Irak'ta Baas rejiminin sistemli katliamlar zinciri: Enfal - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Baas rejiminin sistemli katliamlar zinciri: Enfal

Irak\'ta Baas rejiminin sistemli katliamlar zinciri: Enfal

Irak'ta devrik Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin döneminde Diyala, Duhok, Erbil ve Süleymaniye kentlerinde "Enfal" adı verilen sistemli katliamlar zincirinde 182 bin kişinin öldüğü ya da kaybolduğu belirtiliyor.

14.04.2022 11:03  Güncelleme: 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta devrik Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin döneminde Diyala, Duhok, Erbil ve Süleymaniye kentlerinde "Enfal" adı verilen sistemli katliamlar zincirinde 182 bin kişinin öldüğü ya da kaybolduğu belirtiliyor.

Baas rejimi, Irak'ın kuzeyinde 1980 ile 1988 arasında 8 aşamada gerçekleştirdiği katliamlar ve tehcirlere Enfal adını verdi.

Saddam, İran-Irak Savaşı'nda Peşmerge güçlerinin kendisine karşı savaşmaları nedeniyle Kürtlerin yaşadığı bölgelere Enfal harekatı başlattı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) makamlarına göre bu harekatta 182 bin kişi öldü ya da kayboldu. Irak'ta her yıl 14 Nisan, Enfal katliamlarının yıl dönümü kabul ediliyor ve kurbanlar için anma etkinlikleri düzenleniyor.

210 bin Feyli Şii Kürt vatandaşlıktan çıkarıldı

IKBY Enfal ve Şehitler Bakanlığı verilerine göre, 4 Nisan 1980'de, Irak vatandaşı 210 bin Feyli Şii Kürt vatandaşlıktan çıkarıldı ve İran'a sürüldü.

Öte yandan 5 bin kişi de çeşitli zamanlarda toplu mezarlara gömüldü. Feyli Kürtlerden 500 bin kişinin baskılar nedeniyle İran'a göç ettiği de belirtiliyor.

Erbil'e bağlı Barzan bölgesinin köyleri 31 Temmuz 1983'te Baas rejimi tarafından yıkıldı ve burada yaşayanlar Herir, Kuştepe ve Bahırka bölgelerindeki kamplarda zorunlu ikamete tabi tutuldu. Barzanilere yönelik bu harekatlarda 8 bin kişinin öldüğü ve kaybedildiği ifade ediliyor.

Baas rejiminin 1988'de yoğunlaştırdığı Enfal katliamlarının kronolojisi şöyle:

21 Şubat- 18 Mart 1988: Süleymaniye'nin Cafayeti vadisinde yüzlerce insan katliama uğradı.

22 Mart-1 Nisan 1988: Süleymaniye'ye bağlı Karadağ bölgesinde köyler boşaltıldı ve kimyasal silah kullanıldı.

31 Mart-18 Nisan 1988: Diyala'nın Germiyan bölgesinde yaşanan katliamlar en büyük olaylar olarak kayıtlara geçti.

20 Nisan-5 Mayıs 1988: Kerkük'ün Asker, Şivan ve Ağaçlar bölgeleri ile Erbil'e bağlı Köysancak ilçesi Baas rejiminin hedefindeydi.

24 Mayıs-31 Ağustos 1988: Erbil'e bağlı Şaklava ve Revanduz ilçeleri hedef alındı.

Son Enfal harekatı 25 Ağustos ile 6 Eylül 1988 arasında Duhok'un Zaho, Amediye, Şeyhan ve Akre ilçelerinde gerçekleştirildi.

Toplu mezarlarda Enfal kurbanlarının kemikleri bulundu

Irak'ın güneyindeki Enbar, Necef, Musenna vilayetlerinde yapılan kazı çalışmalarının ardından diri bir şekilde toplu mezarlara gömülen Enfal kurbanlarından bazılarının kemikleri bulundu ve törenle toprağa verildi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi Haziran 2007'de Enfal harekatlarını "katliam" olarak kabul etti ve Irak hükümetinin, kurbanların ailelerine tazminat ödemesine karar verdi.

Irak Meclisi "soykırım" olarak kabul etti

Irak Meclisi 14 Nisan 2008'de Enfal katliamlarını "soykırım" olarak kabul etti. Ayrıca Enfal'in uluslararası alanda da "soykırım" olarak kabul edilmesi için çalışma yürütülmesi kararı alındı.

Meclis, 2017'de de 14 Nisan'ın Irak'ın Milli Günü olması yönündeki tasarıyı kabul etti.

Irak Meclisi dışında şu ana kadar Norveç, İsveç, İngiltere ve Güney Kore, Enfal harekatlarını "soykırım suçu" olarak kabul etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta Baas rejiminin sistemli katliamlar zinciri: Enfal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi
    21:08 Ankara'da seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi

    Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki bir otomobil aniden alev aldı. Vatandaşlar yangına müdahale ederek söndürme tüpleriyle yangını kontrol altına aldı. Polis ve itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangın sonucu araç kullanılamaz hale geldi.

  • Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok
    21:07 Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azaldığını belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    21:07 Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen iftar programına yaklaşık bin 500 öğrenci katıldı. Programda öğrencilere Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan 'diş kiraları' dağıtıldı.

  • CHP Genel Başkanı Özel:
    21:04 CHP Genel Başkanı Özel: "Marmaris'te de Muğla'da da Rantiyecilere Geçit Vermeyeceğiz"

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla Marmaris’te halk buluşmasında konuştu, “Marmaris’i AKP’ye verip de Marmaris’in koylarını, varlıklarını, TÜRGEV, TÜGVA, Ensar’a kaptırmaya siz razı gelir misiniz? diye sordu. Muğla'da da 4 katı geçen bina olmadığını belirten Özel, "Eğer Muğla Büyükşehir’e AKP’nin adayı gelse, Muğla’da her yerde dikey mimarı, her yerinde rant söz konusu olacak. O yüzden Marmaris'te de Muğla’da da rantiyecilere geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul adayını çekmek için hükümete 3 şart sundu
    21:04 Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul adayını çekmek için hükümete 3 şart sundu

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, hiçbir partiye kazandırmak ya da kaybettirmek için seçime girmediklerini belirterek, İstanbul adayını çekmek için AK Parti'ye şart sundu. Erbakan, İsrail'le ticareti sonlandırma, İsrail'e ihracatı kesme, Kürecik Radar Üssü'nü kapatma ve emekli maaşını 20 bin TL'ye çıkarma şartlarını dile getirdi.

  • Dicle Üniversitesi Öğrencileri Filistin'e İnsanlık Zinciriyle Protesto Yürüyüşü Düzenledi
    21:03 Dicle Üniversitesi Öğrencileri Filistin'e İnsanlık Zinciriyle Protesto Yürüyüşü Düzenledi

    Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için 'Filistin'e İnsanlık Zinciri' sloganıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, üniversite yerleşkesinde öğrenci işleri önünden başlayıp öğrenci yaşam merkezi önünde sona erdi. Yapılan açıklamada, yürüyüşün Gazze'de yaşanan vahşete karşı bir ses çıkarmak amacıyla gerçekleştirildiği ve umudun ve vicdanın sesi olmak için diğer üniversitelere de ilham kaynağı olması umulduğu belirtildi. Yürüyüşün ardından DÜ Rektörlüğünün desteğiyle açık alanda 750 kişilik iftar programı düzenlendi.

  • Siirt'te muhtar adaylığı kavgası: 9 yaralı, 2 kişi yakalandı
    21:03 Siirt'te muhtar adaylığı kavgası: 9 yaralı, 2 kişi yakalandı

    Siirt'in Baykan ilçesinde muhtar adaylığı nedeniyle çıkan silahlı kavgada 1'i polis memuru 9 kişi yaralandı. Olayın ardından firar eden şahıslar Batman'ın Kozluk ilçesinde yakalandı.

  • Rize'de cenazeden dönenleri taşıyan taksinin bariyerlere çarpması sonucu 4 kişi yaralandı
    21:01 Rize'de cenazeden dönenleri taşıyan taksinin bariyerlere çarpması sonucu 4 kişi yaralandı

    Rize'nin Uzunkaya mevkisinde O.S. idaresindeki bir taksi, Karadeniz Sahil Yolu'ndaki bariyerlere çarptı. Kazada, sürücü ve beraberindeki 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından hastaneye sevk edildi. Taksinin içindekilerin, İyidere ilçesindeki bir cenazeden döndükleri belirtildi.


Advertisement