Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Yerel

Irak'taki Çatışmalar

Irak\'taki Çatışmalar

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşları, IŞİD'ın Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği saldırılardan kaçan sığınmacıların yerleştiği Duhok ve Zaho ilçelerinde incelemelerde bulundu Diyarbakr Barosu Başkanı Elçi: "Zaho'nun her sokağında, inşaatlarda, hatta ağaçların gölgesinde yaşamaya çalışan insanları.

11.08.2014 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği saldırılardan kaçan sığınmacıların yerleştiği Duhok ve Zaho ilçelerinde incelemelerde bulundu.

Aralarında Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye Tabipler Birliği (TTB) ve KESK'in de bulunduğu bölgedeki 10 sivil toplum kuruluşu, Duhok ve Zaho'da gerçekleştirdikleri incelemelere ilişkin baro adli yardım binasında açıklama yaptı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, IŞİD'in saldırıları nedeniyle Duhok'a bir haftada kentin nüfusu kadar sığınmacı geldiğini söyledi.

Irak'ta, son 100 yılın en büyük vahşetlerinden birinin yaşandığını vurgulayan Elçi, "Bu vahşetten dolayı onlara yönelik insani bir ilgiyi henüz göremedik. Oradaki bölgesel hükümet yetkilileri imkanları kapsamında sorunlarla baş etmeye ve kendilerine sığınanların ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyor" dedi.

Elçi, sığınmacı sayısının fazla olmasından dolayı bölgede kamp oluşturmanın mümkün olmadığını belirterek, sığınmacılar için kamp kurma hazırlığının sürdüğünü ancak barınmaları  için yeterli çadır bulunmadığını ifade etti.

Özellikle kadın ve çocukların buldukları her yere sığınıp yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çeken Elçi, "Zaho'nun her sokağında, inşaatlarda, hatta ağaçların gölgesinde yaşamaya çalışan insanları gördük. Maddi ve manevi tüm imkanlarımızla bu topluma destek olmak için seferber olmalıyız" diye konuştu.

-Yardım kampanyası

Yaşanan çatışmalar nedeniyle göçün sürdüğüne işaret eden Elçi, şunları kaydetti:

"Görgü tanıklarının anlattığına göre bölgedeki kadınlar kendilerine bir saldırı veya tecavüz ihtimali nedeniyle böyle bir durumda hayatlarına son vermek için yanlarında bıçak taşıyormuş. Babaların gözleri önünde çocuklarının öldürüldüğü, eşlerinin cariye olarak alındığı yönünde bilgi verdiler. Yaşanan bu vahşete ilişkin tablo tam olarak netleşmedi. Heyet olarak herkese duyarlılık çağrısında bulunuyoruz. Dünyadaki tüm Kürtlerin gözlerini bu bölgeye çevirmelerini istiyoruz. Yezidiler bu vahşetten etkilenmiştir. Bu toplum yok olmakla karşı karşıya bulanmaktadır."

Elçi, bir yardım kampanyası başlatacaklarını, sığınmacılara gıda ve barınma ihtiyaçları için yardım yapılması gerektiğini bildirerek, uluslararası yardım kuruluşlarına, mağduriyet yaşayanlara yardımda bulunmaları konusunda çağrıda bulunduklarını aktardı.

-Sığınmacılarda kolera tespit edildi

Türk Tabipleri Birliği (TBB) Genel Konsey Üyesi Şeyhmus Özalp ise yaptıkları incelemede bazı sığınmacılarda kolera tespit ettiklerini anlattı.

"Koleranın Türkiye'ye ve tüm Ortadoğu'ya yayılma riski bulunuyor. Bu nedenle bölgedeki tabip odaları olarak hazırlıklarımızı yapıp yeniden bölgeye gitmeyi planlıyoruz" ifadesini kullanan Özalp, bu sorunun bölgenin imkanlarını aştığını sözlerine ekledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement