İran'da 5. uluslararası şems ve mevlana konferansı düzenlendi - Son Dakika
Dünya

İran'da 5. uluslararası şems ve mevlana konferansı düzenlendi

İran\'da 5. uluslararası şems ve mevlana konferansı düzenlendi

İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde, Mevlana Celaleddin Rumi ve Şems-i Tebrizi için Türkiye'den araştırmacıların da katıldığı uluslararası düzeyde bilimsel bir konferans yapıldı.

30.09.2019 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde, Mevlana Celaleddin Rumi ve Şems-i Tebrizi için Türkiye'den araştırmacıların da katıldığı uluslararası düzeyde bilimsel bir konferans yapıldı.

İki gün süren 5'inci Uluslararası Şems ve Mevlana Konferansı'nda, yerli araştırmacılardan seçilmiş 11 makale ile birlikte Türk ve Pakistanlı araştırmacılardan 7 makale okundu. Mevlana konusunda çeşitli araştırma ve tercümeleri ile tanınan Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, 'Şems ve Mevlana'nın Dini, Kültür ve Sosyal Düşünceye Yönelik Bakışları' başlığı altında konuştu.

Örs, "Biz Müslümanlar, Mevlana ve Şems-i Tebrizi gibi büyük şahsiyetlerin oluşturduğu zengin bir medeniyetin mirasçılarıyız. Bu iki şahsiyetin mesajı, aynen İslam dininde olduğu gibi, savaş, çekişme olmadan insanlar ve milletlerin bir paydada buluşmasıdır" dedi. Panelde, Mevlana'nın Derleme Gazelleri ve Türkçe Çevirileri konusunda konuşan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nimet Yıldırım ise, Mevlana'nın Farsça şiirlerinden bazılarını Türkçe çevirisiyle birlikte okuyarak sunum yaptı. Konferansa katılan araştırmacılar, Şems-i Tebrizi'nin Hoy'da bulunan türbesini ziyaret edip, Fatiha okudu.

Şems-i Tebrizi'nin, Konya'yı terk ettikten sonra Türkiye sınırına yakın bulunan Hoy'a dönüp burada vefat ettiğine dair bazı rivayetler var. Şemseddin veya Şems-i Tebrizi lakaplı Muhammed bin Ali bin Melikdad Tebrizi, Mevlana'nın hocası ve ilham kaynağı olarak tanınıyor.

İran'da 29 Eylül, Şems-i Tebrizi'yi Anma Günü olarak İran takviminde kendine yer bulmuştur.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İran'da 5. uluslararası şems ve mevlana konferansı düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü
    13:50 Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü

    Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'de çıkan tüm yangınlar Pazartesi günü saat 21.56 itibarıyla söndürüldü. Jinning ilçesi orman ve çayır yangınlarını önleme merkezinden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı olmadığı ve yangının nedeninin araştırıldığı belirtildi. Yangın Cuma günü Erjie kasabasının Diantou köyünde başlamıştı.

  • Avustralya Başbakanı, bıçaklı saldırganı engellemeye çalışan Fransız vatandaşını övdü
    13:49 Avustralya Başbakanı, bıçaklı saldırganı engellemeye çalışan Fransız vatandaşını övdü

    Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, alışveriş merkezindeki bıçaklı saldırganı uzaklaştırmaya çalışan Fransa vatandaşı Damien Guerot'un istediği kadar ülkede kalabileceğini, vatandaş olmasının memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Guerot, saldırı anında Fransız arkadaşıyla birlikte harekete geçerek saldırganı durdurmaya çalıştıklarını belirtti. Saldırganın babası, oğlunun psikolojik rahatsızlığı olduğunu ifade etti.

  • Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi
    13:49 Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi

    Çin'in Nanjing kentinde yapılması planlanan tren garı için önerilen tasarım, internet kullanıcıları tarafından hijyenik pede benzetildi. Yetkililer, tasarımın erik çiçeklerinden ilham aldığını söylese de, sosyal medya platformlarında milyonlarca kez görüntülenen başlık, tasarımın hijyenik pede benzediği yorumlarıyla dikkat çekti. Garın inşası tahminen 20 milyar yuana mal olacak ve daha önce Çin'de bazı mimari tasarımlar da benzer şekilde dikkat çekmişti.

  • Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu
    13:37 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İtalya'nın Venedik şehrindeki Eski Camii'nde düzenlenen 'Yatsı Namazı Buluşması' programında gurbetçilerle bir araya geldi. Erbaş, konuşmasında ibadetin önemini vurgulayarak, dürüstlüğün ve hümanizmin İslam'da aranması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki zulme dikkat çekerek, İslam'ın barış dini olduğunu vurguladı ve Müslümanların İslam'ı güzel bir şekilde temsil etmeleri gerektiğini söyledi.


Advertisement