İran'ın tek yavru Asya çitası "Piruz" 10 ay hayatta kalabildi - Son Dakika
Güncel

İran'ın tek yavru Asya çitası "Piruz" 10 ay hayatta kalabildi

İran\'ın tek yavru Asya çitası "Piruz" 10 ay hayatta kalabildi

İran'da nesli tükenmekte olan türleri korumaya yönelik bir yetiştirme programı kapsamında dünyaya gelen 10 aylık yavru Asya çitası öldü.

28.02.2023 12:27  Güncelleme: 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'da nesli tükenmekte olan türleri korumaya yönelik bir yetiştirme programı kapsamında dünyaya gelen 10 aylık yavru Asya çitası öldü.

İran devlet televizyonunun haberine göre, "Piruz (Zafer)" adı verilen Asya çitası, böbrek yetmezliği nedeniyle 10 ay hayatta kalabildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tahran Merkez Veteriner Hastanesi Başkanı Omid Muradi, "Tüm çabalara rağmen Piruz'u kaybettiğimiz için çok üzgünüz ve tüm arkadaşlarım adına özür dilerim." dedi.

Piruz'un ölüm haberi, ülkede büyük üzüntüyle karşılandı. Ülke medyasında, "İran'ın oğlu Piruz hayatını kaybetti" ifadelerine yer verildi.

İran Meclisi Çevre Komisyonunun da Piruz'un ölümünün nedenleri ve ilgili faktörleri incelemek için bugün özel olarak toplanacağı kaydedildi.

İran'da nesli tükenmekte olan bir Asya çitasının, 1 Mayıs 2022'de İran'ın Simnan eyaletindeki Turan Milli Parkı Asya Çitası Yetiştirme Merkezinde 3 sağlıklı yavru doğurduğu açıklanmıştı. Yavruları anne ile tanıştırma süreci üç gün sürmüş ancak anne çitanın yavruları kabul etmediği anlaşılınca yavrular, karantinaya alınıp elle beslenmeye başlanmıştı. Ancak 2 yavru bir süre sonra yaşama tutunamamış ve yalnızca Piruz adı verilen yavru çita hayatta kalmıştı.

Yaklaşık 10 ay Tahran'daki Pardisan Ulusal Parkı'nda gözetim altında tutulan Piruz'a, 23 Şubat'ta böbrek yetmezliği teşhisi konulmuş ve dün diyalize alınmıştı.

Saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen dünyanın en hızlı kara hayvanı olan çitaların Asya'daki türlerinin nüfusu dramatik şekilde azalıyor.

İran Doğal Çevre ve Biyolojik Çeşitlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Hasan Ekberi; Simnan, Kirman, Yezd, Rezevi Horasan, Kuzey Horasan ve Güney Horasan eyaletlerinde 20'den az Asya çitası gözlemlendiğini belirtmişti.

Asya çitalarının vahşi doğada yaşadığı "son ülke" İran, nesli tükenmekte olan türler için 2001 yılında Birleşmiş Milletler destekli bir koruma ve yetiştirme programı başlatmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'ın tek yavru Asya çitası 'Piruz' 10 ay hayatta kalabildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement