İran'da Recm Hakkında Yazan Yazara Hapis Cezası - Son Dakika
Güncel
BBC

İran'da Recm Hakkında Yazan Yazara Hapis Cezası

İran\'da Recm Hakkında Yazan Yazara Hapis Cezası

İran'daki recm cezasını protesto eden İranlı bir kadın (5 Ağustos 2010/Berlin, Almanya)İranlı yazar ve insan hakları savunucusu Golrokh Ebrahimi Iraee'ye, recm (taşlayarak öldürme) cezası ile ilgili yazdığı hikayeden ötürü 6 yıl hapis cezası verildi.

08.10.2016 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'daki recm cezasını protesto eden İranlı bir kadın (5 Ağustos 2010/ Berlin, Almanya)

İranlı yazar ve insan hakları savunucusu Golrokh Ebrahimi Iraee'ye, recm (taşlayarak öldürme) cezası ile ilgili yazdığı hikayeden ötürü 6 yıl hapis cezası verildi.

Ebrahimi "İslam'ın kutsal değerlerini aşağılamak" ve "sistem karşıtı propaganda yapmak"tan suçlu bulundu.

Ebrahimi, yayımlanmamış olan hikayesinde, İran'da zina yaptığı gerekçesiyle köyün erkekleri tarafından taşlanarak öldürülen bir kadının gerçek hikayesini anlatan Soraya'yı Taşlamak (2008) filmini izleyen genç bir kadının duygusal tepkilerini aktarıyor.

Ebrahimi'nin hikayesindeki kadın, filmi izlemesinin ardından öfkelenerek Kuran'ı yakıyor.

Hakkında verilen cezanın ardından, yazar ve insan hakları savunucusu Ebrahimi'ye teslim olma çağrısında bulunuldu. Yayımlanmamış hikayeye ceza

İranlı yetkililerin hikayenin kopyasını, 6 Eylül 2014'te Ebrahimi ile insan hakları savunucusu eşi Arash Sadeghi'yi gözaltına aldıklarında bulduğu belirtildi.

Çift Devrim muhafızları tarafından 2014'te gözaltına alınmış, Ebrahimi, Tahran'daki Evin Cezaevi'nde 20 gün tutuklu kalmıştı.

Ebrahimi tutukluluk süresince saatlerce sorgulandığını, gözlerinin bağlandığını ve kendisine defalarca İslam'ı aşağılamak suçundan idam edilebileceğinin söylendiğini belirtmişti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Ebrahimi'ye verilen cezaya tepki göstererek "Ebrahimi, temel olarak hayal gücünü kullandığı için cezalandırıldı" dedi.

Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika yetkilisi Philip Luther "İran, haklarını kullanarak görüşlerini ifade eden genç bir kadını cezalandırmak yerine bir işkence yöntemi olan bu cezayı kaldırmaya odaklanmalı" dedi.

Recm, özellikle zina yapan kadınlara verilen bir ceza. İran'da, eskisi kadar sık olmasa da, hala uygulanıyor.

Ebrahimi'nin eşi Sadeghi 15 yıllık hapis cezasını çekmek üzere cezaevinde bulunuyor.

Evin Cezaevi'nde siyasi tutuklular, akademisyenler, gazeteci ve entelektüeller için özel bir bölüm bulunuyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Güncel İran'da Recm Hakkında Yazan Yazara Hapis Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

BBC

Advertisement