Irak Cumhurbaşkanı Salih İran Lideri Hamaney ile Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Irak Cumhurbaşkanı Salih İran Lideri Hamaney ile Bir Araya Geldi

Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a gelen Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, İran lideri Ali Hamaney ile bir araya geldi.

17.11.2018 22:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a gelen Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, İran lideri Ali Hamaney ile bir araya geldi.

İran lideri Hamaney'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katıldığı görüşmede Salih ile Hamaney, iki ülke ilişkileri ve bölgesel konuları değerlendirdi.

Ülkenin 3'üncü Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle Salih'i tebrik eden Hamaney, İran ile Irak'ın ilişkilerinin en somut göstergesinin Erbain törenleri olduğuna dikkati çekerek, Bağdat yönetiminin İranlı ziyaretçilere gösterdiği misafirperverlik nedeniyle teşekkür etti.

Hamaney, Irak'taki sorunları çözmenin ve komplolara karşı koyabilmenin yolunun ülkenin ulusal birliğini korumaktan geçtiğini belirterek, "Gerçek dostu ve düşmanı iyi tanımalı. Küstah düşmana karşı durulmalı. Gençlerin gücüne güvenmeli ve merciler ile ilişkiler kuvvetlendirilmeli." dedi.

Irak halkının baskı döneminden sonra ülkesinin sahibi olduğunu ifade eden Hamaney, "Irak milleti, şimdi bağımsız. Seçme ve seçilme hakkına sahip. Bu ülkenin hayrını istemeyen bazı devletler, Irak halkının bu zaferin kazanımlarından yararlanmaması için plan peşindeler. Bunlar, Irak ve bölgenin huzur yüzü görmesini istemiyor. Bu komplolara karşı koymanın tek yolu Arap, Kürt, Sünni ve Şiiler arasındaki birliğin korunmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgesel ve uluslararası bazı devletlerın Irak'ta Şii ve Sünnilere karşı kin ve şiddetli düşmanlık beslediğini savunan Hamaney, "Bu nedenle de Irak'ın iç işlerine müdahale ediliyor. Bunlara karşı güçlü bir şekilde durulmalıdır." ifadelerini kullandı.

İranlı yetkililerin Irak ile iş birliğinin geliştirilmesi konusunda kararlı olduğuna vurgu yapan Hamaney, "Ben de bu iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Güçlü, bağımsız ve kalkınmış bir Irak, İran için çok faydalıdır. Biz, Iraklı kardeşlerimizin yanında duracağız." şeklinde konuştu.

"Irak'ı bölgenin güçlü bir ülkesi konumuna getirmek istiyoruz"

Irak Cumhurbaşkanı Salih de Tahran'a çok açık ve net bir mesajla geldiğini belirterek, "Irak ile İran halkını birleştiren faktörler tarihi ve köklüdür. İki ülke halkları arasındaki iyi ilişkilerin değişmesi mümkün değildir." dedi.

İran ile iş birliğinin tüm alanlarda öncesinden daha ileri bir noktaya taşınması için çabaladıklarını, sosyal ve kültürel ilişkilerin iki halkın da çıkarına hizmet ettiğini dile getiren Salih, Hamaney'in Şii merciliğiyle ilgili sözlerine atfen, "Merciliğin tedbir, rasyonel ve hikmetli bakışını Irak'ın ilerlemesi, huzuru ve istikrarı için büyük bir nimet olarak görüyoruz." görüşlerini paylaştı.

Yeni dönemde Iraklı yetkililerin önceliklerinin altyapının yeniden inşası, ülke halkına yaraşır hizmetlerin ulaştırılması, iç reformlar, ulusal birliğin takviyesi olduğuna dikkati çeken Salih, şunları kaydetti:

"Irak'ı bölgenin güçlü bir ülkesi konumuna getirmek istiyoruz. Irak'ın ihyasında İran'ın iş birliği ve kapasitesinden eskiye göre daha fazla yararlanabilmeyi ümit ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Cumhurbaşkanı Salih İran Lideri Hamaney ile Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement