İran'da ABD Elçiliği Önünde Füzeli Gösteri - Son Dakika
Dünya

İran'da ABD Elçiliği Önünde Füzeli Gösteri

Kasım 1979'da İranlı bir grup üniversite öğrencisinin Tahran'daki Amerikan Büyükelçiliği'ni basarak çalışanları 444 gün rehin alması olayının yıl dönümü İran'ın çeşitli kentlerinde yapılan gösterilerle anıldı.

04.11.2017 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kasım 1979'da İranlı bir grup üniversite öğrencisinin Tahran'daki Amerikan Büyükelçiliği'ni basarak çalışanları 444 gün rehin alması olayının yıl dönümü İran'ın çeşitli kentlerinde yapılan gösterilerle anıldı.

"Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü" olarak da adlandırılan günde, çoğunluğu öğrenci on binlerce kişi, şu an müze olarak kullanılan ABD'nin Tahran'daki eski Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek Washington Yönetimini protesto etti.

ABD ve İsrail bayraklarıyla, ABD Başkanı Donald Trump'ın kuklalarını yakan kalabalık, "Kahrolsun Amerika" ve "Kahrolsun İsrail" şeklinde sloganlar attı. Göstericiler, Suudi Arabistan yönetimi de attığı sloganlarla protesto etti.

Tören alanında menzili 2000 kilometreye ulaşan Kadir isimli karadan karaya atılan balistik bir füze sergilendi. İran'ın füze çalışmaları son günlerde Beyaz Saray'la sık sık tartışma konusu oluyor. ABD Temsilciler Meclisi, geçen hafta İran'ın uzun menzilli balistik füze programı konusunda ikiye karşı 423 oyla yeni yaptırım öngören tasarıyı kabul etmişti.

Ne olmuştu?

4 Kasım 1979'da, İran'dan kaçan devrik şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin ABD'ye kabulünü protesto eden bir grup öğrenci, ABD'nin Tahran'daki Büyükelçiliği'ni basarak, çalışanları 444 gün rehin almıştı. Kriz,  hala devam eden Washington-Tahran diplomatik ilişkilerinin sona ermesine neden oldu. - Tahran

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İran'da ABD Elçiliği Önünde Füzeli Gösteri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

  • Erdoğan'dan İsrail'in İran misillemesine ilk yorum
    14:10 Erdoğan'dan İsrail'in İran misillemesine ilk yorum

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail-İran arasındaki gerilimle ilgili açıklamada bulundu. Erdoğan "İki taraf da farklı şeyler söylüyor, konuyla ilgili akla ziyan olmayan bir açıklama da yok, sahiplenme de yok" ifadelerini kullandı.


Advertisement