İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "Güvenli yabancı aşı temini hükümetin önceliklerindendir" - Son Dakika
Güncel

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "Güvenli yabancı aşı temini hükümetin önceliklerindendir"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "Güvenli yabancı aşı temini hükümetin önceliklerindendir"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen "güvenli" yabancı üretim aşının ülkeye getirilmesinin hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

09.01.2021 12:33  Güncelleme: 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen "güvenli" yabancı üretim aşının ülkeye getirilmesinin hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

İran devlet televizyonuna göre, Cumhurbaşkanı Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Kovid-19 aşılarının teminine ve aşılama sürecine ilişkin bilgi verdi.

Ruhani, yerli aşı adayının üretiminde önemli ilerleme kaydettiklerini, ülke dışından aşı temininin de hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, " Hükümet, aşı üretimi ve satın alınması için gerekli her kaynağı temin edecektir." dedi.

Ülke dışından "güvenli" bir aşı alıp getirmeye çalıştıklarını söyleyen Ruhani, bu süreçte ABD'nin bankacılık yaptırımlarından kaynaklı sorunlarla da mücadele ettiklerini ifade etti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Batı üretimi aşıların "güvensiz" olduğu gerekçesiyle ülkeye girişini yasaklamasının ardından "güvenli" aşı vurgusunda bulunan Ruhani, bu aşıların hangileri olduğunu ise belirtmedi.

Yabancı şirketlerin İran'a aşı gönderme taleplerini kabul etmediklerini açıklayan Ruhani, "Ülkeye daha önce aşı getirebilirdik. Aşı üreten bazı yabancı şirketler, bu aşıları halkımız üzerinde denemek için bize gönderme talebinde bulundu ancak Sağlık Bakanlığı, bu talebe engel oldu." diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü aracılığıyla alınan 16,8 milyon doz Kovid-19 aşısının ülkeye girişinden sonra aşılama çalışmalarına başlamayı planladıklarını aktaran Ruhani, ilk aşamada yüksek riskli kişiler ve sağlık personeli dahil yaklaşık 1,3 milyon kişinin aşılanacağını kaydetti.

İran lideri Hamaney, dün devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında "güvensiz" olduğu gerekçesiyle Amerikan ve İngiliz üretimi aşıların ülkeye girişini yasakladığını açıklamıştı. Hamaney, 1985'te 400'ü aşkın kişinin ölümüne yol açan "kirli kan skandalına" karışan Fransa'ya da aşı konusunda güvenmediğini belirtmişti.

Hamaney'in açıklamasının ardından İran Kızılayı, ABD'deki İranlılar aracılığıyla Pfizer-BionTech şirketinden 150 bin doz Kovid-19 aşısının alımının iptal edildiğini duyurmuştu.

Orta Doğu'da salgının en ağır yaşandığı ülkelerin başında gelen İran'da yetkililer, ABD'nin tek taraflı bankacılık yaptırımları nedeniyle Kovid-19 aşısı temininde sorunlar yaşadıklarını belirtiyor. Buna rağmen "güvensiz" denilerek Pfizer'den gelecek aşıların iptal edilmesi İranlı sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Cumhurbaşkanı Ruhani: 'Güvenli yabancı aşı temini hükümetin önceliklerindendir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'na Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor
    09:17 Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'na Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor

    31 Mart Yerel Seçimleri'nde yeniden seçilen Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'na tebrik ziyaretleri sürüyor. Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar tarafından yapılan tebrik ziyaretleri Başkan Bakkalcıoğlu tarafından teşekkürle karşılandı.

  • Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince Kurusıkı Tabanca ve Fişek Ele Geçirildi
    09:15 Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince Kurusıkı Tabanca ve Fişek Ele Geçirildi

    Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince yapılan çalışmalarda bir kişinin aracında kurusıkı tabanca ve 14 fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıs polis merkezine teslim edildi.

  • Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    09:15 Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince yapılan çalışmalarda bir kişinin aracında ve şahsın üst aramasında 14 adet sentetik ecza hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıs Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Hatay'da mazgallar motosikletli hırsızlar tarafından çalındı
    09:15 Hatay'da mazgallar motosikletli hırsızlar tarafından çalındı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde, mazgalların motosikletli hırsızlar tarafından çalınma anları güvenlik kamerasına yansıdı. Depremin en çok yıkıma neden olduğu mahallelerden olan Hatay'ın Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'ndeki sokaklarda bulunan mazgallar, hırsızlar tarafından çalındı. Mahallede bulunan bir güvenlik kamerasına, motosikletli hırsızların sokaktaki mazgalı çalma anı yansıdı. Görüntülerde; 3 şahsın öncelikle çevreyi kontrol ettikten sonra mazgalları çaldıkları görüldü. Hırsızlık olaylarına karşı güvenlik tedbirleri olarak gece bekçileri işe aldıklarını belirten Ali Bilmez, hırsızların genellikle demir ağırlık eşyaları çaldığını ve geçtiğimiz günlerde makinelerinden yakıtlarının çalındığını söyledi.

  • Batman'ın Sason ilçesinde ilk kadın muhtar seçildi
    09:15 Batman'ın Sason ilçesinde ilk kadın muhtar seçildi

    Batman'ın Sason ilçesine bağlı Yolüstü köyünden muhtarlığa seçilen Züleyha Avunç, ilçenin ilk kadın muhtarı unvanını aldı. Avunç, köydeki kadınları geziye götürmek için belediye başkanının kapısını çaldı.


Advertisement