Irak'taki Sığınmacıların Kış Çilesi - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Sığınmacıların Kış Çilesi

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin Süleymaniye kentinde etkili olan sağanak ve soğuklar nedeniyle kamplarda kalan sığınmacılar zor günler geçiriyor.

16.12.2014 10:41  Güncelleme: 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde etkili olan sağanak ve soğuklar nedeniyle kamplarda kalan sığınmacılar zor günler geçiriyor.

Süleymaniye şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Arbat Çadır Kampı'nda aşırı yağmur sonucu bazı çadırları su bastı. Aileler, zemini ıslanan çadırlarda zor anlar yaşadı. Yağış ve soğuğa karşı çadırların korunaklı olmaması ve ısınma imkanlarının yetersizliği nedeniyle çoğu sığınmacının geceyi ayakta geçirdiği öğrenildi.

İnsani durumları yürek burkan sığınmacılar, özellikle kış şartlarının başlamasıyla çadır hayatının çekilmez hale geldiğini belirtiyor.

Kamp sakinlerinden Mahmut Reşit, 4 eşi ve çocuğuyla çadırda kalıyor. Suriye'nin Halep iline bağlı Kobani (Ayn el-Arap) ilçesinden Türkiye'ye geçtikten sonra Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geldiğini anlatan Reşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamptaki durumlarının kötüye gittiğini söyledi. Özellikle çocuklarını soğuklardan koruyamadıklarını anlatan Reşit, gazlı soba ile ısınmaya çalıştıklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler'in dağıttığı gazdan alabilmek için sırada bekleyen Hasan Ali Cuma da 12 kişilik ailesiyle bir çadırda kaldıklarını ifade ederek, "Söyleyecek çok fazla bir şey yok. Her şey ortada. Yağmur, çadırlarımızı sırılsıklam etti. Isınmakta sıkıntı yaşıyoruz. Yakacak için aylık 100 litre gaz veriliyor. Ancak bu gaz, 10 günde bitiyor. Battaniyeye sarılarak soğuklardan korunmaya çalışıyoruz. Kampa yeteri kadar elektrik verilmiyor, suyu bile çoğu zaman bulamıyoruz" diye konuştu.

Havan topunun isabet etmesi sonucu Kobani'deki evinin yıkıldığını aktaran Cuma, Suriye'ye dönmesinin bir anlamı olmayacağını dile getirdi.

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre Irak genelinde acil ihtiyaca cevaben yaz şartları düşünülerek çadır kamplar kuruldu. Toprak zemin üzerine kurulan çadırlar, yağmura ve soğuğa dayanıklı değil. Bu nedenle yağmurlarda çadırları su basarken, kamp alanı çamura bürünüyor. Kötü kamp şartları nedeniyle birçok çocuk hastalanıyor. Kent merkezlerindeki pahalılık nedeniyle ev tutamayan aileler, çadır hayatında çoluk çocuk perişan oluyor. - Süleymaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Sığınmacıların Kış Çilesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement