İran'da Açlık Grevine Başlayan Kerrubi'den "Adil Yargılanma" Talebi - Son Dakika
Güncel

İran'da Açlık Grevine Başlayan Kerrubi'den "Adil Yargılanma" Talebi

İran'da 6 yıldır ev hapsinde tutulan ve yargılanma hakkı engellendiği gerekçesiyle dün açlık grevine başlayan muhalif lider Mehdi Kerrubi (80), kendisine uygulanan tecridin "gayri ahlaki ve anayasaya aykırı" olduğu görüşünde.

17.08.2017 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'da 6 yıldır ev hapsinde tutulan ve yargılanma hakkı engellendiği gerekçesiyle dün açlık grevine başlayan muhalif lider Mehdi Kerrubi (80), kendisine uygulanan tecridin "gayri ahlaki ve anayasaya aykırı" olduğu görüşünde.

"Saham" haber sitesine açıklamalarda bulunan Kerrubi'nin eşi Fatma Kerrubi, muhalif liderin, savunma hakkı tanınmadan 6 yıldır haksız yere ev hapsinde tutulduğunu belirterek, "Eşim, Meclis Başkanlığı yapmış biri olarak, kendisine uygulanan tecridin kanunsuz, keyfi ve gayri ahlaki olduğunu, yasalara aykırı bu tarz bir özgürlük kısıtlamasının kimsenin hakkı olmadığını düşünüyor." dedi.

Fatma Kerrubi, "cezanın" mahkemede savunma alındıktan sonra verilmesi gerektiğini kaydederek, "Eşim, bu gidişatın hiçbir savunma fırsatı verilmeden ölüme terk edilme anlamına geldiğini söylüyor." ifadesini kullandı.

Talep ettikleri mahkeme süreciyle ilgili de çekinceleri olduğunu, özellikle adil bir yargılamanın gerçekleşmemesinden endişe ettiklerini dile getiren Fatma Kerrubi, buna rağmen, muhalif liderin halkın önünde kendisine yönelik tüm suçlamalara cevap vereceğini ve mahkemenin kararını da kabul edeceğini söyledi.

Aile olarak eşine uygulanan ev hapsinden olumsuz etkilendiklerini, kendi evlerinde dahi rahat bırakılmadıklarını vurgulayan Kerrubi, "24 saat dinleme cihazları ve kameralarla birlikte emniyet güçlerinin bulunduğu evde nasıl huzurlu yaşayabilirsiniz?" diye konuştu.

Mehdi Kerrubi kimdir?

İran'da 6 yıldır ev hapsinde tutulan 80 yaşındaki muhalif lider Kerrubi, ülkedeki reformcu kanadın önde gelen siyasetçi ve din adamları arasında yer alıyor.

İran meclisinde 4 dönem milletvekilliği yapan Kerrubi, 3'üncü ve 6'ncı dönemlerde Meclis Başkanlığı görevinde bulunmuştu. Mehdi Kerrubi, reformcuların talebi üzerine 2005 ve 2009 yıllarındaki seçimlerde cumhurbaşkanlığına aday olmuştu.

Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığı ilan edilen 2009 seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle başlayan sokak gösterileri ve olaylardan sorumlu olduğu iddia edilen Kerrubi, diğer muhalif lider Mir Hüseyin Musevi ve Zehra Rahneverd'le eş zamanlı olarak 18 Şubat 2011'den itibaren mahkemeye çıkarılmadan ev hapsinde tutuluyor.

Kerrubi'nin başkanlığını yaptığı İtimad-i Milli Partisi ve partiye bağlı gazete, 2009'daki sokak olaylarında "göstericilere yönelik işkence ve tecavüz olaylarını" ifşa etmesi sonrası kapatılmış, parti daha sonra Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin göreve geldiği 2013'te faaliyetlerine yeniden başlamıştı.

Geçen yıl, "ne zaman sona ereceği belli olmayan kanun dışı ev hapsi" sebebiyle İtimad-i Milli Partisi Başkanlığından istifa ettiğini açıklayan Kerrubi, Cumhurbaşkanı Ruhani'ye hitaben yazdığı mektupta, "Sizden, ev hapsini sona erdirmenizi istemiyorum. Bunun sizin elinizde olmadığını biliyorum. Sadece, anayasanın 168'inci maddesi ve halkın size vermiş olduğu yetkiyi kullanarak, aleni mahkemede yargılanmamı 'rejimden' talep etmenizi istiyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Ruhani, seçim kampanyaları sırasında halka Kerrubi'nin "göz hapsini kaldıracağı" sözünü verirken birçok milletvekili de ev hapsindeki muhalif liderlerin serbest bırakılmalarını talep etmişti.

İran Lideri Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Anayasa Kurucular Meclisi Başkanı Ahmed Cenneti ise söz konusu muhalif liderlerin yargılanmaları durumunda, ülkede "fitne çıkarma" suçundan idam edilmeleri gerektiğini, dolayısıyla yargılanmamalarının kendileri için daha uygun olacağını söylemişti.

Mehdi Kerrubi, kalp rahatsızlığı nedeniyle bir süre önce hastaneye kaldırılmış ve başarılı bir ameliyatın ardından taburcu edilerek tekrar ev hapsine alınmıştı.

Aleni yargılanma ve ev hapsinin kaldırılması talebiyle dün açlık grevine başlayan Kerrubi'nin hastaneye kaldırıldığı açıklanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da Açlık Grevine Başlayan Kerrubi'den 'Adil Yargılanma' Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement