"İran İçin Nükleer Silahlara Dönüşün Olmayacağından Emin Olmalıyız" - Son Dakika
Güncel

"İran İçin Nükleer Silahlara Dönüşün Olmayacağından Emin Olmalıyız"

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "İran için nükleer silahlara geri dönüşün olmayacağından emin olmalıyız." dedi.

22.11.2014 17:02  Güncelleme: 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelere katılmak üzere geldiği Avusturya'nın başkenti Viyana'da, "İran için nükleer silahlara geri dönüşün olmayacağından emin olmalıyız" dedi.

Steinmeier, müzakerelerin yürütüldüğü Coburg Otel'in önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İran ile 10 yıldır süren görüşmelerde son saatlere gelindiğini belirten Steinmeier, müzakere atmosferinin çok yapıcı olduğunu ancak bunun bütün sorunların çözüldüğü anlamına gelmediğini söyledi. Müzakerelerden başarılı bir sonuç elde edilebilmesi için İran'ın harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Steinmeier, "İran için nükleer silahlara geri dönüşün olmayacağından emin olmalıyız. Bu sorun olmaktan çıkarılmalıdır" dedi.

Steinmeier, bir anlaşmaya varılıp varılmayacağının belirsiz, yapılan bütün değerlendirmelerin ise spekülasyondan ibaret olduğunu vurgulayarak, çatışmayı sonlandırma fırsatını kaçırmamak için çaba göstereceklerini aktardı.

Steinmeier'in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığı öğrenildi.

Kerry ve Zarif, dün de ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5+1 grubunun başmüzakerecisi Catherine Ashton, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile görüşmüştü. Paris ziyaretini iptal eden Kerry ile Tahran'a dönüşünü iptal eden Zarif, dün gece geç saatlere kadar ikili görüşme yapmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un da yarın müzakerelere katılmak üzere Viyana'ya gelmesi bekleniyor.

Müzakerelerde taraflar arasında İran'ın "uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörlerinin durumu, nükleer işbirliği ve yaptırımlar" konularındaki farklılıklar giderilmeye çalışılıyor. İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya varılması öngörülmüş ancak taraflar arasında farklılıkların giderilememesi üzerine müzakerelerin 24 Kasım 2014 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmişti. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'İran İçin Nükleer Silahlara Dönüşün Olmayacağından Emin Olmalıyız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement