Iraklı yetkili: "Ezidiler, Sincar'daki yasa dışı örgütler (PKK) nedeniyle çadırlarda yaşamayı tercih ediyor" - Son Dakika
Güncel

Iraklı yetkili: "Ezidiler, Sincar'daki yasa dışı örgütler (PKK) nedeniyle çadırlarda yaşamayı tercih ediyor"

Iraklı yetkili: "Ezidiler, Sincar\'daki yasa dışı örgütler (PKK) nedeniyle çadırlarda yaşamayı tercih ediyor"

Irak'ın Duhok kentinde Ezidi İşleri Sorumlusu Cafer Simo, Sincar halkının yaklaşık yüzde 75'inin kamplarda yaşadığını belirterek, "Ezidiler, ilçedeki yasa dışı örgütler (PKK) nedeniyle yazın sıcağına ve kışın zor şartlarına rağmen çadırlarda yaşamayı tercih ediyor.

10.05.2022 13:01  Güncelleme: 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın Duhok kentinde Ezidi İşleri Sorumlusu Cafer Simo, Sincar halkının yaklaşık yüzde 75'inin kamplarda yaşadığını belirterek, "Ezidiler, ilçedeki yasa dışı örgütler (PKK) nedeniyle yazın sıcağına ve kışın zor şartlarına rağmen çadırlarda yaşamayı tercih ediyor." dedi.

Simo, Sincar'daki terör örgütü PKK varlığı nedeniyle Ezidilerin evlerine dönememesiyle ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

"Sincar halkının yaklaşık yüzde 75'i kamplarda yaşıyor." diyen Simo, "Ezidilerin birçoğunun Sincar'a dönmek istediğini ancak şehirdeki yasa dışı güçler nedeniyle gidemediklerini" kaydetti.

Simo, "Ezidiler, ilçedeki yasa dışı örgütler nedeniyle yazın sıcağına ve kışın zor şartlarına rağmen çadırlarda yaşamayı tercih ediyor. Irak yasalarına göre bu güçler meşru değildir." ifadelerini kullandı.

Sincar'a dönen sığınmacıların da pişman olduklarını ve tekrar kamplara geri geldiklerini belirten Simo, "Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmanın tek bir maddesi bile uygulanmadı. Irak hükümeti bu anlaşmayı hayata geçirmezse sığınmacılar evlerine dönmeyi kabul etmiyor." diye konuştu.

Simo, şunları söyledi:

"Sincar'da kaos hakim, cinayetler işleniyor. Altyapı ve hizmetler açısından hiçbir şey yok. DEAŞ'in eline geçen birçok şehirde şartlar düzeldi ve eski haline döndü ancak Sincar çok kötü halde. Ezidiler olarak haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz. Irak hükümeti şehirdeki gayrı meşru güçlerin çıkarılması için özel bir planı hayata geçirmezse Sincar'ın durumu daha da kötü bir hale gelir."

Sincar Anlaşması

Bağdat ve Erbil yönetimleri, 9 Ekim 2020'de PKK'nın Sincar'dan çıkarılmasını da kapsayan bir anlaşma imzalamıştı. Ancak Sincar Anlaşması henüz uygulamaya konulmadı ve PKK ilçede varlık göstermeye devam ediyor.

Ezidiler ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) yetkililer, PKK'nın Sincar'ın yeniden inşasının ve bölge halkının evlerine dönmesinin önünde engel teşkil ettiğini vurgulayarak her fırsatta PKK'nın Sincar'dan derhal çekilmesi çağrısında bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Iraklı yetkili: 'Ezidiler, Sincar'daki yasa dışı örgütler (PKK) nedeniyle çadırlarda yaşamayı tercih ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement