti. Askerdeki arkadaşlarının, sesinin Ferdi Tayfur'a benzediğini söylemesi üzerine Ünzül, Tayfur gibi şarkı söylemeye başladı.

Vatani görevini tamamlayıp Korkuteli'ne dönen Bayram Ünzül, bu özelliğini pazarlayarak düğünlerde ve eğlenceli toplantılarda şarkılar söyleyip bir süre geçimini sağladı. Yaklaşık 15 yıldır ilçede kendisine çoğu zaman 'Ferdi' diye seslenildiğini ifade eden Bayram Ünzül, maddi imkansızlıklar nedeniyle sesini duyuramadığını anlattı. Zaman zaman sosyal medya hesaplarından video paylaşarak sesiyle ilgili geri dönüşler aldığını aktaran Ünzül, şimdilerde çobanlık yaparak geçimini sağlıyor. Her sabah keçileri otlatmak için dağa çıkaran Ünzül, keçileri otlarken Ferdi Tayfur'un bilindik parçalarını seslendiriyor.

'SES YARIŞMALARINA KATILAMADIM'Bayram Ünzül'ün en sevdiği Ferdi Tayfur şarkısı ise 'Çeşme'. Televizyon kanallarında düzenlenen ses yarışmalarına katılmak istediğini, birkaç kez girişimde bulunduğunu anlatan Ünzül, "Maddi imkansızlar nedeniyle gidemedim. Katılım için para talep ettiler. Karşılayamadım katılım miktarını. Ferdi Tayfur'u çok seviyorum. Sesimin benzediğini de söylüyorlar. Keçilerimi otlatırken genelde seslendiriyorum. Arkadaşlarım düğünlere çağırıyor. Zaman zaman 'Ferdi geliyor' diye takılır arkadaşlarım" dedi.

'SENİN ADIN BAYRAM MI, FERDİ Mİ?'Askerde yaşadığı bir anısını da anlatan Ünzül, "Askerde arkadaşlarım bana hep 'Ferdi' derdi. Bir gün komutan çağırdı 'Senin adın Bayram mı, Ferdi mi ?' dedi. Ben de 'Bayram' olduğunu söyledim. Neden Ferdi denildiğini anlattım. Sonra hep gazinoda türkü söyleyerek geçirdim zamanlarımı. Çok rahattım askerde" diye konuştu.Bayram Ünzül, Ferdi Tayfur ile tanışmak ve ses yarışmasına katılması için kendisine şans verilmesini istediğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: --------------Dağda koyun otlatırken görüntüAhırda hayvanları yemlerken görüntüEvinin önünde röportajDHA Muhabiri Alparslan Çınar'ın anonsuDetaylar

HABER: Alparslan ÇINAR- KAMERA: Emrah GÜL/ANTALYA,

=============================

Ustasından triger kayışıyla dayak yedi, 'İnsanlara olan inancım kalmadı' dedi KONYA'da, oto tamir ustası Fatih S. (33) tarafından iş yerindeki malzemeyi kırdığı gerekçesiyle triger kayışıyla dövülen M.A. (16), olay nedeniyle psikolojik tedavi görüyor. Fatih S.'nin ilk mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına halen inanamadığını söyleyen M.A., "İşkence gören benim ancak o tahliye oldu. Dışarıda olmaması lazım. Oraya başka bir çırak girerse ona da aynısını yapacağından korkuyorum. Psikolojik tedavi devam ediyor. Benim insanlara güvenim ve inancım kalmadı" dedi.

Açık öğretim lisesi öğrencisi M.A., bir yakınlarının tavsiyesi üzerine geçen yıl Temmuz ayında Karatay Motorlu Sanayi Sitesi'nde oto tamir ustası Fatih S.'nin iş yerinde çırak olarak işe başladı. M.A., 7 Temmuz günü iddiaya göre tamir aletlerinden birini yere düşürdü. Fatih S. de 'Malzemeleri düşürüp konsantrasyonumu bozuyorsun, beni sinir ediyorsun' diyerek, triger kayışıyla M.A.'yı dövdü. Aldığı darbeler ile bacakları ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan M.A., iş çıkışı kuzeninin yardımıyla eve gitti. Durumu fark eden aile Özalkent Polis Merkezi'ne giderek, şikayetçi oldu. Fatih S. gözaltına alındı. Suçlamaları kabul etmeyerek, çırağın kendisine iftira attığını ileri süren Fatih S., Cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı.

İTİRAZ ÜZERİNE TUTUKLANDIAilenin avukatı, Cumhuriyet Başsavcılığı'na Fatih S.'nin serbest bırakılmasına, şiddet nedeniyle M.A.'nın psikolojisinin bozulduğu gerekçesiyle itirazda bulundu. M.A.'nın yapılan sağlık kontrolünde bacakları ve boynunda ciddi derecede doku zedelenmesi meydana geldiği saptandı. Ayrıca savcılık kararıyla M.A., psikiyatri heyetiyle görüştürüldü. M.A., heyete Fatih S.'nin triger kayışıyla 30 veya 40 defa vücuduna vurduğunu söyledi. Ayrıca gözünü kapattığında ustasını karşısında gördüğünü, uyku problemi yaşadığını, uyuduğunda da rüyasında 'Usta vurma' diyerek ağladığını ifade etti. Bunun üzerine M.A., psikolojik tedaviye alındı.

Fatih S. de savcılık kararıyla geçen eylül ayında yeniden gözaltına alınıp, çıkarıldığı 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'çocuğa karşı eziyet' suçundan tutuklandı.

'İKİ TOKAT ATTIM'Konya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında 'çocuğa karşı eziyet ve kasten yaralama' suçundan 19.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Fatih S., geçen kasım ayında görülen ilk duruşmada suçlamaları kabul etmedi. M.A.'ya sadece iki tokat attığını ileri süren Fatih S., "Suçlamaları kabul etmiyorum. Ben motor ustasıyım. Mağdur benim. Yanımda çırak olarak çalışıyordu. Olay öncesi sürekli malzemelerimizi kırıyordu. Bu nedenle kendisini uyardık. Ertesi gün babası iş yerine geldi. 'Çocuğu biraz daha idare edin' dedi. Bir sonraki gün az kalsın forkliftten araç düşürecekti. Bu nedenle daha önce de malzemeleri kırdığı için bacaklarına iki tokat attım. Bunun dışında bir eylemim olmamıştır. Kendisini trigier kayışıyla dövmedim. Şikayetten vazgeçme olursa kabul ederim. Öncelikle beraatımı istiyorum" dedi.

TAHLİYE EDİLDİFatih S., ifadesinin ardından 'üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti ile tutuklu kaldığı süre ve delillerin büyük ölçüde toplanmış olması, karartılma ihtimali bulunmaması' gerekçeleriyle tahliye edildi.

'PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRMEYE DEVAM EDİYORUM'Psikolojik tedavisinin halen sürdüğünü belirten M.A., bacaklarında kalıcı izler olduğunu söyledi. M.A. şöyle konuştu: "Malzeme kırdım diye beni babasının yanında dövdü. Ertesi gün babamı, dükkana çağırdı. Babam da 'Madem sana zarar veriyor o zaman işten ayrılsın' dedi. Ancak ayrılmama izin vermedi. 'Çalışsın yapar' dedi. O gün akşam da "Sen benim dükkanıma zarar veriyorsunö diye beni triger kayışıyla dövdü. Bacaklarımda kalıcı izler kaldı. 2-3 ay üzerine basamadım. Psikolojik tedavi görmeye devam ediyorum. Doktor biraz daha iyiye doğru gittiğimi söylüyor; ama atlattığım bir şey yok. Ben bu kadar mağdurken, onun tahliye olması beni üzüyor. Mahkemede kararı duyunca zaten sinir krizi geçirdim. Ben mağdurken, dayak yiyen ben olmama rağmen mahkeme onu tahliye etti. Tahliye edilmemesi gerekirdi. Çünkü ben kimseye en ufak bir şey yapmadım. Mağdur olan benim. Hem dayak yiyerek mağdur oldum, hem de mahkemede mağdur oldum. Böyle bir karar çıkacağını beklemiyordum. Sanığın cezasını çekmesini istiyorum. Her önüne gelen bir çocuğu dövemez. Ben canımı yolda bulmadım. Devletime güveniyorum."Şiddet görmeden işten ayrılmadığı için pişman olduğunu dile getiren M.A., "Çok pişmanım. Keşke daha önceden fark edip o dükkandan ayrılsaydım. Bilemedim. Bu kadar ileriye gideceğini düşünemedim. Acaba iyi davranır mı ki, acaba hatasını anlar mı ki derken bir de bunu yaptı.  Ben o dükkandan kurtulmuş olabilirim; ama bir başkası bilmeden girer onunda başına bir zarar gelebilir" diye konuştu.

'İNSANLARA GÜVENİM AZALDI'İnsanlara güveninin kalmadığını ve bir işe girmeye bile korktuğunu belirten M.A., "O günleri kafaya takmamaya çalışıyorum; ama bundan sonraki iş hayatımda insanlara nasıl güvenirim bilmiyorum. Bundan sonra bir iş bulup, o yerde nasıl çalışırım bilmiyorum. Kimseye güvenemiyorum. Kimsenin yanında çalışamam. İnsanlar o kadar değişik ki, kimin nasıl bir insan olduğunu bilemiyorsun. Çalışmak istesem bile çekiniyorum. Başımdan bunlar geçince maalesef insanlara güvenim azaldı" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü ------------------M.A.'dan detayM.A. röp. İşken sonrası fotoğrafları

Haber-Kamera: Tolga YANIK/ KONYA DHA) .

======================

Tavuk dönerde ucuz ürüne dikkat

İZMİR'de, merdiven altı tavuk döner imalathanelerine yapılan denetimlerde, halk sağlığını tehdit eden durumlarla karşılaşıldı. Sağlıklı gıdanın hijyenik koşullarda saklanması gerektiğine dikkat çeken gıda mühendisi Prof. Dr. Nazan Turhan, halkı ucuz ürüne şüpheli yaklaşmaları konusunda uyardı.

Çeşitli markalardan tedarik edilen tavuk ve hindi etlerini sağlıksız koşullarda döner haline getiren ruhsatsız işletmeler, halk sağlığını tehdit ediyor. Tavuk ve et gibi riskli gıdalarda tedarik kadar saklama koşullarının da önemli olduğunu anlatan İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, hammaddenin satın alınan tedarikçiden işletmeye gelene kadar soğuk zincirle muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek işleme ve depolama süreçlerinin yönetmeliklere uygun olması gerektiğini ifade etti. Dondurulmamış ürünlerin işlenene kadar belli sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Turhan, tavuk ve kırmızı et ile deniz ürünlerinin riskli gruplar olduğuna dikkat çekerek "Tavuk ve kırmızı et, gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olabilecek ürünlerdir. Bu ürünler işlenirken taze sebze meyveyle kıyaslandığında çok daha dikkatli ve kontrollü olunması gerekir. Gıda kaynaklı zehirlenme vakalarında çiğ tavuk ve ete sıklıkla rastlıyoruz" diye konuştu.

'EN İYİ HAMMADDE DE OLSA, ORTAM HİJYENİK DEĞİLSE, GÜVENLİ DEĞİLDİR'Ürünü işlerken hijyen kurallarına uyulması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Turhan, aksi taktirde ısı işlemi uygulansa dahi riskli bölgelerin kalabileceğini belirtti. Sıcaklığın artırılması ile renkte kararma ve besin değerinde azalma gibi risklerin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Turhan şöyle konuştu:

"Bir işletme, hiçbir hijyen kuralına uymuyorsa, hammadde sağlıklı olsa dahi bulaşıp tüm ürünlere ulaşır. Hammadde riske girer. Siz ne kadar iyi bir hammadde getirirseniz getirin, hijyenik bir ortam sağlanmazsa tüketiciye güvenli şekilde ulaştıramazsınız. Tavuk şu anda çok popüler. Ama yürüyen, zıplayan ya da en iyi tavuğun dahi kötü bir işletmede sağlıklı bir ürün olarak ortaya çıkması mümkün değildir. Hamileler, yaşlılar, çocuklar ve immun sistemi zayıflamış kişiler riskli gruptadır. Sağlıklı insanlarla bu kişilerin vücutlarının gösterdiği tepki çok farklı olabilir. Bağışıklık sistemi zayıfsa kişi gıda kaynaklı zehirlemeden en olumsuz şekilde etkilenir. Ufak bir zehirlenme felç ya da menenjite neden olabilir. Bir ürünün sağlıklı olup olmadığını gözle bakarak ya da koklayarak anlamak çok zordur. Etin içi biraz pembe ise az pişmiştir. Biraz daha pişirerek riski azaltabilirsiniz, ama tamamen sağlıklı olduğunu tüketicinin anlaması çok zordur. Bir ürünün belli bir maliyeti vardır. Benim önerim tüketiciler güvendikleri yerleri ve emin oldukları işletmeleri tercih etsinler. Çok ucuz olan ürüne şüpheli yaklaşsınlar."

2- 3 TL'YE TAVUK DÖNERİzmir'de babadan oğula döner ustalığı işi yapan Mustafa Çakır da eti satın alırken hep güvendikleri işletmelerden alışveriş yaptıklarını belirterek "Temizliğe dikkat ediyoruz. Vatandaşlar da güvendikleri yerden alsınlar. Kesinlikle ucuzu seçmesinler. Belli bir fiyat var. Onun altına düşüyorsa, altında bir şey aramak lazım. Biz 60 gram tavuk döneri 6, et döneri ise 12 TL'ye veriyoruz. Ancak 2 ya da 3 TL'ye tavuk döner satan yerler var. Para kazanmak için ya az koyması ya kalitesiz ürün kullanması lazım. Bunları yapmıyorsa bir gün batar. Bizim belirlediğimiz fiyatlar sınırdır. Bunun altında olursa mekanın giderlerini kurtarmaz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -----------------Tavuk döner imalathanelerine yapılan denetimlerden arşiv görüntü,-Gıda mühendisi Prof. Dr. Nazan Turhan ile detay görüntü,-Gıda mühendisi Prof. Dr. Nazan Turhan ile röp,-Esnaf Mustafa Çakır ile röp,-Tavuk döner görüntüsü,-Döner alan vatandaş görüntüsü.

Haber: Nevra UÇKAÇ - Kamera: Ahmet Turhan ALTAY/ İZMİR, .

==================================

Boyunlarına düdük asıp, deprem çantaları ile uyuyorlar MANİSA'da, 22 Ocak'tan bu yana devam eden deprem fırtınası, tedirginliğe neden oluyor. Kimileri korkudan evlerine giremeyip çadırlarda kalırken, kimileri ise baş ucunda deprem çantaları ve boyunlarına astıkları düdükle tedbir alarak evlerinde kalmayı tercih ediyor.

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, 22 Ocak'ta saat 22.22'de 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can kaybının yaşanmadığı olayda, 3 kişi balkon ve pencere gibi yüksek yerlerden atlayarak yaralanırken, 1 kişi ise panik atak geçirdi. 5 metruk bina da depremden hasar gördü. Yerin 10.35 kilometre altında meydana gelen bu ilk depremin ardından ilçede deprem fırtınası yaşandı. Meydana gelen irili, ufaklı çok sayıda sarsıntı çevre il ve ilçelerden de hissedilirken, Manisalılarda tedirginliğe neden oldu. Kimileri depreme hazırlıksız yakalandı. Sarsıntıların çeşitli aralıklarla sürdüğü ilçede, depremde evlerinde çatlaklar oluşanlar ve korkudan evlerine giremeyenler AFAD ve kendilerine ait çadırlarda kalıyor. Bazıları tüm riskleri göze alarak evlerine giriyor. Tedirgin şekilde geceyi evlerinde geçirenler ise içinde el feneri, düdük, telsiz, yedek telefon, gıda malzemeleri bulunan deprem çantalarını yatak odalarında baş ucundan ayırmıyor. Sürekli meydana gelen sarsıntılardan psikolojik olarak etkilenen bazı kişiler de boyunlarına astıkları düdükle uyuyor.

'GECELERİ GÖZÜMÜZ YARI AÇIK UYUYORUZ'Evli, 1 çocuk babası Mustafa Atadil (38), 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depremini yaşamış birisi olarak, Akhisar ve Kırkağaç'ta meydana gelen sarsıntıların psikolojisini olumsuz yönde derinden etkilediğini belirtip, "Manisa, deprem kuşağında, ciddi konuma sahip iller arasında yer alıyor. Son günler de yaşanan depremler de iyice psikolojimizi bozdu. Gün içerisinde ve geceleri durmadan sallanıyoruz. Kulağımız yer altından gelen seste, gözlerimiz lambalarda. Geceleri, gözümüz yarı açık uyuyoruz. Artık depremle yaşamayı kabul etmeye başladık. Daha önce Marmara depremini yaşamış biri olarak evimde gereken tedbirleri aldım. Yatak odamdaki yatağımın baş ucunda el feneri, düdük, su, bisküvi, yedek telefon ve deprem çantamı bulunduruyorum. Allah korusun ama deprem yaşanırsa el feneriyle ışık tutmak için, düdükle sesimi duyurmak için, susuz kalırsak su içmek için, bu malzemeleri sürekli başucumda bulunduruyorum. Hatta geceleri, yanımızda düdükle uyuyoruz. Çok tedirgin ve endişeliyiz. Umuyoruz ki bu depremler bir an önce son bulur" dedi.

'BOYNUMDA DÜDÜKLE UYUYORUM'Geceleri boynunda düdükle uyuduğunu anlatan evli, 1 çocuk babası Abdullah Karakuş (30) da, sürekli depremlerle sallandıklarına dikkati çekti. Bu durumun psikolojilerini olumsuz etkilediğini, kendilerinde korkuya neden olduğunu belirten Karakuş, "Evimiz 5 katlı binanın en üst katında. Bu nedenle en ufak bir depremi bile çok daha fazla hissediyoruz. Depremle yaşamak zorundayız. Bu nedenle evde, kendi çapımızda önlemlerimizi aldık. Yatak odamızda, baş ucumuzda el feneri, yedek telefon, telsiz, deprem çantası, su, gıda malzemeleri  bulunduruyoruz ve psikolojimiz o kadar bozuldu ki boynumuzda da düdükle uyuyoruz. Rabbim, bizi bu depremlerden en kısa zamanda kurtarsın. Çok zor durumdayız" diye konuştu.

'DİKEN ÜSTÜNDE YAŞIYORUZ'Depreme karşı hazırlıksız olduğunu anlatan müteahhit Adem Ayer (34) de "Depremler nedeniyle Manisa'da sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bu çok acı bir gerçek ama Manisalı vatandaş olarak yaşanan bu depremler sonrasında bile tedbirimizi almadık. Kendi kendimize kızıyorum ama durum böyle. Deprem çantamız bile yok" dedi.Eşinin Marmara depremini yaşadığını ve kendisinin de ertesi günü İzmit'e giderek acı tabloyu yerinde görmüş biri olarak tüm tedbirleri aldığını anlatan evli ve 2 çocuk babası muhasebeci Öz Sel (45) de şunları söyledi."Depremle ilgili biraz da olsa hazırlığımız var. En azından depremde sallantı olduğu zaman neler yapacağımızı biliyoruz. Yatak odamızın başucunda su, el feneri, düdük bulunduruyoruz. Deprem çantamız hazır. Bu şekilde tedbirlerimiz var. Depremlerin bir an önce son bulmasını umuyoruz. Diken üstünde yaşıyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: ------------------Vatandaşlardan Adem Ayer ve Öz Sel ile sokakta röp.Vatandaşların yatak odalarından görüntüYatak odalarındaki depreme hazırlık malzemelerinden görüntüKorkmalarına rağmen evleine girip, baş uçlarında deprem çanları ile yaşamlarını sürdüren Abdullah Karakuş ve Mustafa Atadil ile röp.Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Cemil SEVAL/ MANİSA,

====================================

9 aylık bebeklerini yaşatmak için evlerini hastaneye çevirdiler

İZMİR'de, Hüseyin ve Gülsemin Karakuş çiftinin 9 aylık bebekleri Asel, doğduktan sonra üç kez kalbi durmasına rağmen yaşama tutundu. Epilepsi belirtileri gösteren, ancak tam olarak teşhis edilemeyen hastalığı nedeniyle doğduğundan beri nöbet geçiren Asel bebek, ailesinin hastane odasına çevirdiği evde, cihazlara bağlı olarak nefes alabiliyor.

Karabağlar ilçesinde oturan Hüseyin ve Gülsemin Karakuş çiftinin üçüncü çocukları 9 aylık Asel, dünyaya geldiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde solunum sıkıntısı nedeniyle Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedaviye alındı. Epilepsi belirtileri gösteren, ancak tam olarak teşhis konulamayan hastalığı nedeniyle doğduğu günden beri nöbet geçiren bebeğin, tedavisi devam ederken üç kez kalbi durdu ve doktorların müdahalesiyle hayata tutunabildi. Nöbetler nedeniyle beyninde de hasar oluşan Asel bebek, uzun süre yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra, yaklaşık bir ay önce ailenin talebi doğrultusunda taburcu edildi. Evde daha steril bir ortam oluşturan aile, Asel bebek için bir odayı hastane odasına dönüştürdü. Bebeğin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için solunum, beslenme gibi birçok cihaz temin eden aile, kızlarının nöbet geçirme ihtimaline karşın gözlerini kırpmadan başında bekliyor. Kızına bakmak için çalıştığı teknoloji firmasından ayrıldığını söyleyen Gülsemin Karakuş, "Artık tam bir doktor gibi oldum. Küçücük bebeğim çok büyük zorluklarla mücadele etti, ama her defasında direndi. Doktorlar her 'Her şeye hazırlıklı olun' dediğinde Asel yaşama tutundu. Şimdi onu yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz ancak neyle savaştığımızı bile bilmiyoruz. Bir an önce Asel'in hastalığının teşhisinin koyulmasını istiyoruz" dedi.

'KIZIMIZI YAŞATMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ, BİRİLERİ SESİMİZİ DUYSUN'Kızını yaşatmak için elinden geleni yapacağını söyleyen Gülsemin Karakuş, "Kızım önce Allah'ın izni, sonra doktorlarımızın sayesinde hayatına devam ediyor. Çok zor süreçler yaşadık. Defalarca yoğun bakıma girdi çıktı. Solunum cihazları takıldı, boğazı delindi. Bizimle birlikte o da mücadele etti. Doğduğundan beri bacakları kasılıyor, gözleri seyriyor ve sürekli nöbet geçiriyordu. Bu nöbetlerinin sebebi halen anlaşılamadı. Bazen aniden morarıyordu. Doktorlar bile çok fazla ümitli olmamız gerektiğini söylediler ama biz umudumuzu hiç kaybetmedik. Şimdi evde tamamen steril bir ortam yarattık. Sürekli olarak onun başındayım gözümü dahi kırpmıyorum. Burada eldiven, maske, sonda gibi her türlü tıbbi malzeme de var. Kızımı yaşatmak için mücadele ediyoruz ama birileri sesimizi duysun ve elimizden tutsun istiyoruz. Hem kızımın hastalığı anlaşılsın, hem de devlet büyüklerimiz bize maddi manevi destek olsun istiyoruz" diye konuştu.

EVİ HASTANE ODASINA ÇEVİRDİLER, MALİYETİ 60 BİN TL OLDUManisa'da bir teknoloji firmasında güvenlik görevlisi olarak çalışan baba Hüseyin Karakuş ise, "Biz kızımı yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve daha da fazlasını yapmaya da hazırız. Evimizin bir odasını hastane odasına çevirdik. Bunun maliyeti yaklaşık 60 bin TL oldu. Allah razı olsun, en azından 30 bin TL'si devletimiz tarafından karşılanmıştır, gerisini biz ödedik. Asel'in annesi artık çalışamıyor ve biri 16, biri 13 yaşında iki çocuğumuz daha var. Bebeğimizin masrafları çok fazla oluyor, yaklaşık 6 bin TL aylık masrafı var. Ben her ay eşimden dostumdan borç alarak geçiniyorum. Kızım için her şey feda olsun ama maddi bir desteğe de ihtiyacımız var" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -------------------------------Asel bebeğin odasından görüntülerAnne Gülsemin Karakuş ile röportajBaba Hüseyin Karakuş ile röportajAnnesi Asel bebekle ilgilenirken görüntü

Haber: Hande NAYMAN - Kamera: Kadir ÖZEN/ İZMİR,

Haber Kodu : 200206050======================================

Türkiye sınırına göç eden Suriyeliler, briket evlere yerleştiriliyor SURİYE'den Esad rejimi ve destekçilerinin ağır bombardımanlarından kaçarak Türkiye sınırına göç eden Suriyeliler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği ile yapımına hız verilen briket evlere yerleştiriliyor. Yaklaşık 200 aile, briket evlerde yaşamını sürdürmeye devam ediyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı'nca 'Mazluma Çatı Ol' sloganıyla başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle de yapımı hızlanan briket evler, Suriyeli göçmenlerin umudu oldu. Güvenli bölge olan Kefer Lusin'de 24 metrekarelik ve 1+1 olarak tasarlanan briket evlerin, yapım çalışmaları devam ediyor. Bugüne kadar tamamlanan evleri 200'e yakın aileye teslim ettiklerini ifade eden İHH Suriye Çalışmaları Medya Sorumlusu Selim Tosun, hedeflerinin 10 bin ev olduğunu söyledi. Çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü kaydeden Tosun, "Kampanya, başta Türkiye'deki bağışçılar olmak üzere dünya genelinde çok ciddi destek buldu. 24 metrekare genişliğinde 1+1 konseptinde tasarlanan evlerden 200'ünün inşası tamamlanarak savaş mağduru ailelere teslim edildi. Bu briket evler, çadıra bir alternatif yaşam oluşturulabilmesi ve savaş mağduru siviller için vakfımız tarafından inşa ediliyor" dedi.

DEV PROJE BAŞLATILDIBriket ev çalışmalarının sadece İdlib kırsalında değil aynı zamanda Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde olan Azez, El-bab ve Cerablus'ta da sürdüğünü kaydeden Tosun, "Bu bölgede ilk etapta 10 bin adet, daha sonrasında ise hedefimizi daha da artırarak çadır hayatına son vererek aileleri briket evlere yerleştireceğiz. Evlerimiz 2000-2200 TL'ye inşa ediliyor. Suriye'nin İdlib kentine bağlı Kefer Lusin bölgesinde Yeni Hayat Konutları adını verdiğimiz dev bir projeye başladık. Çok katlı bir bina. Bir kısmı teslim edildi. Diğer bir kısmında çalışmalar devam ediyor. 72 dairenin inşaatını tamamladık, binalar 3 katlı olarak tasarlandı. Hem yerden tasarruf etmek amacıyla hem de insanların kalıcı bir hayata geçebilmesi amacıyla hayata geçirmiş olduğumuz bir proje. Her katta 4 daire bulunuyor ve her binada toplam 12 tane dairemiz var. Şu an yaklaşık olarak 72 daire bitirilip, anahtarları ailelere teslim edildi. Yine 60 dairemizin inşaatı da devam ediyor. Kısa sürede bu dairelerin inşaatlarını da bitirip ailelerine teslim edeceğiz. Burada özellikli olarak savaş mağduru aileleri, yetim aileleri ve engelli bireyler yerleştiriliyor ve en azından onların savaşın gölgesi ve kıskacında huzurlu yaşamlarını sürdürebilmeleri için bu çalışmayı hayata geçirdik ve devam ediyor" diye konuştu.

İNŞAATLARDA SURİYELİLER ÇALIŞIYOREvlerin yapımında özellikle bölge insanının teşvik edilmesi ve istihdamın sağlanmasına büyük önem verdiklerine dikkat çeken Tosun, sözlerini şöyle tamamladı: "Aslında insanlara sadece balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek de çok önemli. Bu nedenle projelerimizde çoğunluklu olarak sahada Suriyeli işçi kardeşlerimizi, iş arkadaşlarımızı tercih ediyoruz. Şu anda bu projemizde yaklaşık olarak 40 Suriyeli arkadaşımız çalışıyor. Onlar hem burada kendi yurttaşları için ev inşa etmiş oluyorlar hem de bu sayede geçimlerini sağlamış oluyorlar."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ----------------Muhabir Ufuk Aktuğ anonsİHH medya sorumlusu Selim Tosun ile röpYapılan binalarİnşaat çalışmasıGenel ve detaylar

Haber: Ufuk AKTUĞ - Kamera: Eser PAZARBAŞI/İDLİB(Suriye)

============================================

Üniversitede, arıtma çamurundan solucan gübresi üretildi

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) bünyesinde faaliyete başlayan Solucan Gübresi Üretimi Tesisi'nde arıtma çamurundan solucan gübresi elde edildi. Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Uğur Tutar, arıtma çamurlarının solucanlar kullanılarak ıslah edilebileceğini ve tarımda kullanılabilecek bir forma dönüştürülebileceğini söyledi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde faaliyet gösteren Solucan Gübresi Üretimi Tesisi'nde "Arıtma Çamurunun Solucan Gübresi Üretiminde Kullanım Olanaklarının Araştırılması" projesi kapsamında Sivas Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisinden alınan arıtma çamurunun solucanlara 150 gün süreyle yedirilmesi sonucu gübre elde edildi. Yapılan çalışmanın başlangıç aşamasında elde edilen gübrede yüzde 75'e varan oranlarda ağır metal miktarlarında azalmalar gözlendi. Çalışma sonucunda, arıtma çamurlarının solucanlar kullanılarak ıslah edilebileceği ve tarımda kullanılabilecek hale dönüştürülebileceği gözlendi. Projeyle, belediyelerin arıttığı sulardan çıkan atık çamurların gübreye dönüştürülerek çevre kirliliğine neden olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. 'ARITMA ÇAMURLARI ATIL OLMAKTAN ÇIKIYOR'Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Tutar proje hakkında bilgi verdi. Belediye arıtma çamurlarının tarımda kullanılabilmesi ile ilgili proje başlattıklarını söyleyen Doç. Dr. Tutar, "Proje ile Cumhuriyet Teknokent bünyesinde faaliyetlerine başladı. Belediye arıtma çamurlarının 150 gün süre ile soluncanlara yedirilmesi sonucu elde edilen gübrenin analizi geçtiğimiz günlerde çıktı. Buna bağlı olarak hepimizin bildiği gibi arıtma çamurlarının içerisinde yüksek oranda toksit madde ve ağır metal bulunmaktaydı. Solucanların bu maddeleri önemli ölçüde azalttığını gördük. Bu bize artık arıtma çamurlarını atıl olmaktan, çevre kirliliğine neden olmaktan çıkıp tarımda kullanılabilir bir forma dönüştürülebildiğini gösteriyor. Belediyelerin buna yönelik projelerle arıtma tesislerinin hemen yanına kuracakları solucan tesisinde bu arıtma çamurlarını solucanlara besin olarak yedirmesi gerekiyor. Nihai sonuç olarak da elde edilen gübrenin hem kendi park bahçelerinde, hem de tarımda vatandaşın hizmetine kullanılması söz konusu olabilecektir" dedi. 'ALMANYA'YA İHRAÇ EDİLECEK'Ayrıca tesiste klasik yöntemlerle solucan gübresi üretimi yaptıklarını belirten Doç. Dr. Tutar, "Tesiste önemli miktarda solucan gübresi ürettik. Yurt dışı ile çeşitli bağlantılar kurduk. Üretimimizi ilk kez Almanya'ya ihraç etmek suretiyle bu anlamda solucan gübresinin Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden yurt dışına açılması ile ilgili çalışmalara başladık. Şu anda hazırlanan gübre, kurutma aşamasından sonra Almanya'ya gidecek" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: ----------------Tesisten görüntüler-Solucanlar ve üretilen gübre-Doç.Dr. Tutar'ın açıklamaları

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS

====================

Amca ve yeğen, uçan robot kuş yaptı

AĞRI'nın Doğubayazıt ilçesinde oturan Kemalettin Demirbaş, yeğeni Habip Demirbaş ile birlikte uçabilen robot kuş yaptı. Portatif olarak yapılan ve 10 dakika süreyle uçabilen kuş, uçaklar için tehlike oluşturan kuş sürülerini uzaklaştırmada kullanılabilecek.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Patnos Sultan Alparslan Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi Mektronik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Kemalettin Demirbaş, aynı bölümde okuyan yeğeni Habip Demirbaş ile birlikte kurdukları 'Mektronik' grubuyla çeşitli projeler yapmaya başladı. Sosyal medyada da 'mekatronik' ismiyle sayfa açan amca yeğen, savunma sanayiine destek için heronlar ve büyük kuşlardan esinlenerek yeni bir projeye başladı. Robot kuş yapmak için kolları sıvayan amca yeğen, yaklaşık bir yıl süren çalışmanın ardından projelerini tamamladı. Gerçek bir kuşun fiziki özelliklerini taşıyan robot kanatlıyı 10 dakika süreyle uçurmayı da başaran amca ve yeğen, büyük mutluluk yaşadı.

Robot kuşun savunma sanayiinde ya da uçaklar için büyük tehlike olan kuş sürülerini uzaklaştırmada kullanılabileceğini belirten Kemalettin Demirbaş, "Robot kuş projemiz aslında çok büyük ve başarılı bir çalışmamızdır. Bu projeyi Türkiye'de başaran ilk kişiler biz olduk. Bu kuş görünümlü insansız hava aracını doğadaki kuşların anatomisi ve fizyolojisini taklit ederek kamuflaj olma özelliğine sahip olarak yaptık. Kamuflaj özellikleriyle dünyada ilk kuş heron sistemini yaparak çalışmalarımızı başlattık. Projemizin daha iyi olabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sistemimizin kullanım alanlarını açıklamamız gerekirse savunma sanayii ve havalimanlarında özellikle havalimanlarının korkulu rüyası olan kuş sürülerinin oradan uzaklaştırılmasına yarayacağını düşünerek daha sonra da askeri ve farklı kategorilerde yer alacak olan bu kuşumuz daha sonra üzerine eklenebilecek olan teknolojik etkenlerle birlikte kendi türünden ilk olan bir heron türü olacaktır" dedi.

Sağlık sektöründe görev yaptığını ve aynı zamanda amcasıyla birlikte Patnos Sultan Alparslan Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi Mektronik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi olduğunu söyleyen Habip Demirbaş, yaklaşık bir yıldır çalıştıkları projelerinin ilk etabını tamamladıklarını söyledi. Test uçuşu sırasında olumlu olumsuz taraflarını da not ederek kuşu geliştirdiklerini anlatan Habip Demirbaş, "Tabi ki bazı eksikler hala var, bu eksikler nelerdir, onun üzerinde çalışıyoruz. Bir sonraki aşamalarımız entegre edeceğimiz kapalı çevrim içi sistemler olacaktır. Entegre edeceğimiz çeviri sistemler olacaktır. Bunlar piadi sistemi, oturum uçuş sistemleri olacak. Şu an 10 dakika gibi bir uçuş süresi ile havada kalıyor. Bundan sonraki çalışmalarımzın daha verimli olabilmesi için farklı bir pil modeli ve kanat hareketleri üzerinde çalışıyoruz. Yeni kullanacağımız pil sistemiyle kuşun daha fazla havada kalmasını sağlayabiliriz ve kanat hareketleri ile daha fazla bir mesafeyi sorunsuz bir şekilde kat etmesi için de yeni bir sistem üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Robot kuş projelerini kendilerinin çizdiğini, maddi imkansızlıklar nedeniyle 3D yazıyıcıyı da kendi imkanlarıyla ürettiklerini ifade eden Demirbaş, portatif olarak ürettikleri kuşu seri olarak üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: --------------------------------Gençlerin atölyede ürettiği uçan kuş robotunu çalıştırması-Kuş robotun sahada deneme uçuşları-Deneme uçuşlardan genel ve detaylar-Amca Kemalettin Demirbaş ile röp-Yeğen Habip Demirtaş ile röp

Haber-Kamera: Selahattin KAÇURU/ DOĞUBAYAZIT(Ağrı),

==========================================

Erzincan'da 'kar kaplanları', 24 saat görev başında

ERZİNCAN'da, yüksek kesimlerde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle onlarca köy yolu, ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını gece gündüz, hava şartlarına bağlı olarak sürdürüyor.

Erzincan'ın yüksek kesimlerinde 3 günden bu yana etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi, köylere ulaşımı etkiledi. Refahiye, Tercan, Çayırlı, Üzümlü, İliç ve Kemaliye ilçelerinde onlarca köy yolu, ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının açılabilmesi için 12 greyder, 4 dozer, 6 bıçaklı kamyon ve 15 kepçe ile 7 gün 24 saat çalışmalarını sürdürüyor.

Yoğun kar yağışı altındaki merkeze bağlı Bahçeliköy ve Ballı köylerinde karla mücadele ekiplerinin çalışması havadan drone ile görüntülendi. Yılın ilk karının yağdığı, yaklaşık 1800 metre yükseklikteki köyde kapanan yollar, greyder ile açıldı.

Erzincan İl Genel Meclis Başkanı Bekir Yıldız, kent genelinde son günlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle tüm ekiplerin görevde olduğunu belirterek, "İlçelerimizdeki şantiyelerimiz 24 saat görev başında, herhangi bir acil durumda ilgili kurumlara destek verecek şekilde görev yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Refahiye ve Tercan ilçelerindeki dağ köylerimizdeki hasta vatandaşlara ulaşmak için büyük çaba verdiler. Görevlerinin başındaki tüm Özel İdare personelimize başarılar diliyor, kazasız ve sıkıntısız görevler diliyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: --------------------------------Karla mücadeleden havadan drone ile görüntü

-Yol açma çalışmasından görüntü

Haber-Kamera: Coşkun MENEK/ ERZİNCAN,


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İNTERNETTE VE SOSYAL MEDYADA ÖNE ÇIKAN YURT HABERLERİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement