İran'da Sünni din adamlarından hükümete "halkın taleplerine kulak verin" çağrısı - Son Dakika
Güncel

İran'da Sünni din adamlarından hükümete "halkın taleplerine kulak verin" çağrısı

İran\'da Sünni din adamlarından hükümete "halkın taleplerine kulak verin" çağrısı

İran'ın batı bölgesindeki Sünni din adamları, Mahsa Emini gösterilerine ilişkin Tahran yönetimine halkın taleplerine kulak verme çağrısında bulundu.

20.11.2022 23:47  Güncelleme: 23:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın batı bölgesindeki Sünni din adamları, Mahsa Emini gösterilerine ilişkin Tahran yönetimine halkın taleplerine kulak verme çağrısında bulundu.

Sosyal medya görüntülerine göre, İran'ın Bukan, Piranşehr, Oşneviye, Nakade ve Hume şehirlerinde Sünni din adamlarının imzaladığı bildiri okundu.

Söz konusu bildiride, "hükümetten halkın taleplerine kulak vermesi" talep edildi.

Gösterilerde emniyet güçlerinin silah kullanmaktan vazgeçmesi istenirken, emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybeden veya yaralananların maddi ve manevi zararlarının karşılanması çağrısında bulunuldu.

Tahran yönetiminin tüm uyarılara rağmen bölge halkının ekonomik ve sosyal sorunlarına eğilmediği belirtilen bildiride, son olaylarda gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise 19 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösterilerde 378 kişinin öldüğünü duyurmuştu. İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 50 civarında güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

Gösteriler sırasında binlerce kişi gözaltına alınırken Yargı Erki Sözcüsü, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösteriler sırasında çıkan olaylarla bağlantılı 1024 kişi hakkında iddianame hazırlandığını duyurmuştu.

İran Ceza Kanunu'na göre, "kamu düzenini bozmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak" gibi suçları işleyenler idam istemiyle yargılanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da Sünni din adamlarından hükümete 'halkın taleplerine kulak verin' çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement