İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

İran ile Nükleer Müzakereler

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton ile İran Dışişleri Bakanı Zarif, nükleer müzakereler kapsamında Viyana'da 2'li görüşme gerçekleştirdi.

14.10.2014 22:56  Güncelleme: 23:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, nükleer müzakereler kapsamında Avusturya'nın başkenti Viyana'da ikili görüşme gerçekleştirdi.

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında yürütülen nükleer müzakereler kapsamında İran Dışişleri Bakan Yardımcıları Abbas Arakçı ve Majid Ravançi, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilci Yardımcısı Helga Schmidt, Viyana'da bir otelde bir araya geldi. Yapılan görüşmeyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Ashton'un sözcüsü Micheal Mann, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ashton ile Zarif'in nükleer müzakereler konusunda ikili görüşme yaptıklarını bildirdi. Görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi vermeyen Mann, yarın Ashton, Zarif ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasında üçlü görüşme gerçekleştirileceğini söyledi. Üçlü görüşmede, devam eden nükleer müzakerelerde yapılan ilerlemeler ve nihai bir anlaşmaya ulaşabilmek için izlenecek yol haritasının belirlenmesi bekleniyor.

Taraflar arasında 16 Ekim perşembe günü mini nükleer müzakere turu gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

Öte yandan Zarif, Viyana'ya gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kapsamlı bir anlaşmanın çok muhtemel olmadığını belirterek, çözülmesi gereken sorunların çok olduğunu ve halen sorunların devam ettiğini söyledi. Sorunların varlığı konusunda uzlaşma bulunduğunu yenileyen Zarif, "Uranyum zenginleştirme düzeyi ve yaptırımların kaldırılma zamanı ve mekanizması" gibi detayların asıl tartışma konuları olduğunu kaydetti. Zarif bu turda yapılacak müzakerelerin kapsamlı anlaşmanın yolunu açacağını ifade etti.

Taraflar arasında farklılıkları, uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörünün geleceği, nükleer işbirliği ve yaptırımların kaldırılması konuları oluşturuyor.

Viyana'da 19 Temmuz'da yapılan görüşmelerde müzakerelerin 4 ay daha uzatılmasına karar verilmişti. Bu kapsamda ABD'nin New York kentinde gerçekleştirilen ve 10 gün süren müzakerelerde somut bir ilerleme kaydedilemediği açıklanmıştı.

Yapılan anlaşmalara göre, İran ile P5+1 ülkeleri arasında 24 Kasım 2014'e kadar kapsamlı anlaşma yapılması öngörülüyor. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement