İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi: "Cenevre Anlaşması öncesindeki şartlara dönmek herkes için tehlikelidir"

08.11.2014 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Arakçi, "Hiç kimse Cenevre Anlaşması öncesindeki şartlara dönmek istemiyor, böyle bir şey tüm devletler için tehlikelidir" dedi.

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre Arakçi, 5+1 ülkeleriyle sürdürdükleri nükleer müzakerelerin her iki tarafın menfaatine olacağını ve bölgeye "mutlaka fayda sağlayacağını" belirtti.

Ülkesinin nükleer müzakereleri çok ciddiye aldığını dile getiren Arakçi,  "Biz nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasını çok ciddiye alıyoruz ve karşı tarafın da ciddiyetini görüyoruz.  Hem biz hem 5+1 ülkeleri anlaşmak istemektedir. Anlaşmaya varmak ise kendi elimizdedir, buna ulaşmak çok zor değil ancak bizim uymak istediğimiz bazı ilkelerimiz var. Karşı tarafın daha iyi niyetli olması ve nükleer silah gibi konuları bahane etmemesi ve İran'ın gerçeklerini iyi anlaması gerekir. Bu durumda anlaşmaya varmak çok yakın" diye konuştu.

"Hiçbir uzlaşma yok, anlaşmayı umuyoruz"

İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde 24 Kasım 2014 tarihine kadar bir sonuca ulaşılamaması durumunda nasıl bir çözüm öngördüklerine ilişkin soruya Arakçi, "Bu konu henüz gündeme gelmedi ama biz anlaşmayı umuyoruz. Hepimizin düşüncesi ve görüşü anlaşmaya odaklanmıştır. Bu fırsatın kaçmasına izin vermeyeceğiz" şeklinde cevap verdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin gelecek hafta salı günü Umman'ın başkenti Maskat'ta bir araya gelme nedeni konusunda ise Arakçi, "Umman'ın İran ve aynı zamanda 5+1 ülkeleri ile iyi ilişkileri var. Her iki taraf nihai müzakeler öncesi Maskat'taki müzakeleri önemli buldu. Umman Sultanı'nın daveti üzerine bu ülkede bir araya gelmeye karar verdik" ifadelerini kullandı.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement