İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilatı komutanı evinde öldürüldü - Son Dakika
Dünya

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilatı komutanı evinde öldürüldü

İranlı komutan Süleymani'nin öldürülmesiyle yasa boğulan ülkede yeni bir skandal daha yaşandı. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilat komutanı evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü.

22.01.2020 11:31  Güncelleme: 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD tarafından Bağdat'ta bombalanarak öldürülen İranlı Genaral Kasım Süleymani'nin yasını tutan İran, bir komutanın daha öldürülmesiyle çalkalanıyor.

MASKELİ KİŞİLER ÖLDÜRDÜ

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars'a göre Muceddemi'nin Şadgan kentine bağlı Darhovin'de bulunan evi sabaha karşı kimliği henüz belirlenemeyen yüzleri maskeli silahlı kişiler tarafından basıldı. İranlı komutan uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Şadgan Valiliği, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını ve kamuoyunun bilgilendirileceğini açıkladı.

SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

ABD'nin silahlı insansız hava araçlarıyla (drone) Bağdat Uluslararası Havalimanı ve çevresine yönelik 3 Ocak'ta gerçekleştirdiği füze saldırısı sonucu Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Suriye'de önemli rol oynayan İran destekli Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis de hayatını kaybetmişti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilatı komutanı evinde öldürüldü

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU BESİC

Kasım 1979'da Ayetullah Humeyni'nin emriyle kurulan bir paramiliter gönüllü milis teşkilatıdır. Bu teşkilat doğrudan doğruya dini liderden emir alır. Şu anda resmi dini törenleri organize etme, sosyal hizmet sağlama, ahlak polisi ve muhalif toplantıların bastırılması gibi faaliyetlerle birlikte iç güvenlikte kolluk kuvvetlerine yardımcı kuvvet olarak görev yapmaktadır.

CESETLER TANINMAZ HALDEYDİ

Dünyayı ayağa kaldıran İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'ye yönelik suikastte olay yerinin fotoğrafları tartışma yarattı. Yayımlanan fotoğraflarda teşhis etmesi imkansız hale gelen cesetlerden birinin elinde görülen yüzük Süleymani'nin ikonik yüzüğüyle aynıydı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilatı komutanı evinde öldürüldü

Saldırıda Kasım Süleymani haricinde İran destekli Haşdi Şabi'nin iki komutanı da vardı. Olay yerinden paylaşılan fotoğraflarda cesetlerin tanınmaz halde olduğu görülürken bir fotoğraf oldukça önemliydi. Zira o fotoğrafta cesetlerin birinin elinde olan yüzük Kasım Süleymani'nin elinde olan yüzükle aynıydı.

BESİC TEŞKİLATI NEDİR?

Besic Kurucusu: Ruhullah Humeyni

Besic Kuruluş Tarihi: 30 Nisan 1980, İran

Besic Personel: 90000

Besic Bütçe: 357,1 milyon USD

Besic Bağlılık: İran Devrim Muhafızları Ordusu

Besic Tipi: Milis

Besic Parçası: İran Silahlı Kuvvetleri

Besic Karargâh: Tahran

Besic Komutanı: General Ayetullah Talib

Öldürülen Besic Teşkilatı komutanı: Darhovin Bölgesi Komutanı Yüzbaşı Abdulhuseyn Muceddemi

Besic, Ayetullah Humeyni tarafından Kasım 1979'da İran'da kurulan, gönüllü milis teşkilatıdır. Örgütün resmi adı Besic Direniş Gücü'dür.

BESİC TEŞKİLATI HAKKINDA BİLİNMEYENLER...

Besic, Ayetullah Humeyni tarafından Kasım 1979'da İran'da kurulan, gönüllü milis teşkilatıdır. Örgütün resmi adı Besic Direniş Gücü'dür.

Besic, günümüzde İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bir alt koludur ve devlete çalışan gönüllü gençlerden oluşur. İran yasalarının hiçbir kısmında Besicin barış zamanında silahlanma gibi bir yetkisi bulunmamasına rağmen silahlı bir gücü oluşturmuştur.

İslam Cumhuriyeti yasalarında Besic yargının yaptırım kolunu oluşturabileceğine dahil maddeler bulunduğu için Polis hiçbir zaman Besici sokaklardaki yaptırımından alı koyamamış ancak yıllardan beri Polis-Besic arasında tartışmalar yaşanmıştır.

LAKAPLARI 'SİVİL KIYAFETLİLER'

2009 yılında Mahmut Ahmedinejadın cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını ilan etmesini takiben çıkan olaylarda Besic ana baskı kolunu oluşturmuş resmi bir makam olmadıkları için işledikleri cinayetlerin sorumluluğu hiçbir organ tarafından kabul edilmemiştir. Besic'in hiçbir üniformasının bulunmadığına istinaden ülkede onlara takılan lakap "sivil kıyafetliler" olmuştur. olaylarda kimi zaman Besice bağlı kuvvetler özellikle protestocuların veya protestolar sırasında kaçtıkları apartmanları basmış evlerde ciddi hasarlar meydana getirmişlerdir.

olayları takiben ev sahipleri muhalefet liderlerinin desteği ile çeşitli davalar açmış sonunda ise Besic komutanı Ayetullah Talib "onlar Besic değildir, besicin adını karalamak için yabancı güçler tarafından gönderilmiş besic üniforması giyen ajanlar" açıklaması getirmiş ancak bu sözdeki ana eleştiri noktası besicin üniformasının bulunmaması olmuştur.

İRAN'DAN AMERİKA'YA GÖZDAĞI

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada "ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacak" ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilatı komutanı evinde öldürüldü

İran Cumhurbaşkanlığı, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta öldürülmesinin ardından yayınladığı açıklamada "ABD Orta doğu'da tehlikeli bir durum yarattı, sonuçlarına hazır olmalı" ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu\'na bağlı Besic Teşkilatı komutanı evinde öldürüldü
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilatı komutanı evinde öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement