İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

İran ile ABD arasındaki iki gün süren görüşmeler sona erdi.

10.06.2014 20:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın nükleer programına ilişkin İran ile ABD arasında Cenevre'de yapılan ve iki gündür devam eden görüşmeler tamamlandı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde, İran heyeti adına İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, ABD heyeti adına ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün yürüttüğü görüşmeler sona erdi.

Arakçı, toplantının yapıldığı President Wilson Otel'inden ayrılırken, basın mensuplarının sorularını yanıtlamadan, beraberindeki heyetle konakladığı otele geçti.

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmada öngörülen ve 20 Temmuz 2014'e kadar üzerinde uzlaşılması kararlaştırılan kapsamlı anlaşma konusu, görüşmelerde ele alınan ana konuların başında yer alıyor.

Arakçı, ABD ile ikili müzakereler öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Beklentimiz 16-20 Haziran'da Viyana'da yapılacak beşinci tur müzakerelerde nihai anlaşma metni üzerinde çalışılmaya başlanması. Ümidimiz nihai anlaşmanın belirlenen altı aylık sürenin sonunda sağlanmasıdır. Ancak bu gerçekleşmezse müzakereleri sürdürebilmek için Cenevre anlaşmasını 6 ay daha uzatmak durumunda kalabiliriz" demişti.

Anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağını konuşmak için henüz erken olduğunu ifade eden Arakçı, "Hala belirlenen sürenin bitiminden önce nihai anlaşmanın sağlanacağına dair umut var" ifadesini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise taraflar Cenevre'de bir araya geldiği sırada, görüşmelerin kritik bir noktada olduğunu, anlaşma için fazla zamanın kalmadığını ama müzakerelerde ilerleme sağlandığını düşündüklerini belirtmişti.

İran, uranyum zenginleştirme programının barışçıl yollardan enerji elde edilmesini hedeflediğini savunurken, Batılı devletler ise bu ülkenin program sayesinde nükleer silah elde edebileceği düşüncesini dile getiriyor. - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement