Iraklıları 'Ölüm Yolu'ndan Kurtaracak Anlaşma Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Iraklıları 'Ölüm Yolu'ndan Kurtaracak Anlaşma Yapıldı

Iraklıları \'Ölüm Yolu\'ndan Kurtaracak Anlaşma Yapıldı

Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetiminin, yaklaşık 10 aydır kapalı olan Erbil-Kerkük karayolunun açılması için anlaşmaya vardığı belirtildi.

31.07.2018 10:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetiminin, yaklaşık 10 aydır kapalı olan Erbil- Kerkük karayolunun açılması için anlaşmaya vardığı belirtildi. Anlaşma, yolun kapalı olması nedeniyle halk arasında "ölüm yolu" olarak bilinen alternatif yolu kullananları ve Erbil-Kerkük karayolu üzerinde ticaret yapanları sevindirdi.

Irak'ta, 1 6 Ekim 2017'de çıkan olaylar nedeniyle Erbil-Kerkük yolu kapatıldı. Bu durum karayolu üzerinde ticaret yapanlar ile Erbil-Kerkük hattını sıklıkla kullanan Iraklılara zorluklar yaşattı. Yol üzerindeki birçok esnaf, yaklaşık 10 ay boyunca yolun kapalı olması yüzünden iş yapamayıp kepenk indirdi. Erbil'den Kerkük'e, Kerkük'ten de Erbil'e gelmek isteyenler ise bu süre zarfında daha uzun ve bakımsız olan Koya yolunu kullanmak durumunda kaldı. Yoğunluğunun da artması nedeniyle bu yolda sıklıkla ölümlü kazalar yaşandı. Iraklıları, "ölüm yolu" adını verdikleri yoldan kurtaracak olan anlaşma dün yapıldı.

Önceki gün Erbil'den Bağdat'a giden Bölgesel Kürt Yönetimi heyeti ile Irak hükümeti, dün Erbil-Kerkük karayolunun açılması için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Görüşmelerde, olaylar sırasında zarar gören Altın Köprü'nün (Pirde Köprüsü) onarılması çalışmalarına da bir an evvel başlanması kararlaştırıldı. Anlaşma, Iraklılar tarafından sevinçle karşılandı.

"Çok mutluyuz"

Sürücü Karmand Hıdır, yolun açılmasına ilişkin yapılan anlaşmanın kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Yol kapalıyken insanların güçlükler yaşadıklarını anlatan Hıdır, "Çünkü Erbil'den Kerkük'e gidecekler için yol uzuyordu. İnsanlar bundan rahatsız oluyorlardı. Mevcut durumda Erbil'e gitmek için Koya ve Taktak'tan geçilmesi gerekiyor. Bir de bu yol hem kötü hem de herkes burayı kullanmak zorunda kaldığı için kalabalık. Çok kaza oldu bu yüzden orada. Halk buraya 'ölüm yolu' diyor. Onlarca insan hayatını kaybetti. Gerçekten çok mutluyuz. Bağdat ve Erbil hükümetleri yolun açılması için anlaşma yapmışlar. Diğer sorunlarımızı da çözmelerini bekliyoruz" dedi.

"İşlerimiz azaldı"

Erbil-Kerkük karayolu üzerinde küçükbaş hayvan satan Rızgar Cafer, yolun kapalı olması yüzünden işlerinin düştüğünü anlatarak, "Mesela şu an bu yol kapalı ve ben son 3-4 gündür bir hayvan bile satamadım. Bu yolun açılmasını çok istiyoruz. Bu yol açılırsa insanların da işi açılır. Yüzlerce insanın ekmeği bu yolun üzerinde" diye konuştu.

Yol üzerinde tavukçuluk yapan Huner Vsu ise, Altınköprü'nün kendilerine 15 dakika mesafede olduğunu ancak yolun kapalı olması nedeniyle diğer yolu kullanarak buraya yaklaşık 3 saatte gittiklerine dikkat çekti. Yol açıkken günde 15'e yakın tavuk sattığını ancak şimdi sattığı tavuğun 5'i geçmediğini dile getiren Vsu, "Yolun kapalı olması bizim için çok kötü. Aşağıda dükkanlarımız vardı hepsi kapandı. Yolun açılması hem bize hem de halka çok iyi gelir" ifadelerine yer verdi. - ERBİL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Iraklıları 'Ölüm Yolu'ndan Kurtaracak Anlaşma Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement