İran'daki Reformcu Hareketten Ruhani'ye Eleştiri - Son Dakika
Güncel

İran'daki Reformcu Hareketten Ruhani'ye Eleştiri

İran'daki reformcu hareketlerden Milli Güven Partisi Sözcüsü İsmail Gerami Mukaddem, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, yeni kabine değişimi konusunda alacağı kararlarda reformcuların görüşlerine yer vermemekle siyasi ve sosyal alanlarda en önemli destekçisini kaybedeceği uyarısında bulundu.

02.08.2017 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'daki reformcu hareketlerden Milli Güven Partisi Sözcüsü İsmail Gerami Mukaddem, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, yeni kabine değişimi konusunda alacağı kararlarda reformcuların görüşlerine yer vermemekle siyasi ve sosyal alanlarda en önemli destekçisini kaybedeceği uyarısında bulundu.

AA muhabirine konuşan Mukaddem, Ruhani'nin kabine seçiminde, "en büyük destekçilerinden" reformcu kanadı devre dışı bırakmasını eleştirerek İran'ın siyasi ve ekonomik durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mukaddem değerlendirmesinde, "Ruhani, tek taraflı ve yalnızca çevresindeki danışmanların tavsiyeleriyle karar vermemeli. Reformcular Meclisi ile de istişareler yaparak onların da görüşlerinden yararlanmalı." dedi.

Ruhani'nin seçim vaatlerinde yer almasına karşın, reformcu hareketin ev hapsindeki liderleri Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'ye uygulanan tecridin son bulmasına yönelik herhangi bir girişiminde bulunmadığını belirterek, "Ruhani'den beklentimiz, yeni dönemde sağlık durumları iyi olmayan Musevi ve Kerrubi hakkında gerekli adımları atması yönünde." diye konuştu.

Sözcü Mukaddem, İran'ın, "ciddi bir ekonomik bunalım" ile kar karşıya olduğunu kaydederken, Ruhani hükümetinin bu krizden çıkış için nasıl bir yöntem izleyeceği konusunda belirsizliklerin sürdüğünü söyledi.

Ekonomik alanda gelişme sağlanması için uluslararası tecrübe ve bilgiye ihtiyaç duyulduğunu aktaran sözcü, "Krizin çözümü, askeri ve siyasi alandaki güvenliğin yanı sıra ekonomi alandaki güvenliği de gerektiriyor. Yabancı sermayenin gelmesi de ülke güvenliğimizin etkilendiği bölgesel güvenliğe bağlı." ifadesini kullandı.

"Türkiye-İran ilişkileri örnek alınmalı"

Mukaddem, AA muhabirinin, İran'ın bölge ülkeleriyle ilişkilerde izlediği politikalarına dair yönelttiği soruya, İran-Türkiye ilişkilerini örnek göstererek şöyle cevap verdi:

"Bana göre, Türkiye-İran arasındaki ilişkiler, bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerde örnek alınmalı. Ankara ve Tahran, Suriye konusundaki anlaşmazlıklarına rağmen ekonomik işbirliği ve anlaşmalar gereği ilişkilerini hiçbir zaman kesmediler. Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacmi arttıkça iki ülke arasındaki anlaşmazlık konularında azalma olduğuna şahit oluyoruz."

"İran'daki Sünni potansiyel değerlendirilmeli"

Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ruhani'nin aldığı oylarda Sünni camianın rolüne ve kabinede Sünni bir bakanın yer alması konusundaki taleplere de değinen Mukaddem, İran Sünnilerinin her zaman reformcu kanatla birlikte hareket ettiğini söyledi.

Mukaddem ayrıca, Sünnilerin, İran'ın milli birliğinde büyük bir payı olduğunu anımsatarak, "İran'daki Sünni potansiyel'in idari sistemde değerlendirilmesi ülkenin menfaatine olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'daki Reformcu Hareketten Ruhani'ye Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement