İran'da Üniversite Öğrencileri Günü - Son Dakika
Güncel

İran'da Üniversite Öğrencileri Günü

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Tüm yetkililer sorumlulukları gereği sorgulanabilmelidir.

07.12.2015 18:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Tüm yetkililer sorumlulukları gereği sorgulanabilmelidir. Hiç kimse kendisini halkın sorularından müstesna görmemelidir" dedi.

Başkent Tahran'daki Sanat-ı Şerif Üniversitesi Konferans Salonu'nda "Üniversite Öğrencileri Günü" münasebetiyle düzenlenen programda konuşan Ruhani, ülkede bazı makamların sorgulanamaz olmasını eleştirdi.

Üniversite Öğrencileri Günü münasebetiyle öğrencileri tebrik eden Ruhani'nin, Muhammed Beheşti, Murtaza Mutahhari ve Muhammed Müfettih'in yanı sıra ülkede reformistlerin öncüleri olarak kabul edilen isimlerden eski Başbakan Mehdi Bazergan, Mahmud Talagani ve Ali Şeriati'yi de anması, öğrencilerin sevinç gösterilerine neden oldu.

Ruhani, kürsüye çıkmadan önce bazı öğrenci grupları temsilcilerinin yaptıkları konuşmalarda, başında bulunduğu 11'inci hükümeti eleştirmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bir gücün eleştirileceği en iyi yerin üniversite olduğunu belirten Ruhani, "Hangi ülkede olursa olsun bir güç, eğer eleştirilmez ve hakkında soru sorulmaz ise o güç, yoldan çıkar ve zulme dönüşür" ifadelerini kullandı.

-"Her yönetici halka cevap vermelidir"

Ülkenin tüm yöneticilerinin direkt veya dolaylı olarak halk tarafından yetkilendirilme ve seçilmelerinin gurur vesilesi olduğunu belirten Ruhani, "Mesul kelimesi, sual (soru) kelimesinden türemiştir. Tüm yetkililer sorumlulukları gereği sorgulanabilmelidir. Hiç kimse kendisini halkın sorularından müstesna görmemelidir. Şimdi bazı makam ve kurumların eleştirilmesi biraz zordur. O nedenle hükümet ve cumhurbaşkanından başlayınız" şeklinde konuştu.

Ruhani, ülkedeki muhafazakarların eleştirilerine işaretle "Bazıları, 11'inci hükümetin dünyada sadece, tebessüm, mantık, müzakere ve diyalog hükümeti olarak tanındığını buna karşın silah ve savunma alanında az gözüktüğünü söylüyorlar. Oysa iki yılda yapılan stratejik silahlar alanında yapılan çalışmalar son 10 senede yapılanlar kadardır. Biz nükleer müzakereleri başarıyla yürütürken eş zamanlı olarak en önemli füzemizi denedik" dedi.

Üniversitelere yönelik alınan güvenlik önlemlerinin öğrencilerin özgürlüklerine sınırlama getirmemesi gerektiğine işaret eden Ruhani, "Biz güven ortamı istiyoruz, güvenlik ortamı değil" ifadelerini kullandı.

Anayasa Koruyucular Meclisi tartışması

Şubat ayında düzenlenecek İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine öğrencilerin yüksek katılımını beklediğini belirten Ruhani, ülkede muhafazakarlarla reformistler arasında tartışma konusu olan Anayasa Koruyucular Meclisi'nin seçimlerdeki rolü konusunda, "Benim Anayasa Koruyucular Meclisi'ne bakışım anayasada yer aldığı gibidir. Anayasa, gözlemci olarak nitelendiriyor. Ben de gözlemci olarak kabul ediyorum" açıklamasında bulundu.

Ülkede en üst siyasi otorite olan Ali Hamaney'in bulunduğu dini liderlik makamı ve ona bağlı olan Devrim Muhafızları Ordusu, İstihbarat Teşkilatı ve İran Radyo-Televizyon'u gibi bazı kurumların denetime açık olmaması eleştirilere neden oluyor. 2012 yılındaki İran Meclisi seçimlerinde bazı reformistlerin adaylık başvuruları, Hamaney'e bağlı olan Anayasa Koruyucular Meclisi tarafından kabul edilmemişti. 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Mir Hüseyin Musevi'yi desteklemeleri, Hamaney ve onun temsil ettiği Velayeti Fakih makamına bağlı olmadıkları gerekçesiyle alınan bu karar, muhafazakarlara siyasi imkan sağlandığı gerekçesiyle reformistlerin tepkisine yol açmıştı. Reformistler sözü edilen kurumun seçimlerde gözlemci olarak görev yapması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da Üniversite Öğrencileri Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement